… és egy a ráadás! (beharangozó októberi koncertek elé)

Októberben már-már kifogástalan hétvége elé néz a magyar metalrajongó társadalom. Mától vasárnapig három nap leforgása alatt egyszer Debrecenben, kétszer pedig Budapesten lesznek kiváló koncertek, ráadásként pedig a hónap végén újfent kis hazánk fővárosa lesz a nemzetközi kortárs metal fővárosa. Lássuk, mit kínál számunkra a közeljövő, valamint a Médiagrund!

Dalriada, Wisdom, Tales Of Evening @ Roncsbár

Nem túlzás állítani, hogy a Dalriada és a Wisdom Magyarország legjobb metalzenekarai közé tartoznak. A soproni illetőségű, Ficzek András és Binder Laura vezette Dalriada a 2004-es Fergeteg album óta megállíthatatlanul tör felfelé. Teszi ezt úgy, hogy a banda mindvégig hű maradt eredeti stílusához, a folk metalhoz, s mindezt kellő technikai képzettséggel megáldott zenészek tálalják a közönség elé. Közülük is kiemelkedik a dobos Rieckmann Tadeusz, aki véleményem szerint a legjobb magyar metaldobos. Már csak miatta is érdemes lesz ellátogatni a Roncsbárba, ahol a zenekar várhatóan a legutóbbi, Napisten hava nevet viselő lemez dalaira építi fel műsora jelentős részét.

dalriada3

És ha már technikai képzettség: a budapesti Wisdom elhozza Debrecenbe a hamisítatlan power metalt! A hivatalosan is legnépszerűbb magyar metalzenekar (a cikk írásának pillanatában a Facebookon 88991 lájkolónál járnak) első EP-je szintén 2004-ben jelent meg, s bár sokáig úgy tűnt, hogy a Words of Wisdom album után megbicsaklik a társaság, végül majd’ 5 év keresés után a Wisdom megtalálta frontemberét, Nagy Gábort. A felfrissített felállás azóta két újabb nagylemezt adott ki (2011 – Judas, 2013 – Marching for Liberty), valamint bejárták a világot, így joggal várhatjuk el tőlük a nemzetközi színvonalat – biztos vagyok benne, hogy nem fogunk csalódni.

wisdom

A két hazai gigászt egy igazán ígéretesnek tűnő csapat, a nagykanizsai Tales Of Evening vezeti fel. Erről a bandáról egyáltalán nincs ismeretem, így előzetesen nem is mondok véleményt róluk. Kíváncsian várom, milyen zenei teljesítménnyel rukkolnak majd elő ma este!

Animals As Leaders (US), TesseracT (UK), The Algorithm (FR), Navene K (US) @ A38

A Roncsbáros koncert másnapján a djentlemanek éjszakája várható a budapesti A38 Hajón. Ráadásul a metal újhullámának egyik legnépszerűbb stílusa instrumentális, „hagyományos” és elektronikus formában egyaránt látható/hallható lesz.

Tosin Abasi és a 8 húros gitárok – így lehetne a legjobban jellemezni az Animals As Leaderst, mely először jár Magyarországon. A nigériai-amerikai gitárfenomén egyéni projektje hamar zenekarrá nőtte ki magát, a banda neve pedig ma már egyet jelent a djent legmagasabb szintre juttatásával. Hihetetlen technikai megoldások, brutális hangzás, s mindez basszusgitár nélkül! Nem mindennapi zenei élmény vár a Hajó közönségére.

aal

A brit extrém metal legdinamikusabban fejlődő zenekara, a TesseracT visszatér hazánkba, januárban ugyanis a Protest The Hero társaságában már volt Budapesten, igaz, akkor még a Dürer Kertben – volt is probléma a hangosítással rendesen. Ezúttal viszont nem csak a helyszín változik, a TesseracT ugyanis a nyáron jelentős tagcserén esett át: a banda megvált Ashe O’Hara énekestől, helyét pedig a régi-új frontember, Daniel Tompkins vette át. Akárhogy is, a zenekar várhatóan ismét elvarázsolja a közönséget, Jay Postones dobos pedig újfent megmutathatja, miért is tartják a stílus zseniének. S hogy még vonzóbb legyen a rajongóknak az este: a VIP-jegyek lehetősége mellett az együttes tagjai közül hárman (Tompkins és Postones mellett az egyik gitáros, James Monteith) különleges, szeminárium-jellegű workshopokat fognak tartani, melyekre limitált számban még mindig lehet jelentkezni!

Tesseract pic

Az estet felvezető Navene K és az azt lezáró The Algorithm, vagyis a francia Rémi Gallego egyaránt a keményebb elektronikus zenei világ megszállottjai. Utóbbi előadó zenéjét sokan a „discodjent” jelzővel illetik, s mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Monuments-dobos Mike Malyan csatlakozásával a duó már-már egy élő koncert hangulatát tudja visszaadni. Hogy ezúttal is Malyan lesz-e Gallego társa, egyelőre nem tudni, mindenesetre izgalmas zenei csemegével fog zárulni az éjszaka, érdemes lesz a Hajón maradni.

Enter Shikari (UK), Roam (UK), Shell Beach @ A38

A tökéletesnek mondható metalzenei hétvégét egy hihetetlenül energikus és módfelett őrült zenekar zárja, ugyanis 2011 után ismét a Hajón vendégeskedik az Enter Shikari. Az elektronikus metalcore lassan ikonikussá váló bandája éppen negyedik nagylemezének promócióját kezdte el, mely 2015-ben fog megjelenni és a The Mindsweep címet kapta. S bár erről az albumról várhatóan most csak egy-két dalt játszanak majd el a srácok, a fékevesztett tombolás így is garantálható lesz a Dunán. Mi sem mutatja jobban ezt a „vészjósló” jövőképet, mint hogy a koncertre – elsőként az európai turné helyszínei közül – több, mint két hete minden jegy elfogyott!

enter-shikari

A két előzenekar, a szintén brit Roam és a magyar Shell Beach számomra nem sokat mondanak, de vélhetően már ők is egy szép számú nézőszámnak örvendhetnek majd a koncertjükön. S hogy utánuk mi lesz? Jobb nem belegondolni…

After The Burial (US), Monuments (UK), Circles (AUS), Tides from Nebula (PL) @ A38

És igen, ráadásként október végén megint vissza fogunk térni a Hajóra. Valami lehet a levegőben a Duna partján, hiszen csak ebben az évben már annyi minőségi koncertet láthatott az Artemovszk legénysége, mely más városokban többévnyi termés lehetne. Mi viszont örüljünk ezeknek a kivételes estéknek, s annak, hogy a djent műfaja kétszer is tiszteletét teszi Budapesten.

Az After The Burial a Meshuggah nyomdokain elindulva egy olyan egyedi hangzásvilágú djent formáció létrehozására törekedtek, mely elszakad ugyan az „elődöktől”, mégis magában ötvözi a stílus sajátosságait. Ez teljes mértékben sikerült: az extrém módon mélyre hangolt gitárok, és a djentre oly jellemző palm-mute hangzás egy nem akármilyen köntösben tárul elénk. Trent Hafdahl és Justin Lowe gitárosok páratlan gitártudásukat rendre megcsillogtatják a stílusra oly jellemző „betonozás” mellett is, ettől válik az After The Burial zenéje egyedivé.

after-the-burial

A Monuments idén már járt Budapesten, valamint a Médiagrund hasábjain is. A brit együttes legújabb, The Amanuensis elnevezésű albumuk akkor még abszolút frissen-ropogósan került a virtuális polcokra, most viszont eléggé „be lett járatva” ahhoz, hogy a Hajó közönsége már egyre több ismerős dallamot véljen felfedezni a Chris Barretto (ex-Periphery) énekes által vezetett zenekar setlistjében.

monuments_2

Egy újabb hazánkban debütáló djent banda, a Circles viszont már majdnem egy éve, hogy kiadta első nagylemezét Infinitas címmel, mely pontosan azt adja, amit egy kortárs djent előadótól elvárhatunk. Az ausztrál srácok némi elektronikus, fúziós felhanggal átitatott, ugyanakkor súlyos és technikás riffekkel tarkított dalaik minden bizonnyal elnyerik majd a magyar metalbarátok tetszését, akárcsak Perry Kakridas karakteres énekhangja.

CirclesPromo

Hogy az este folyamán legyen egy kissé elütő, ám mégis izgalmas együttes a listán, arról a Tides From Nebula gondoskodik. A lengyel post-rock gárda első (valamint második és harmadik) hallásra nem igazán illeszkedik ebbe az igazán kemény egyvelegébe, de talán mégis az erős kontraszt lehet az a plusz, mely miatt az instrumentális zene kedvelőik is elégedetten csettinthetnek majd.

Mindezek láttán, s konstatálván, milyen október is vár ránk, mit is kívánhatnánk magunknak és a magyar metalrajongóknak? Kellemes időtöltést és kellő mértékű „fülorgazmust” a hétvége három koncertjéhez…na, meg a ráadáshoz!

S ha már a sok tagcseréről esett szó, a szerkesztőség részéről szintén egy apró, ám jelentékeny változást jelenthetünk be: a holnap esti buliról a korábban a 4024-en bemutatott Szűcs Soma fog beszámolni helyettem. Sok sikert és jó szórakozást előre is!

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás