Hálaadás és amerikai foci hazánkban

Nem rég tartották az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepét, a hálaadást, amelyet minden évben november negyedik csütörtökén rendeznek. A közel négyszáz éves múlttal rendelkező hagyomány ünneplésekor összegyűlik a család és felkerül az asztalra a hálaadás emblematikus étele, a pulyka. A közös vacsorán kívül viszont van még egy dolog, ami tovább emeli az ünnep jelentőségét, ez a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sport, az amerikai foci. A témáról a legnagyobb amerikai focival foglalkozó facebook oldal adminjával, Guta Norberttel beszélgettem.

– Mennyire sikerül a hazai amerikai futball fanoknak átadni a hálaadás ezen részének hangulatát?

– Szerintem a média Washington Redskins v Houston Texansmindent megtesz annak érdekében, hogy átélhessük ezt az élményt. Elég rápillantani a Sport Tv kínálatára, egy felvezető műsor után mindhárom NFL (szerk: National Football League – Amerikai Profi Futball Liga) mérkőzést élőben közvetíti, ami összességében egy közel 12 órás dömpinget jelent. Úgy gondolom, hogy mi európaiak ezzel teljes mértékben elégedettek lehetünk.

A tengerentúli ünnepek, mint például a halloween átvétele sokakban ellenszenvet vált ki és az NFL közvetítéséről is sokan negatív véleménnyel vannak. Nem zavaró ez egy rajongónak?

– Nyilván nehéz egy a mi kultúránktól messze álló sportot „elfogadtatni” az emberekkel. Mindig is lesznek, akik szemében a társadalmi megítélése negatív lesz és szívesebben látnák képernyőn csütörtök este a Real Madrid mérkőzését. Magam is sokszor találkozok azzal, hogy minek foglalkozok egy ilyen értelmetlen és erőszakos sportággal. Ez az a szemlélet, amin a hálaadás csak ront, de nem érzem ezt zavarónak. Összegyűlünk a barátokkal, szurkolunk és ugyan pulyka nem kerül fel az asztalra, de remekül szórakozunk. Ki tudja, talán akik most panaszkodnak jövőre már tűkön ülve fogják várni ezt a szép napot.

– Szerinted egy olyan sportesemény, mint a hálaadási mérkőzéssorozat felkeltheti-e új nézők érdeklődését?

– Abszolút igen. Nem pusztán három egymás után leadott mérkőzésről van szó, amit orrvérzésig lehet nézni, hanem egy nagyon különleges körítést kap. Egyébként is minden mérkőzéshez tartozik egy felvezetés, egy külön történet, valamilyen pikantériája minden mérkőzésnek van. Inkább egy nagy showműsorhoz hasonlít, aminek csúcspontja maga a mérkőzés. Ez a körítés hálaadáskor sokszorosára emelkedik, tényleg egy olyan speciális légköre van, ami egy idegen számára is vonzó lehet. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy ilyenkor az időzónabeli különbségek miatt nem késő éjjel láthatóak a mérkőzések, hanem főműsoridőben tekinthetjük meg őket. Szerintem ha valaki leül a televízió elé, nézi ezt a „színházi showt” akkor nagyon könnyen megszeretheti magát a sportot is.

– A hálaadástól eltekintve mekkora jövője lehet az amerikai futballnak hazánkban?

– Ezt  a kérdést érdemesebb lenne globálisan, Európa felől megközelíteni, hiszen az Egyesült Királyság kivételével  mindenhol hasonló a helyzet. A tradicionális amerikai sportok, pontosabban a kosárlabda, a jégkorong, a baseball és az amerikai futball nagyon fontos részét képezik az amerikaiak mindennapjainak, sokkal fontosabb a sport szerepe, mint itt. Persze itt is vannak ultrák, akiknek kis túlzással a Ferencváros vagy épp a Diósgyőr az életük, de nincs olyan minnbutt-fumbleesotai lakos, aki ne lenne oda a helyi csapatért. Azzal, hogy az államokbeli hagyományokból merítünk, ennek a fanatizmusnak egy részét is átvesszük, elég például abba belegondolni, hogy a világ legnézettebb eseménye a Super Bowl (szerk: az NFL döntője). A televíziós közvetítéseket tekintve annyiban vagyunk elmaradva néhány nyugati országtól, hogy nincs ESPN (szerk: amerikai tv csatorna), így nem követhejük figyelemmel az egyetemi bajnokságot, hacsak a Eurosport által felvételről közvetített heti egy mérkőzést nem tekintjük annak, bár akit igazán érdekel az úgyis streamet néz. Kétlem, hogy ez változni fog, úgy már túl sokat tenne ki a műsoridőből. A hazai bajnokságot tekintve is nagyon hasonló a helyzet, mint Európa többi részén, van egy kis amatőr bajnokság, ahol hobbiszinten, szenvedélyből űzik a sportot. Azt is kétlem, hogy ez változna hiszen lehetetlen nyereségessé tenni az államokon kívül az amerikai futballt.

– Említetted az Egyesült Királyságot, az ottani viszonyok miben különbözik hazánkétól?

– Az Egyesült Királyságot nevezhetjük az amerikai foci európai fellegvárának. Náluk elérhető több sportcsatorna is, ahol közvetítenek mind NFL, mind egyetemi mérkőzéseket, sőt évente három NFL mérkőzést a londoni Wembley stadionban rendeznek meg. Ez nagyon fontos számunkra is, hiszen így kilátogathatunk mi is egy mérkőzésre, igaz azt az atmoszférát nem adja vissza száz százalékig, mint ami egy amerikai stadionban uralkodik. Meglepő lehet, de szép számmal vállalják be magyarok is azt, hogy elutaznak egy nap erejére Londonba megtekinteni a mérkőzést.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás