Feltárni minden titkot – Terápia 2. évadáról

Terápia-banA Terápia című HBO sorozat első évadában megismerkedtünk Dr. Dargaly András pszichológussal, akit Mácsai Pál alakít. A pácienseit házának nappalijában fogadja minden hétköznap. Öt különböző ember, öt különböző esete, ám az ötödik, pénteki páciens, maga Dargaly, aki önvizsgálatot tart egykori kollégájával, Ágnessel.  A második évadban új páciensekkel és élethelyzetekkel ismerkedhetünk meg, de mindemellett András élete egyre nagyobb szerepet kap.

Az első évadról

Az első évad úttörő volt a magyar sorozatgyártásban. Egy hasonló színvonalat képviselt a Társas játék című sorozat, amit szintén az HBO-n láthattunk. Mindkét széria kiemelkedik az eddigi sorozataink közül, ám a Társas játék könnyebb témájú, több szálon futó szerelmi történet. A Terápia magyar viszonylatokban egy egészen új alkotás, hiszen korábban nem volt hasonló témájú és minőségű Magyarországon.

Az első évadot 2012-ben mutatták be Magyarországon, miután a sorozat már sikert aratott Izraelben és Amerikában is. A Terápia egy 2005-ös izraeli, BeTipul című sorozat alapján épült fel, amit magyar forgatókönyvírók közreműködésével dolgoztak át, kisebb- nagyobb változtatásokkal.

Sorozat felépítése

Az epizódok egy-egy pszichoterápiás ülés hangulatát idézi vissza, így egy résznek legtöbbször két szereplője van, a pszichológus és a páciense. Nagyrészt csak egy helyszínen játszódik a teljes sorozat, András lakásának nappalijában. A komoly hangvétele és a minimális díszlethasználat miatt is, a sorozat sikere a forgatókönyv mellett, főként a színészi játékon múlik. Néha kell a kiszakadás, így van, hogy utcajelenetekkel vagy más budapesti helyszínnel kötik össze a jeleneteket. Ez változtatás az előző évadhoz képest. Mácsai Pál remek választás volt a nagy szakértelmű orvos szerepére, akin profizmusának köszönhetően alig látni érzelmeket, de ahogy a történet halad előre egyre többet tudunk meg családjáról, gyermekkoráról, félresiklott házasságáról és új barátnőjéről. Karaktere egyre emberibbé válik.

Második évadMacsai_NagyZsolt_Szamosi01

A második évadban András már elvált férfiként éli életét egy legénylakásban, tehát a helyszín változott és a szereplők is. Új betegek járnak kezelésre; hétfőnként Máté Gábor, politikus személyében, akinek szembe kell nézni ellenfeleivel, és aki kétségbeesett lányával való rossz viszonya miatt. Ezzel igyekeznek emberközelivé tenni karakterét. Kedden Péterfy Borit egy kemény ügyvédként láthatjuk, aki Andrást hibáztatja egy korábbi ügy kapcsán. A szélesebb közönség eddig énekesnőként ismerhette, véleményem szerint színésznőként is megállja a helyét. Szerdán Kurta Niké a páciens, aki szerepe szerint egy súlyos titkokat rejtő egyetemista lány, csütörtökön visszatér az első évadban megismert problémás házaspár Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt, de most nem (csak) ők, hanem a fiuk, Misi ül a kanapén, akit Surányi Áron játszik. Péntekenként az előző évadban megszokott szupervízióra jár Mácsai Pál a Csákányi Eszter alakította terapeutához, Ágneshez. Ők már jól ismerik egymást, de még mindig rejtegetnek számunkra új dolgokat kettejük párbeszédei. Rajtuk kívül az új évadban feltűnik Kováts Adél, mint András régi szerelme, illetve Für Anikó a volt feleség szerepében.

122427_-_254Az első rész az előző évadra vezethető vissza. Dargay-t megkeresi az elhunyt páciensének apja, aki őt hibáztatja a fia haláláért, így megfenyegeti, hogy beperli, ha nem hagyja abba praxisát. Andrást rosszul érinti az eset, szívén viseli a férfi halálát. Úgy érzi, felelős a történtek miatt. A sorozat későbbi második felében érződik, hogy főhősünk megingott, nem biztos önmagában, szaktudásában és már nem egy magabiztos pszichológust láthatunk.

 

A Terápia, ahogy már megszoktuk drámai fordulatokkal és pillanatokkal teli, emberi és életszerű történetekkel folytatódik, talán ezért is olyan népszerű. Könnyen azonosulhatunk a szereplőkkel vagy némely lépésükkel. Minden epizód detektív történetszerű. A főhős nyomozóként vizsgálódik, aki ha nem is az epizódok, de az évad végére biztosan fényt derít az igazságra. Mi nézők végigkövethetjük a történéseket, megtudhatjuk a szereplők titkait, amit egyébként nem tehetnénk meg, hiszen a terápia egy intim dolog. Mindent egybevetve a második évadon látszódik, hogy több energiát fordítottak rá és nagyobb költségvetéssel dolgoztak. A kisebb-nagyobb változtatások csak még jobbá tették a sorozatot.

A kérdés már csak az, vajon lesz-e harmadik évad?

képek forrása: hbo.hu

 

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás