Micsoda dráma! – Görögország – Elefántcsontpart 2-1

gre-civAz ókori görög dráma kialakulása vallásos szertartásokhoz köthető, elsősorban Dionüszosz ünnepeihez. Dionüszosz a bor és a szerelem istene volt a demokrácia bölcsőjében. Tegnap este pedig egészen biztosan jól szórakozott.

Elefántcsontpartnak mindössze egy döntetlenre lett volna szüksége ahhoz, hogy továbblépjen a csoportot leigázó Kolumbia mögött a C jelzésű kvartettből. Az afrikai csapat kétszer jutott ki ezt megelőzően világbajnokságra, de balszerencse övezte útjukat. Mind Dél-Afrikában, mind Németországban egy olyan csoportba „nyertek” besorolást, ahonnan nagy szerencse árán mehettek volna csak tovább. Nem is jött össze ez egyszer sem.

A brazíliai csoportbeosztás után azonban joggal reménykedhettek egy jobb szereplésben, s a Kolumbia, Görögország, Japán trió hallatán sem kellett hátborzongva menekülniük. Az első fordulóban annak rendje és módja szerint le is győzték hátrányból fordítva Japánt, majd egy szoros, jó mérkőzésen kaptak ki a hazai kontinensen eddig gálázó kolumbiai nemzeti tizenegytől.

Az első félidő nem hozott látványos játékot: a görögök védekeztek (mert azzal nyertek Európa-bajnokságot 2004-ben), az afrikaiak meg a jobbnál is jobb gólszerzési lehetőségek után kutattak. Mindig jött egy extra, felesleges átadás, ami megfosztotta őket a gólszerzés lehetőségétől.

Aztán lecsapott Zeusz első villáma egy zúgó kapufa formájában. Egy nagyszerű kontra végén Cholevas lőtte kishíján ketté a felsőlécet. Az elefántok ezt nem tekintették figyelmeztető jelnek, és ezért súlyos árat kellett fizetniük. Egy nagyszerű labdaszerzés után Samaras és Samaris (micsoda fantasztikus páros!) összjátékából az utóbbi vette be Barry kapuját. Samaris nem mellesleg csereként lépett pályára a megsérülő Kone helyett.

A második félidőre felpörögtek az események, s a hellének további két kapufát írhattak fel az elszórakozott lehetőségek listájára. Elefántcsontpart rögtön büntetett: egy gyönyörű támadást fejezett be góllal a szintén csereként pályára lépő Bony. S nyilván érkezett a hír is közben, hogy Japánnak elszálltak a továbbjutási esélyei, mert két gólos hátrányba kerültek Kolumbia ellen.

Úgy tűnt, Elefántcsontpart a futballtörténelem során először juthat el a világbajnokság legjobb 16 csapata közé. A negyedik játékvezető felmutatta a három perc hosszabbítást jelző tábláját. Nem kellett semmi mást tenniük a narancsmezeseknek, csak hiba, és kapott gól nélkül lehozni a találkozót.

Ezt gondolták máshogy a görög drámaírók szellemei. Egy kósza ívelés után Samaras bokáját rúgta el (ugye nem találjátok ki, igen, egy csere) Sio, büntetőhöz és továbbjutási lehetőséghez juttatva ezzel a korábbi Európa-bajnokot. Szamarasz elszánt görög harcosként állt a labda mögé, és bár Barry kapus érezte az irányt, az erős lövéssel nem tudott mit kezdeni.

Görögország először szerzett gólt Brazíliában, először szerzett három pontot, és először jutott tovább a csoportkörből világbajnokságon. S hogy a görög istenek mennyire kegyesek? Costa Rica vár rájuk a legjobb 16 között. Valamelyik válogatott ott lesz a legjobb nyolc között…

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás