Mi várható Brazíliában? – a 2014-es labdarúgó világbajnokság szerkesztőségi beharangozója

200px-Brazil2014Itt van a vb, itt van újra… Kiböjtöltünk újabb négy évet, hogy – ezúttal az éjszakázásba vetve magunkat – ismét figyelemmel követhessük a világ legjobb (?) futball-válogatottjainak összecsapásait. A brazíliai eseményről természetesen a Médiagrund sem marad le, igyekszünk minél többször beszámolni a torna alakulásáról, egészen a döntőig. De mely válogatottak fognak eljutni addig? Melyik nemzet csapatai lesznek a világbajnokság legjobbjai, és kik fognak csúnyán lebőgni? A vb alatt működő csapatunk szerkesztői három kérdésre válaszolva latolgatták az esélyeket:

1. Melyik csapatnak szurkolsz?

2. Mit vársz az idei világbajnokságtól?

3. Melyik csapat lesz a torna meglepetéscsapata, illetve citromdíjasa?

Lássuk, hogy a Médiagrund vb-szerkesztői hogyan vélekednek:

Dévai László:

1. Kedvenc csapatom Anglia. Nagy világeseményeken általában a németeknek vagy az angoloknak szoktam szurkolni. Most sincs ez másképp. Talán csak pár játékos miatt húz idén a szívem jobban az angolokhoz. Az egyik ilyen Adam Lallana, aki pár éve még az angol harmadik ligában játszott a Sunderlanddel. A másik pedig az a Ricki Lambert, aki első válogatott mérkőzését 32 évesen játszotta, és ha csak pár évvel fiatalabb lenne, sorban állna érte az egész Premier League.

2. Nagyon sok meglepetést várok a vb-től. Úgy érzem, hogy a hatalmasok most nem akkorák, mint évekkel ezelőtt voltak, a kicsik pedig egy-egy meccsen odaérhetnek a nagyok nyomába. Tökéletes példa erre Ecuador, akik az országban számomra érthetetlenül imádott Uruguaynál csupán egy Suareznyivel kevesebbek.

3. Sokkal elegánsabb valakinek a jó szereplését megjósolni, mint a bukását, így én azt mondom, hogy Horvátország jó szereplésére számítsunk és ne csak a csoportból való továbbjutás szintjén. A világbajnok természetesen Anglia lesz.

Dezső Attila:

1. Nincsen kifejezett favoritom, bár a legtöbbször ugyanannál a néhány csapatnál kötök ki minden egyes torna alkalmával: Németország, Anglia, Franciaország, Egyesült Államok és Ausztrália. Utóbbi kettőt olvasva talán kikerekedik az olvasók szeme, de az angolszász focit mindig is csíptem, ez a két gárda pedig jó emlékeket ébreszt bennem. Az első vb, amire emlékszem, a 2002-es volt, ott az amcsik a negyeddöntőig meneteltek, a kengurukról pedig a 2006-os Japán elleni meccsük az, ami igazán megmaradt. Persze reális esélyük nem sok van, de jó lenne őket legalább a tizenhat között viszontlátni. A nagyokat illetően: a németek ismét a négy között lesznek, az angolok kiszámíthatatlanok, a franciáknak pedig 1998 óta minden második vb-n jön ki a lépés, most ismét döntőt kell játszaniuk. 🙂

2. Jó kis vb lesz, már a csoportkör elején vár ránk néhány igazán parázsnak tűnő találkozó: pénteken megismétlődik a legutóbbi döntő, melyet másnap egy olasz-angol, hétfőn pedig a német-portugál meccs követ. A gólátlagot illetően nem merek jósolni, csak remélni, hogy a ’90-es mélypontot (2,21) nem érjük el ismét – bár azóta fokozatosan csökken az érték… Ha már gólok: Klose megelőzi Ronaldót az örökranglistán, a gólkirályi cím pedig valamelyik brazil ölébe hullik majd. Jóslatom szerint Brazília megszerzi hatodik világbajnoki címét, mégpedig a címvédő spanyolokat felülmúlva a döntőben, 2-1-re. A németeknek zsinórban harmadszor sem sikerül a döntőbe jutniuk, de kárpótlásul megverik az argentinokat a harmadik helyért.

3. A torna meglepetéscsapataként nálam már rég a belgák a favoritok, de a bosnyákok is esélyesek a negyeddöntőbe jutásra. A titkos dél-amerikai esélyes Uruguay csak legjobb nyolcig jut majd, az olaszok, a ghánaiak és az oroszok viszont már a csoportkör után búcsút intenek a kávé hazájának. Az abszolút citromdíjamat azonban nem egy csapatnak, hanem egy anonim játékosnak adnám, durva szabálytalanság miatt – a szenvedő fél a következő szezon elejét ki fogja hagyni sérülése miatt.

Dorogi László:

1. Amennyiben a „kiscsapatok” elkötelezett mecénását keresitek, magasra emelem kezeim, igen, itt vagyok, ide lőjetek! A vb ideje alatt teljes mellszélességgel állok ki akár Costa Rica, akár Honduras nemzeti tizenegye mellett. Nincs olyan válogatott, amelynek jobban szurkolnék, mint bármely másiknak, így adott a lehetőség a kijutott országok labdarúgói előtt, hogy elnyerjék szimpátiámat.

2. A döntőt illetően egészen komoly elképzeléseim vannak: jön a 2002-es finálé visszavágója, ám a reváns aligha jön össze, mivel házigazdaként a braziloknak ezt a világeseményt kötelező megnyerniük, nem beszélve arról, hogy Gary Lineker mondása lassacskán megdőlni látszik – nem nyernek mindig a németek, hiába játsszák a futballt huszonketten. Erre a forgatókönyvre – az ágrajzok tanulmányozása után – viszont csak akkor kerülhet sor, ha a két válogatott valamelyike nem tudja megnyerni saját csoportját. Legjobb négy közé várom még az olaszokat, akik valahogy mindig odaérnek.

3. Meglepetéscsapatként Belgium nemzeti tizenegyét emelem ki, ők is elődöntőzni fognak. S hogy ki okozza a vb negatív meglepetését? Anglia. Arra sem lesz idejük, hogy rendesen lebarnuljanak, már utaznak is haza – a csoportjukból sem jutnak tovább.

Horváth Zoltán:

1. Japánnak szurkolok, mert náluk játszik Szakály Peti két, japán anyától származó féltestvére: Gotoku Szakai és Hiroki Szakai. A viccet félretéve: elsősorban Uruguay sikeréért szorítok idén IS. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem a 4 évvel ezelőtti menetelésükön buzdultam fel, hanem már évek óta figyelemmel kísérem a teljesítményüket Dél-Amerikán belül is. Emellett a magyarokhoz valamelyest hasonló kultúrájú kelet- és közép-európai csapatok tudnak érzelmileg megfogni. A rendszeres résztvevő csehek hiányában idén csak a horvátok maradtak nekem. De izgalmasnak tartom a chilei, a bosnyák és a belga válogatottat is, bízom benne, hogy minél tovább láthatom majd őket.

2. Négy éve nagy csalódás volt a kevés gól és a sok unalmas mérkőzés. Ha ezek a tendenciák javulnak, én már elégedett leszek. A rendezés kapcsán elvárásaim nincsenek, az előzetes hírek alapján talán még a dél-afrikainál is trehányabb és veszélyesebb országot talált a FIFA, ráadásul az egész vb alatt várhatók zavargások. A pályán számítok néhány meglepetésre, igaz, kitöltöttem egy ágrajzot, és azért a húsosfazék közelébe (értsd: legjobb négy közé) nálam már csak igazi nagyágyúk kerültek. Szerintem Argentína nyerhet, de a németek is bivalyerősnek tűnnek, ez a két csapat akár a döntőben is találkozhat. Brazília sokáig versenyben lesz, de valamiért úgy érzem, hogy a legfontosabb meccseken szétesnek, és érmet sem nyernek majd. A címvédő spanyolok négy közé jutása a könnyebb sorsolás miatt is gond nélküli menet lesz, ám szerintem éremből most csak a legkevésbé fényes bronz jut majd nekik.

3. Belgium, Bosznia és Svájc, illetve egy dél-amerikai csapat (talán Chile) okozhat kellemetlen pillanatokat a nagyoknak is, de bombarobbantásra (megint értsd: elődöntőbe jutásra) azért nem számítok tőlük. Portugália és Anglia szerintem az elvárások alatt teljesít majd, Gerrardékból azt is kinézem, hogy a csoportból sem jutnak tovább. A spanyolok számára talán már a második hely is csalódás lenne, de szerintem jóllakottak és fáradtak: legtöbb játékosuk még májusban is az európai kupadöntőkben és/vagy a kiélezett bajnoki fináléban volt érdekelt. Az abszolút citromdíjas azonban a holland csapat lesz. Hasonló blamát jósolok számukra, mint a 2012-es EB-n, ahol csont nélkül, ööö, akarom mondani, pont nélkül estek ki a csoportból. Az ok hasonló idén is: a csapategység teljes hiánya és motivációs problémák.

Molnár Tibor:

1. Sajnos újra kívülállóként nézhetem az idei világbajnokságot, mert nemzeti csapatunk idén is lekéste a brazíliai járatot, ezért sokáig gondolkoztam, hogy ki mellett tegyem le a szimpátiaszavazatomat. Idén választott csapatom Horvátország lesz, és bízom benne, hogy már a nyitómérkőzésen megmutatják, helyük van a legjobbak között.

2. Jóslásban mindig gyenge voltam, rendre kiestek a jelöltjeim az elődöntőkben, ennek ellenére én végső győztesnek a brazilokat gondolnám (ha tényleg az elődöntőben buknak el, remélem, nem olvassák a cikkemet).

3. A citromdíjas szerintem Anglia lesz, a meglepetéscsapat pedig Bosznia-Hercegovina.

Prezenszki Alex:

1. Egy csapatot nem tudok külön kiemelni, de legfőképpen a brazilokkal és az olaszokkal szimpatizálok. Mellettük még a bosnyákokért és a horvátokért szorítok.

2. Szerintem elég kiegyenlített lesz az idei vb, és nem sikerül megvédeniük a címüket a spanyoloknak. Inkább egy dél-amerikai csapatra tenném a voksomat, ha végső győztest kell megjelölni, még pedig a házigazda brazilokra.

3. Chile, úgy gondolom, okozhat meglepetést, a citromdíjat pedig az angoloknak adom.

Tóth Ádám:

1. Kedvenc válogatottam a 2002-es vb óta a Nationalelf, mert Oliver Kahn akkor szerettette meg velem a futballt.

2. Az esélyesek közé a házigazdán kívül a spanyolokat és a németeket nevezném meg. Az olaszok is odaérhetnek, ők a világeseményekre rendre összekapják magukat, és hatalmas előny lehet az is a számukra, hogy a klubcsapatainak a Bajnokok Ligája érdemi része már a kieséses szakasz előtt befejeződött. Ők nem panaszkodhatnak majd fizikai fáradtságra. A hollandoknak a nehéz sorsolás miatt kérdéses, hogy mi számít igazi nagy dobbantásnak. Az afrikai csapatok közül Ghánát érzem esélyesnek egy jobb vb szereplésre.

3. Titkos favoritok közé a belgákat sorolnám, de a franciáknak és a hollandoknak is jól kijöhet a lépés. Akik csúnyán lebőghetnek, azok a házigazdák, nekik minden eredmény az aranyon kívül óriási csalódás. Nincs igazi csatáruk (Fred nem az), és ez hátrányt fog jelenteni. Del Bosque spanyol válogatottja is csúnyán leszerepelhet, a barcás vonal erőltetése könnyen a korai hazaindulás lehetőséget rejti magában. Az angolok megint le lesznek pofozva, nekik se fog sokáig tartani ez a világbajnokság. Még Németország és/vagy Portugália fázhat meg a csoportjában, de a kiesésük a „több mint szégyen” kategóriába lenne sorolandó.

Varga Máté:

1. Számomra mindig is három külföldi válogatott volt szimpatikus: az angol, a spanyol és a holland. Utóbbi gárdának „szeretete” édesanyámtól öröklődött, akinek kedvenc játékosa Dennis Bergkamp volt, így egyértelmű, hogy én is az Oranje szurkolója leszek. Anglia és Spanyolország leginkább a játéktudásukkal győztek meg régebben, melyet a hispánok az utóbbi hat évben eredményességgel is párosítottak, a „háromoroszlánosok” meg… ők annyira nem. Ettől függetlenül nekik fogok elsődlegesen szurkolni.

2. Óriási meglepetéseket nem várok a világbajnokságtól: egy-két érdekesebb eredmény lesz csupán, de az előzetesen esélyesnek vélt csapatok a végén csak oda fognak érni. Az afrikai csapatok nem tűnnek annyira erősnek, szerintem egyik válogatottjuk sem jut messzebb a nyolcaddöntőnél, bár számomra az is meglepő lesz, ha bármelyik továbbjut a saját csoportjából. Lesz persze egy nem várt elődöntős csapat, de erre majd kicsit lentebb visszatérek.

3. Citromdíjasként három válogatottat jelölnék meg, melyek közül kettőért nagyon fog fájni a szívem: a hollandok a legjobb tizenhat között kiesnek, ha egyáltalán eljutnak odáig; az angolok szerintem a csoportkört sem élik majd túl; Argentínának pedig csalódás lesz a negyeddöntőben elvérezni, de számukra az a szakasz jelenti majd a végállomást. Ha pedig már annyian emlegették, én is meg merem kockáztatni: Belgium a négy közé fog jutni!

S hogy melyik szerkesztőnk jóslata áll legközelebb a valósághoz? Ezt majd csak július 13-án tudjuk meg, addig pedig tartsatok a vb alatt a Médiagrunddal!

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás