Maradjunk az omegánál

Hol volt, hol nem volt, a magyar változat megjelenésén innen, idegen nyelvű traileren túl, volt egyszer egy kis filmszemle-blog. Ez a kis filmszemle-blog azt írta: az Alfa és Omega egy farkas és egy róka szerelméről szól… Majd néhány héttel később kiderült, hogy valójában két farkasról van szó, sőt, ha úgy vesszük, egy egész falkáról. Ilyenkor jogos a gondolat, miszerint az internet információtengerében a hiteles információhoz jutás gyöngyhalászokat meghazudtoló képességeket igényel. Ám a gond az, hogy a trailert megnézve valóban megkérdőjelezhető annak a bizonyos állatnak a faji identitása, ugyanis grafikai kivitelezése nem egyértelműsíti egyik kategóriát sem. Legalábbis a disznóorr tuti nem.

Ezek után elég nehéz a moziba előítéletektől mentesen beülni. Szerencsére kiderült, hogy felesleges volt a negatív gondolatok kizárásával próbálkozni: a grafika tényleg a film egyik leggyengébb pontjának bizonyult. A hol kétlábúként, hol négylábúként mozgó, farkasra alig hasonlító jószágokon kívül felbukkan még két lúdszerű állat is, illetve néhány ember, ám megjelenésük pozitív megítélésén sajnos a 3D-s technika sem tudott nagyot lendíteni. Sőt, néhány jelenet éppen emiatt kifejezetten erőltetettnek tűnt. „Dejókijönavászonból” ide vagy oda, amikor már ötödszörre boboznak egy furcsamód mindig mancsnál lévő tökéletesen félkörív alakú fakéreggel, az már nem is olyan izgalmas. Sőt, egyéb logikus magyarázatot nem találván, talán a ludak-kacsák is csak a 3D-effekt lehetőség kihasználása végett golfoznak.

A látványvilág bukásán túltéve magunkat jöhet a következő csapás: a történet. A tökéletes alfanősténnyé képzett, fegyelmezett, kötelességtudó lányfarkas, Kate, és az állandóan mókázó (de vicceset mégis ritkán mondó) omega, Humphrey között érezhető a vonzalom, ám a falka törvényei szerint nem alkothatnak egy párt. A helyzet az ellenséges farkascsapat feltűnésével és a két főszereplő eltűnésével bonyolódik – Kate-nek ugyanis a béke érdekében házasságot kellene kötnie az erős, de buta Garth-szal, a másik falka omega hím fiával. Az emberek beavatkozásának köszönhetően azonban Humphrey és Kate a Jasper Nemzeti Park helyett nemsokára Idaho-ban találja magát. Innen elméletileg kalandok sora következne, de az izgalom elmarad, a szerelmi szálak továbbszövődnek a mellékszereplők között, így lényegében egy duplaszálas Rómeó és Júlia-történet happy endes változatát láthatjuk. Az egyedüli pozitívum jóformán a vonyítás metaforája, ami tökéletes köntöse a gyerekek számára is megjeleníthető szerelmi együttlétnek, megspékelve némi muzikalitással.

A két, gyerekfilmek terén nem sok tapasztalattal rendelkező rendező, Ben Gluck (Mackótestvér 2) és Anthony Bell nagy fába vágta a fejszéjét, amikor megpróbált valami újat alkotni. A forgatókönyvíró Chris Denk is mindössze egy horrorfilmet tudhat maga mögött. Így talán nem meglepő, hogy a végeredmény még a közepes szintű animációs filmek között is csak omega.

Alfa és Omega (Alpha and Omega)
színes, magyarul beszélő, amerikai-indiai animációs film, 88 perc, 2010

Tóth Laura

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás