Brad Pitt és a haragos legénység

Brad Pitt ismét zseniálisat alakít új filmjében. A tankban összezárt legénység kalandjai beszippantják a nézőt, mintha mi magunk is a csatatéren harcolnánk, a film szinte bemocskolja a ruhánkat.


A második világháború végén járunk, mindjárt vége van. A szövetséges csapatok előrenyomultak a német területeken, de néhány náci bizony ezt meg akarja gátolni. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a németek tankjai sokkal masszívabb jószágoknak bizonyulnak az amerikaiak Shreman tankjaival szemben. Adott nekünk egy amerikai tank, amit Harag (Fury) névre kereszteltek és ennek a legénységéből áll a film főszereplőgárdája. Van nekünk egy Vén Rókánk (Brad Pitt), aki a főnök szerepét tölti be. A legénységhez tartozik továbbá a vallásos Boyd (Shia LaBeouf), Tuskó (Jon Bernthal), Gordo (Michael Pena) és a zöldfülű Norman (Logan Lerman).

A nézőt valósággal beszippantja a történet, hiába a klisés legénység, ami amerikai mintára egy-egy főbb erényt vonultat fel és bemutatja, hogy a csapatszellem milyen csodákra képes. Ahogy haladunk előre a filmben, a néző egyre inkább a háború részesévé válik. Szinte érezzük, ahogy egyre jobban mocskolódik be a ruhánk, pedig a csatától elválaszt minket jó pár néző és egy hatalmas mozivászon. A tét az életben maradás. Minden csak erről szól. Ez itt a háború. Itt nincs helye finomkodásnak, jópofizásnak. Itt vagy túlélsz, vagy elbuksz. Brad Pitt remekül hozza a szerepét. Magam sem tudom mikor hozott utoljára ekkora alakítást. Talán a Harcosok klubjában hozta utoljára ennyire jól a karaktert.

A rendező, David Ayer teljesen más megvilágításba helyezi a bajtársiasság fogalmát. Ez a néhány katona talán szóba sem állna egymással, ha nem hozza őket össze ez a tank. A legénység tagjai mind más-más típusú emberek, akiket csak a háború hozott össze egy tank belsejében. A háborún túli világban, ők mind elsétálnának egymás mellett, tudomást sem véve a másikról. Az akciójelenetek nagyon el vannak találva, tökéletes a koreográfiájuk. Az utca királyaiban is hatalmasat rendezett, bizton állíthatjuk, hogy nem „zs” kategóriás mozikkal foglalkozik az úriember.

Mindent egybevéve ez egy jól sikerült film. Nem egy könnyen felejthető filmmel van dolgunk. Eléggé szuggesztív a zsánerén belül pedig forradalminak ható megoldásokkal építkezik. Elmondhatjuk tehát, hogy aki beül a moziba megnézni ezt a kis „könnyed” filmet, az valóban minőséget kap a pénzéért. Mindenkinek ajánlható, a műfaj szerelmeseinek pedig egyszerűen kötelező megnézni. Amint kijön DVD-n, egy vevőjük már tuti van. Jah, hogy már kikerült a netre a kedves Béke Őrei elnevezésű hackercsoport jóvoltából? Annyi baj legyen. Ebből a filmből a Sonynak így is lesz elegendő bevétele.

Kép forrása: PORT.hu

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás