Csak szexre kellesz. Vagy mégsem?

Újabb romantikus vígjátékkal rukkolt elő Valentin napra Hollywood. Csak szexre kellesz, egy szókimondó cím, amire első reakciónk: ebből megint szerelem lesz. Két fiatal szexuális, és csakis szexuális kapcsolata a filmvásznon is csak addig működik, amíg valamelyik félnek már nem lesz elég a kötöttségek nélküli társas lét.

Ismerős a szituáció. Gondoljunk csak a hasonló címmel rendelkező hazai gyöngyszemre, a Csak szex, és más semmi című alkotásra, de szexpartnerként kezdték a Hétmérföldes szerelem főhősei is. A Friends with benefits Justin Timberlake-kel pedig idén érkezik a mozikba, hogy újfent ágyszomszédi kapcsolatba bonyolódó barátok történetét ontsa a gyanútlan közönségre.

Foglalkoztatja a világot ez a téma, legalábbis a filmkészítőket és Ivan Reitmant, a Csak szexre kellesz rendezőjét biztosan. A film két főszereplője, Emma (Natalie Portman) és Adam (Ashton Kutcher) egy táborban találkoznak kamaszként, majd csodás véletlenek folytán néhány évente összefutnak, amely találkák során Adam például elkíséri Emmát egy „hülyeségre”, ami mellesleg, mint utólag kiderül az apja temetése. Végül egy reggel az ágyban kötnek ki, és kezdődik a kalamajka.

Ebben a történetben hősnőnk kezdeményezi az ötletet, miszerint régi barátjával „baszspanokat” alakítva bármikor egymás rendelkezésére álljanak. Csak a reggelik, viták, és minden normális párkapcsolathoz tartozó körítés marad ki. Ez a fajta szerepcsere ma már nem újítás. Jól áll a film Natalie Portman-nek, de hiába alakított nagyot fekete hattyúként, a csinos pofiján kívül többet nem sikerült megmutatnia magából ebben a könnyedebb műfajban. Valószínűleg a forgatókönyvet hibáztathatjuk emiatt, de hiteltelenné válik figurája, amikor – annak ellenére, hogy bár karrierista orvosi rezidensként sem ideje, sem ambíciója nincs egy komoly kapcsolathoz – szerepéből kiesve már a sztori sűrűjében érzelmi kötődést vélhetünk nála felfedezni. Alakja kissé kidolgozatlan, nem ismerjük meg valódi motivációit.

Ashton hozza megszokott formáját. A jóképű színész esik hamarabb szerelembe, és küzd a jégszívű lányért. Eközben még meztelen fenekét is telibe villantja a kamerába. A jól megválasztott főszereplők mellett a mellékfigurák is megütik a szintet. Adam apját a korosodó Kevin Kline játssza, aki amellett, hogy megosztaná a füvet fiával, annak volt csajait is újrahasznosítja. A többé-kevésbé ütős, néhol bárgyú poénokat Adam kissé szexista haverjai csempészik a filmbe: a két meleg apával büszkélkedő haver, valamint a vásznon kicsit furán mutató rapper, Ludacris. Elhangzanak többek között Fel, és a jó magyar szinkronnak köszönhetően Barátok közt, Jóban rosszban szóviccek, utalások is. A hazai fordítás meglehetősen érdekes szófordulatokat alkalmaz a filmben. Ötpercenként elsütik a bandázás kifejezést (jelentsen az bármit is), készül mensi-mix – ami Leona Lewis Bleeding love, U2 Sunday Bloody Sunday és hasonló „véres” témájú dalok válogatása –, és sorolhatnám még a fordítók érdekes szerzeményeit.

Ne várjunk igazán nagy, vagy épp szenvedélyesen romantikus ágyjelenetre. Az izgalmasabb részeket klipszerűen kapjuk meg, azonban pont ez az, aminél a készítők eltalálták a hangsúlyt. A főszereplők közti kémia meglehetősen jól működik a vásznon. Ha másért nem, hát ezért megnézhető a film.

Csak szexre kellesz (No Strings Attached)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 108 perc, 2011

Gilányi Dóra

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás