Diákmunkák egyetemistáknak

Közelednek a karácsonyi ünnepek és ezzel együtt a hatalmas vásárlási hullám is. Emberek ezrei töltik meg a hipermarketeket, plázákat, kisebb boltokat vagy akár az ünnepi nagyvásárt. Ilyenkor megélénkül a szolgáltató szektortól az iparig minden, hiszen van aki ajándékot, fenyőfát keres, van akinek a leárazások között néz szét, de még az ünnepek miatt hazalátogató rokonnal való kávézóba beülést is ide sorolhatjuk. Egy biztos: a szükséges munkaerő száma drasztikusan megnő december hónapban. Tökéletes alkalmat nyújt ez a dolgozni vágyó diákok számára, hiszen a munkáltatók az adórendszer kialakításának hála előszeretettel alkalmaznak diákmunkásokat.

Mit kell ahhoz tennie egy egyetemistának, aki szívesen munkát vállalna egy kis plusz pénzért? A folyamat nagyon egyszerű. Debrecen nagyon szerencsés helyzetben áll ilyen szempontból, hiszen Budapesten kívül a mi városunkban van a legtöbb diákszövetkezet. Elég kiválasztani szimpátia alapján egyet vagy akár többet és már neki is láthatunk a szerződés kitöltéséhez. A papírmunka után egy tüdőszűrőre és egy rutin vizsgálatra van szükség, aminek komolyságát mutatja, hogy már a vizsgálat során lepecsételik a papírt, hogy munkára alkalmas. Ha túlesünk ezen az egyszerű folyamaton onnantól már csak a telefonra kell várni, hogy mikor lesz munkalehetőség.

Szerencsére ez nem olyan bonyolult, mint az álláskeresés esetében sőt inkább a ló túloldala. Ha valaki először készül dolgozni biztosan csodálni fogja azt, hogy ő miért annyira értékes munkaerő , hogy minden második nap, néha hajnali órákban is érkezik hívás. Az első havi fizetésnél szinte mindenki csodálkozik, hogy miért ilyen kevés, nagyjából ekkor jönnek rá, hogy mire is megy ki a játék. A fizetésből igen jelentős részt elvesz a diákszövetkezet, viszont legalább van munka. Valamit valamiért. És milyenek ezek a munkák? Egy biztos, nem egyszerűek. Vannak koszos és kemény gyári munkák,  monoton, de könnyebb feladatok, de pénztárazástól kezdve fenyőfaárusításig minden megtalálható jelenleg a piacon.

Van még egy dolog, ami a diákmunkák mellett szól. Ha valaki elmegy dolgozni, akkor újabb tapasztalatokkal gazdagodik. Egyrészt kipróbálja magát egy munkakörben, de még fontosabb, hogy belülről részese lehet annak, amit mások végeznek. Meg lehet tapasztalni milyen az, mikor feszült légkörben kell dolgozni, mintha gép lenne az ember, de meg lehet hallgatni egy olyan ember történetét is, aki már közel kilenc éve tologat bevásárlókocsikat egy áruház parkolójában és mégis vidáman, őszinte mosollyal mesél munkájáról.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás