A keleti régió korlátlan urai

10623843_951825474846000_5033515329213528645_oMég csak november végét írjuk, azonban egy különös szokásnak köszönhetően, a magyar futballban már beköszöntött a tavasz. A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében – mivel a magyar futballpályák a zord téli időjárásban játékra alkalmatlanok – két tavaszi fordulót mindig hozzácsapnak az első félévhez, majd hosszú téli álomra küldik a magyar klubokat. Így történhetett meg az, hogy tavaszi forduló ide, tavaszi forduló oda, a két ősi rivális szomszédvár csatáját plusz három fokos „hőségben” rendezték meg. Silány hangulat, kihalt lelátók, kiütéses Loki-győzelem. Ez történt a huszadik élvonalbeli keleti rangadón.

Délután fél négykor a Nagyerdei Stadionnál sétálva nem tűnt úgy, hogy bármiféle futballmérkőzést rendeznek egy órán belül. Apró árulkodó jelek utaltak csak arra, hogy valami készül: a stadionba vezető feljáróknál narancssárga mellényes biztonsági őrök diskuráltak, mellettük egy-két kósza egyenruhás lézengett. Az impozáns aréna világítását pedig csak meccsnapokon kapcsolják fel.

Mindenesetre rangadóra készült Debrecen. Már ha lehet az ilyesfajta készülődést annak nevezni. Mindössze ötven kilométer választja el Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyeit, nem véletlenül alakult ki óriási rivalizálás a csapatok között. A múlt mindenesetre a cívisváros mellett szól: a Loki és a Szpari tizenkilencszer találkozott eddig a labdarúgó élvonalban, és ezeken a meccseken mindössze háromszor ünnepelhettek győzelmet a nyíregyháziak, míg öt döntetlen mellett tizenegy debreceni siker született. Debrecenben még nagyobb a fölény: a Nyíregyháza még soha nem tudott nyerni idegenben.

10833757_924794854197374_935138746_nAz NB1-ben már egyfajta trend alakult ki az utóbbi fordulókban: folyamatosan dőlnek meg a negatív nézőcsúcsok. A bajnoki fordulók átlagos nézőszáma 1500 körüli, s ezt nehéz lenne csak a rossz időjárási körülményekre fogni. Az MLSZ szurkolói kártya-rendszere ellen tüntető debreceni és nyíregyházi ultrák ezúttal sem tették tiszteletüket a rangadón, ami meg is pecsételte annak hangulatát. A Loki szurkolói csoportjai mindenesetre összegyűltek a Hódos csarnoknál egy közös meccsnézésre, s ott teremtettek meccshangulatot. Sőt mi több, mikulásajándékokat is gyűjtöttek a klinika beteg gyermekeinek. A nyíregyházi ultrák mindeközben egy U23-as kézilabda mérkőzésen tették tiszteletüket.

A stadionba kilátogató mintegy 2600 szurkolót/nézőt nem csak a meglehetősen hideg időjárás miatt fogadta hűvös hangulat tehát. A Loki egyébiránt pazar formában várta a találkozót: legutóbbi hét mérkőzéséből hatot megnyert és egyet hozott döntetlenre. Ennek megfelelően egy pillanatnyi kétséget sem hagyott afelől, hogy ki a keleti régió korlátlan ura. Már a tizenkettedik percben megszerezte a vezetést Sidibe fejesével, amihez a nyíregyházi védelem hathatós segítsége is kellett.

LSZ40A huszonhatodik percben már 2-0 állt az eredményjelzőn: a sokat kritizált Tisza Tibor egy eladott labdával lódult meg a vendég kapu irányába, majd a tizenhatos sarkáról a hosszú sarokba helyezte a játékszert. Szegény embert az ág is húzza, tartja a mondás, és ezen az estén ez tökéletesen jellemezte a Nyíregyháza Spartacus játékát. A harmincharmadik percben egy kósza debreceni beívelés után a Szpari védője teljesen veszélytelen szituációban kezezett saját tizenhatosán belül, így büntető következett, s Tisza Tibor büntetett. Saját maga második, csapata harmadik gólját rajzolta fel a táblára.

A félidőben a vendégek szakvezetője Mátyus János egy kettőscserével igyekezett feldobni csapata játékát, azonban a Debrecen ellenállhatatlanul kezdte a második félidőt is: rövid időn belül több nagy helyzetet hagyott ki Kondás Elemér együttese. Az igazi feketeleves Szakály Péter kiugratása után következett a Nyíregyháza számára: a csereként beálló debreceni középpályást már csak szabálytalanul, s pechére utolsó emberként tudta megállítani Jánvári Gábor, így a játékvezető a szabályok értelmében felmutatta a piros lapot.

A Nyíregyházának egy pillanatig nem volt esélye még a pontszerzésre sem a remekül futballozó debreceni csapat ellen. Azt sajnálhatják igazán a hajdúságiak, hogy az MTK elleni hazai találkozó lesz az utolsó, mielőtt hosszú téli szünetre vonulnak a klubok. Így kérdéses, hogy a jó forma átmenthető-e márciusra is.

A nyíregyházi kiállítás után mindenesetre már örömfutballt mutatott be a Loki, a jól szórakozó közönség egyszer-egyszer még a jól ismert olé kiáltással is jutalmazta kedvenceit. S a csapat meghálálta: Ibrahima Sidibe szerencsés körülmények között megszerezte második gólját. Ez volt egyébként a DVSC történetének 1900. NB1-es találata.

LSZ70A zárszó Szakály Péteré maradt. A technikás középpályás úgy megkeverte a nyíregyházi védőket saját tizenhatosukon belül, hogy már csak szabálytalanul tudták megállítani. A második jogosan megítélt büntetőjét is gólra váltotta a Loki, ezzel kialakította az 5-0-s végeredményt. A krónikához tartozik, hogy Abdouramant második sárga lappal kiállította a játékvezető.  Győzelmével a DVSC a negyedik helyen áll a tabellán, s a rossz szezonkezdet után már egyáltalán nem reménytelen, hogy a szezon végére a dobogón zárjon, ami európai kupaindulást jelentene a hajdúságiaknak.

A képek forrásai: ultrasliberi.hu, loki.blog.nepsport.hu

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás