Kell-e Forma-1 az araboknak?

Mégis megteszik velünk!? Meglepődve hallottam, hogy elmarad az idénynyitó bahreini Formula1-es futam. Lehetett a döntésre számítani, de talán most tudatosult bennem, hogy a királykategória 2011-es idénye később kezdődik,  mivel a nagydíj szervezői lemondták a világbajnokság szezonnyitó futamát és a tervezett F-1-es tesztet.

A döntés érdekessége, hogy politikai okból még soha sem töröltek versenyt a Forma-1 egyébként viszontagságos történetében. A híradások napok óta arról szólnak, hogy az arab sejkségben kormányellenes tüntetések zajlanak, az összecsapásoknak már több halottja, illetve rengeteg sebesültje van. Fegyveresek lőnek a demonstrálók közé, a forró sivatagi homokot emberi vér itatja át. Érthető, hogy ilyen helyen nem lehet futamot rendezni, mert nagy veszélyben lennének a versenyzők, a csapattagok, a versenyt lebonyolítók és a szurkolók is.

Talán ideje lenne elgondolkozni azon, hogy valóban megéri-e az arab országokba, Indiába vagy éppen Dél-Koreába elvinni a száguldó cirkuszt. (Emlékezhetünk arra, hogy a tavalyi idényben milyen bizonytalanságok után sikerült végre megrendezni a dél-koreai futamot.) Vajon mi történne, ha a Formula1 csak Európában terjedne, ha az átlagosan tizennyolc futam minden helyszínét az öreg kontinens szolgáltatná? Ha térbeli gátakat szabnának a száguldó cirkusz terjedésének, akkor az amerikai Indycar-hoz hasonlóan európai szintű versenysorozatot kapnánk. Ez azért volna rossz megoldás, mert Európában nem tudunk olyan éghajlati körülményeket teremteni, amelyek izgalmas versenyekkel kecsegtetnének. Sivatagos, homokos pálya, hirtelen jött eső, mind-mind olyan tényező, amelyet nem lehet mesterségesen előállítani. A legfontosabb érv Európán kívüli versenyek mellett éppen az, hogy a Forma-1 nélkülük elveszítené a megszokott ízét és színességét.

E sorok írásakor még kérdéses, hogy lesz-e idén Bahreinben futam, a versenynaptárat ugyanis nem lehet egy tollvonással átrendezni. A legvalószínűbb lehetőség, hogy utolsó előtti vagy akár a szezonzáró futamot tartják majd az Arab-félsziget csücskében. Egyébként a szezonnyitót Ausztráliában rendezik meg, ott, ahonnan éveken át indult az új idény.

Illés Gabriella

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás