Harapós Uruguay, búcsúzó olaszok – Olaszország – Uruguay 0-1

ita-uruBalotelli kung-fuzott, Marchisio talpalt, Suarez harapott, Godin pedig bevállalta. A D-csoport második, továbbjutást érő helyéről döntő mérkőzését ezekkel a címszavakkal lehetne röviden jellemezni. Natalban, a Dűnék Arénájában Olaszország ismét csak a szükséges minimumot akarta nyújtani, mivel számukra az egy pont is elég lett volna, ám a végén ez a taktika csúnyán megbosszulta magát.

Ahogy arra számítani lehetett, az olaszok enyhén szólva visszafogottan kezdték a mérkőzést. Végtére is, nekik a jobb gólkülönbség miatt elegendő lett volna egy döntetlen, Uruguaynak viszont győznie kellett ahhoz, hogy továbbjusson a legjobb tizenhat csapat közé.

Az első félidőben faragták egymást szépen a játékosok, legtöbbször Balotelli került a szabálytalan szituációk központjába – hol elkövető, hol szenvedő alanyként. Azt azért megjegyezném, hogy az ellene elkövetett ugyanolyan mértékű faultért – amiért az olasz támadó néhány perccel korábban sárga lapos figyelmeztetésben részesült – az uruguayi játékos semmit sem kapott a mexikói Rodriguez játékvezetőtől. A dél-amerikaiak legnagyobb helyzete a 33. percben Buffon kiváló reflexei miatt maradt kihasználatlan. A 36 éves kapus még mindig nagyszerű teljesítményre képes. A szünetre 0-0-ás állással vonultak a csapatok.

A második játékrész elején is jól zárt az olasz védelem, azonban az 55. percben Marchisio nagy hibát követett el, csúnyán rátartott Arévalo lábára, ezért azonnal piros lapot kapott. Ezzel nagy bajba került a Squadra Azzurra, de az eredmény még mindig nekik kedvezett. Uruguay nagyobb fokozatba kapcsolt, jöttek is a helyzetek, de mind kimaradt. Aztán a 80. percben következett a jelenet, ami miatt beírta magát a történelemkönyvekbe a meccs, valamint egyből az internetes mémek fő témájává vált: Suarez ismét lecsapott. Megint megharapta egy ellenfelét, úgy, ahogy korábban a Chelsea játékosát, Ivanovicot, amiért 10 meccses eltiltást is kapott. A „kóstoló” után elesett, és gyönyörűen eljátszotta, hogy igazából Chiellini „vállalta” le őt. Ez volt amúgy pályafutása során a harmadik harapása, legalábbis ami kamerák előtt történt…

vb_suarez_harap1

Egy perccel később ismét a váll (hátsó része) került a középpontba: egy uruguayi szögletet követően Godin válláról került a labda a hálóba, és megszerezte a vezetést a La Celeste. Az Atletico Madrid védője idén meglehetősen jó pillanatokban volt eredményes: a spanyol bajnoki döntőben a Barcelona ellen is ő döntött, valamint a Real Madrid ellen a BL-fináléban is majdnem az ő góljával nyertek a Matrackészítők. Ebben az esetben azért fontos a „majdnem”, mivel a végén fordított a madridi rivális.

De az már a múlt, az olaszok későn ébredtek, nem volt idejük az egyenlítésre, 1-0 maradt a mérkőzés, így Uruguay ott van a brazíliai világbajnokság nyolcaddöntőjében. Olaszország kiesett, Prandelli lemondott, Suarez harapását pedig vizsgálja a FIFA.

(fotók: Reuters)

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás