Egy éjszaka mindenek felett – Frankofón Filméjszaka

filmejszakaOktóber 16. minden bizonnyal piros betűs dátum az európai filmek kedvelőinek, hiszen az Apolló Mozi újra megszervezi  a minden évben nagy sikerrel zajló Frankofón Filméjszakát.

Öt film 20 órától reggel 6-ig 30 perces szünetekkel. Egy ilyen statisztikától a filmfanatikusoknak bizonyára összefolyik a nyál a szájában, de le kell szögeznünk, hogy egy ilyen filmmaraton nem mindig sétagalopp. Annak ellenére, hogy jómagam is minden évben jóhiszeműen részt veszek ezen az amúgy remek kezdeményezésen, idén már okosabban oldom meg a moziban éjszakázást.

5 tipp, hogy jól érezd magad, és jövőre ne keserű szájízzel gondolj vissza rá

  1. Mielőtt megveszed a jegyet, nézz utána, milyen filmeket válogattak be a műsorba. Sajnos az elmúlt évek francia filmgyártása felhagyott az egyedi hangok megszólaltatásával, azonban így is el lehet csípni egy-egy kreatívabb megoldást alkalmazó első filmest vagy underground veteránt.
  2. Ha átnézted a műsorfüzetet, és nagyjából be tudod tájolni, hogy melyik film érdekel és melyiken fogsz bealudni, készítsd be a kispárnádat, mert nagyon hasznos, akár fenék alá, akár fejtámasznak. A harmadik film tájékán már ÉLETMENTŐ lehet.
  3. Kaja! Az esti vacsi után – pizza a legjobb, laktató, csak mindenki kinézi a szádból – már úgy sem fogsz nagyon megéhezni, vigyél egy kis nasit. Az otthon kipattogtatott egy tonnányi popcorn nekem mindig beválik.
  4. Kávé! Kávéra akkor lesz szükséged, amikor már azon a filmen is bealszol, ami amúgy érdekelne. Kávé minden mennyiségben!
  5. Társaságnak mindenképpen olyas valakit ajánlanék, akivel meg tudod beszélni a látottakat két film közt, vagy akár nagyokat tudtok röhögni a mellettetek nagyban horkoló néző fején.

Tavaly írtam az első névtelen levelemet a program szervezőinek, hogy ha nem muszáj, ne mindig az elmúlt év gyászos felhozatalából válogassák össze a programot – úgy megnéznék egy régebbi Kassovitz (La Haine) filmet mozi méretben -, de úgy látszik süket fülekre találtam. Szerencsére. Ugyanis az idei öt film egytől egyig csemege a résztvevőknek. Természetesen minden évben így indulok neki az éjszakának, de a recept mindig ugyanaz. Egy kis humor, egy kis dráma, egy kis reklám a franciáknak egy önéletrajzi filmmel és a végére egy underground művészfilm, hogy reggelre végképp megfőjön a fejünk, és még napközben is azon gondolkodjunk, hogy mi is volt ez.  Idén a recept működni fog.

5 ok, amiért ott kell lenned az idei Frankofon Filméjszakán

  1. Az első film egy igazi limonádé, a már klasszikusnak számító Lakótársat keresünk harmadik része, amely most is egy lakotarsfelettébb kreatív névvel kecsegtet, Már megint lakótársat keresünk.  A Romain Duris főszereplésével készült film visszahozza a szerethető francia humorral operáló vígjátékok hangulatát. Imádnivaló karakterek, imádnivaló történet.
  2. A könnyed kezdés után rögtön ránk zúdítják a franciák híres örök ifját: a divattervező Yves Saint-Laurent önéletrajzi filmjét láthatjuk Pierre Niney-vel a főszerepben. A még jócskán pályája elején járó színész eddig olcsó B-kategóriás filmekben tengette tehetségét, kíváncsian várom, hogyan tudta megformálni a divattervező életének drámai pillanatait.
  3. A nehezebb hangvételű élmény után kapunk egy szösszenetnyi felfrissülést a Populaire kisasszony bájos egyszerűséggel megálmodott világával.  A trailer alapján annyit szűrtem le populairea történetből, hogy Flash kishúgát beültetik egy írógép elé, és ő egy perc alatt legépeli az Ulyssest, ezért elküldik gépíró világbajnokságra, ahol rommá ver mindenkit. Mr. Minden filmben szerepelek Romain Duris természetesen ebben is szépfiút alakít – kezd annyi szerepe lenni a filmekben, mint egy szováti kívánságműsor díszletének -, de a főszereplő hölgy, Déborah Francois lélekmelengető bájossága egyedül is elviszi ezt a filmet. Garantált szórakozás.
  4. Elérkeztünk a holtponthoz. Azt hiszem idén érdemes lesz átlendülni a fáradtságon. Az utolsó éjszaka Párizsban ekte háborús mozi, de mivel a világon nincs olyan filmstúdió, amelyik pénzt adna egy újabb koncepció nélküli második világháborús filmre, ezért előhalásztak egy igazi háborús veteránt Volker Schlöndorff személyében – aki mostanában kísértetiesen hasonlít a Breaking Bad Bryan Cranstonjára –, hogy dobja meg kicsit a diplomatiestoryt. A film lényegében Párizs el nem pusztításáról szól, és egy hithű náci tábornokról, akit sikerül lebeszélni arról, hogy ne pusztítsa el a francia főváros összes kulturális és esztétikai értékét. A film nem nélkülözi a fiktív elemeket, de ki tudja ma már, mi volt igaz, és mi nem. Mindenesetre egyes jelenetek olyannyira drámaiak, hogy érdemes odafigyelni erre az alig másfél órás történelemidézésre.
  5. És akkor jöjjön a fekete leves, a várva várt szürrealista agymenés, a Tajtékos napok. Az a nézőközönség, amelyik idáig kibírta bealvás nélkül, már biztosan nem fogja kipihenni magát. A Tajtékos napok első jelenete azonnal csőre tölti az egyént, és messze repíti egy olyan képi és érzelmi világba, ami méltó a jó öreg Michel Gondry rendező munkáihoz. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása, vagy tajtekosAz álom tudománya című remekek alkotója most sem hazudtolja meg önmagát, és olyat tesz a nézővel, amit sokan nem tudnak ebben a szakmában. Moziszékbe szögezni az embert. Én jóformán elzsibbadt végtagjaimat sem mozdítottam, mert a sztori és a képi világ megvalósítása olyan szinten lekötött, hogy nem jutott eszembe elvenni a szemem és a gondolataim a vászonról. A karakterek szerethetőek, a zene passzol, a hangulat lebilincselő.

A Frankofón Filméjszaka minden évben remek szórakozási lehetőség, lehetőség arra, hogy lázadjunk kicsit a tévécsatornák kulturális hiányosságai ellen és, hogy megismerjünk néhány hozzánk hasonló rebellis filmimádót. Egy szó, mint száz, péntekre vegyetek ki szabit, és menjetek el az Apolló Moziba, mert a szórakozás garantált és erősen ajánlott.

Czirják M. Gergő

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás