„Nevess most, sírj később!” – Németország – Ghána 2-2

nemetorszag_ghana3Az idézett rész Kevin-Prince Boateng egyik tetoválásáról (pontosabban két tetoválásáról) származik. A tegnap elért 2:2-es meglepetésszerű eredményre tökéletesen ráhúzható az idézet, hiszen elvitathatatlan, hogy ez az eredmény látszólag a ghánaiaknak kedvezett. Mélyebben megvizsgálva a tegnap esti történteket, az előbbi kijelentés csak részben fedi az igazságot. Az afrikaiak remek teljesítményt nyújtottak, aminek örülhetnek, ám azzal, hogy nem tudták megtartani az előnyüket, könnyen kieshetnek. És mi a helyzet a németekkel? A döntetlennel inkább ők jártak jobban (főleg a játék képe alapján), viszont ha kiesnek, a sírást ők sem nélkülözik majd a 3. csoportkör után.

A két félidő közül egyértelműen az első volt a gyengébb, és nem azért, mert itt nem láthattak gólt a nézők. A ghánaiak rendkívül gyorsan szövögették a támadásaikat, eközben a németek lendületes játékából (ami a portugálok ellen jelen volt) szinte semmit sem lehetett felfedezni. Az afrikaiak remekül felkészültek, Öziléknek csak megvillanásaik voltak. A gólhoz Ayewék kerültek többször közel, ám Neuer több ízben is hárított. Az iramra nem lehetett panasz, kisebb meglepetésre a ghánaiak akarata és elképzelése érvényesült a pályán.

A második félidő messze a legjobb 45 perc volt, amit eddig a mostani világbajnokságon láthattunk. Ehhez nagyban hozzájárult a gyors gólváltás. Először Götze volt eredményes fejjel német részről az 51. percben, de az egyenlítésre csak 3 percet kellett várni, akkor Ayew bólintott. Götze gólja Mario Gomez szellemét idézte (ha már Löw nem válogatta be), az ilyen gólok miatt született meg a „begomezelte” kifejezés. A németeket megfogta a gyors egyenlítés, és ezt Ghána válogatottja remekül kihasználta. Egy villámgyors támadást fejezett be Gyan, és máris az övéit juttatta előnyhöz. A Natioanelf lépéshátrányba került, ezért Löwnek azonnal ki kellett valamit találnia. Schweinsteiger és Klose pályára küldésével egyértelműen a támadójátékot szerette volna a németek kapitánya erősíteni. Ez sikerült is, Miroslav Klose fejesből volt eredményes a 71. percben, és ezzel beállította Ronaldo vb-rekordját a szerzett gólok tekintetében. Az utolsó 20 percben eszeveszett rohanás kezdődött, de gólt nem, csak helyzeteket láthattak a nézők. A végén az afrikaiak még csúnyán elrontottak egy veszélyesnek ígérkező kontrát, így maradt a 2:2-es döntetlen.

Ez a mérkőzés azért volt élvezhető, mert egyelőre ezen a világbajnokságon kevesebbet láttunk az egyenlő erők küzdelméből. Láthattuk a spanyolokat, vagy a portugálokat, esetleg a svájciakat csúnyán lebőgni, mégis a tegnapi összecsapás olyan szempontból kuriózum, hogy mindkét válogatott a maximumot, vagy ahhoz közelit nyújtotta. Persze kellett a döntetlenhez, hogy a németek picit tompábbak legyen, mint az első körben, de Ghána játékstílusa egyáltalán nem feküdt Löw fiainak. Ez utóbbi egyértelműen az afrikaiak érdeme. A folytatásban már bonyolódni fognak a dolgok, ám nem túlzok akkor, amikor azt írom, hogy mindkét együttes a ma éjfélkor kezdődő USA-Portugália találkozón a döntetlenért fog szorítani.

(fotó: Europress/AFP)

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás