Amnézia filmkritika

before_i_go_to_sleep_ver2_xlg

A film alapjául szolgáló regény a Mielőtt elalszom, melyet S. J. Watson írt. A film eredeti címe is ez (Before I Go to Sleep). Nem tiszta, miért ezt a magyar címet kapta a film, hiszen Amnézia néven több alkotás is létezett ezelőtt. A főhősnő (Nicole Kidman) minden egyes napját úgy éli, hogy nem emlékszik élete előző 15 évére. A film pozitívuma ( lehet ), hogy rájövünk, mennyire empatikusak tudunk lenni.

Az emlékezőképesség elvesztése kedvelt fordulat a filmek világában. Ennek az alkotásnak az alapötlete leginkább Az 50 első randihoz hasonlítható, ahol a főhősnő szintén egy napig képes emlékezni, majd minden törlődik. Az Amnézia azonban nem vígjáték, elég komolynak tűnhet, hiszen thrillerként mutatják be.

A sztori kissé elcsépelt, a film kezdeti szakaszában rájövünk, hogy a férj ( Colin Firth) nem őszinte, és hogy ő lesz a ludas egy-két dologban. Bár a történet nagyon furmányos akar lenni, mégis könnyen átlátjuk a dolgokat. Tartalmaz fordulatot, ami a férj furcsa viselkedését magyarázza meg, de ezzel az a baj, hogy innentől kezdve nyitott könyv számunkra a sztori hátralevő része.

Feszültségkeltő elemek a filmben a hirtelen, nagy hangerővel beköszönő tárgyak ( pl. kukásautó), amelyre igazán  szükség van, hiszen a film annyira unalmas, hogy altatónak is jó lenne a hanghatások nélkül. A film nem megrázó, nem nyugtalanító, így nem is érdekfeszítő, pedig egy múlt nélküli nő nyomozásai alapjáraton jó figyelemlekötő hatással bírhatna. De nem. Ebben a filmben ez nem jött össze.

Talán a legfőbb kérdés, hogy miért sikerült ilyen laposra ez a film, úgy, hogy tehetséges színészekben és jó alakításokban nem volt hiány. Nicole Kidman zseniálisan alakítja a sorsát irányítani nem tudó tragikus főhősnőt, ám egyértelmű a film láttán, hogy mindez közel sem volt elég ahhoz, hogy egy színvonalas alkotásként tekintsünk az Amnéziára.

Forrás:  www.impawards.com

 

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás