No Ordinary Family

Új családi sorozattal rukkolt elő az ABC csatorna, amely a No Ordinary Family (Nem mindennapi család) címet kapta. Érdekessége, hogy a pilot adásba kerülése előtt interneten hozzáférhetővé tették az első rész nem végleges változatát.

Ezt okkal nevezhetnénk merész húzásnak, hiszen kétféleképpen sülhet el a dolog. Az egyik, hogy mivel időben a többi sorozat pilotja előtt debütál, sokan megnézik csupán kíváncsiságból, így könnyen tehet szert nagyszámú közönségre. Mivel azonban nem a végleges műsorról van szó, előfordulhat, hogy nem sikerül jól az epizód, így sokan elpártolhatnak a szériától, és inkább egy másik újonnan induló sorozatot keresnek helyette. Alapvetően nem sokat módosítottak az alkotók a bevezető részen, az egyetlen nagyobb változtatás egy új jelenet, amit a pilot végére szúrtak be. Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt A rejtély című sorozat bemutatása pontosan ugyanezzel a módszerrel történt. Idejekorán megjelentették a pilotot, aztán egy új jelenetet illesztettek a végleges változatba.

Miről is szól a sorozat? Adott egy négyfős család (apa, anya és gyerekek). akik az Amazonasba csapódnak egy repülőgéppel, és a balesetet túlélve szuperképességekre tesznek szert. Mindenképpen jó húzás az alkotók részéről, hogy nem szánnak sok időt a szerencsétlenségre, inkább az erők megismerésére fektetik a hangsúlyt. Hétköznapi szinten hozzák közelebb ezeket a természetfeletti tulajdonságokat, hasonlóan A hihetetlen család című Pixar-mozihoz. Kis túlzással a No Ordinary Family-t az animációs  film élőszereplős változatának is nevezhetnénk. Természetesen a történet ennél azért összetettebb, hiszen az apuka a rendőrségen dolgozik (habár nem nyomozóként), és ügyvéd barátja segítségével próbál meg igazságot szolgáltatni.

Sokak számára lehet szimpatikus a szereposztás, hiszen az amerikai szériák nézői csupa-csupa ismerős arccal találkozhatnak. A főszereplőt, a Kemény zsaruk sorozat hőse, Michael Chiklis alakítja, míg a feleség szerepét Julie Benz kapta a nagysikerű Dexterből. Mellettük számos olyan mellékszereplőt láthatunk, akik A narancsvidékben, a Nancy ül a fűben-ben, illetve más sorozatokban játszanak.

A fő irány a sorozatban a humor mellett a családi dráma. A családtagok eltávolodtak egymástól. Azonnal az első jelenetben egy kamerába beszélő fejjel találkozunk, ami általában a dokumentumfilmekre jellemző. Utólag kiderül, hogy abba nyertünk betekintést, ahogyan a szülők egy terapeutának vallanak életükről. A családi dráma mellé társul egy epizodikus elem is, méghozzá az, hogy a szereplők minden részben egy-egy bűnügyet oldanak meg. Ez persze nem egy sima nyomozós sorozat, hiszen eleve nem a kliséknek megfelelő rendőrről van szó, a férj csupán fantomképeket rajzol az őrsön. Az első rész végén rájövünk, hogy nem csak a Powell család van megáldva ilyen képességekkel. A következő epizódok is hasonló felépítésűek. Az elsődleges problémát az okozza, hogy nem akarják használni különleges adottságaikat, amíg nem járnak a végére, hogy azok milyen hatással vannak a szervezetükre, vagy hogy egyáltalán miként is jutottak ezekhez a képességekhez. Természetfeletti erejük használatát mégsem tudják mellőzni, így titkolózni kezdenek egymás előtt, ami konfliktusokhoz vezet. Ha továbbra is ezt a problémát helyezik előtérbe, hamar unalmassá válhat a sorozat, ami miatt sokan kapcsolhatnak el más csatornára.

Megjelenik a szériában egy összeesküvésre utaló elem is. Bár még nem bontakozott ki ez a szál, nem biztos, hogy jó ötlet volt beemelni, mert emiatt nagyon könnyen klisészerűvé válhat a történet. Pontosan a könnyed sztori miatt jelentettek sikert az első részek, és kár lenne, ha elmennének ebbe az összeesküvéses irányba. A Hősök már korábban eljátszotta ezt, és nem mindenki kíváncsi annak egy gyenge utánzatára.

A sorozat pozitívuma, hogy nincsenek nagy drámai pillanatok, helyette inkább a humor kap markáns szerepet, és ettől válik könnyed és kellemes kikapcsolódássá. A humor elsődleges forrását a férj afroamerikai ügyvéd barátja, George jelenti, aki segít főhősünknek felfedezni, hogy mire képes, illetve mellé áll a bűnözők üldözésében. A No Ordinary Family mindenképpen megérdemel néhány részt azok számára, akik nem vágynak túldramatizált jelenetekre és mély tartalomra, hanem csak szórakozni szeretnének.

Iglár Alexandra

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás