Vámpírkultusz

ThgKG5XBram Stroker híres Drakula című regénye óta számtalan rendező ragadta meg a figurát filmvásznon, ám úgy tűnik Gary Shore is melléfogott alkotásával, amely Az ismeretlen Drakula címet viseli. Az első nagyjátékfilmes rendező mindenesetre szorgalmasan jegyzetelhetett az Interjú a vámpírral megtekintése közben, mivel a főszereplő Vlad, azaz Drakula vámpírrá válása sok hasonlóságot mutat, mindössze a valódi pátosz hiányzik belőle.

Egy kevés háttér információval szolgálva 1462-ben járunk, amikor Erdély már jó ideje élvezi azt a békét, amelyet a harcedzett III. Vlad havasalföldi fejedelem és felesége, Mirena bölcs és igazságos uralkodása nyújt. Ám a sors közbelép, II. Mehmed szultán ezer havasalföldi fiút követel Vladtól, köztük a tulajdon fiát is, hogy janicsárt képezzen belőlük. Ekkor a fejedelemnek döntenie kell, odaadja a fiát a szultánnak, vagy a Törött Fog-hegy mélyén élő vámpírral köt szövetséget, hogy legyőzhesse a szultán seregeit. A könyörületet nem ismerő vérszívó fenevad felkínálja neki saját hatalmas erejét, ám súlyos árat kér cserébe, Vladnak magának is a sötétség teremtményévé kell válnia.

Mindenkinek van egy kialakult képe Drakuláról, akkor is ha sem egy konkrét filmet vagy könyvet nem ismer. Hűvös mosoly, szmoking, vérfagyasztó kacaj. Ilyen elemeket Az ismeretlen Drakulában hírből sem ismerünk, semmilyen vámpírhatása nincs, csupán egy látványfilmnek könyvelhető el. A film magyarázatot és háttértörténet ígér Drakula születéséhez, de alakja ugyanúgy kétdimenziós lesz, csak most kegyetlen vérszívó helyett egy elvakult gyilkológépként mutatkozik be. Drakula érdekessége a ridegségében rejlett, ám ez teljességgel hiányzik a filmből. Miután az emberi oldalát is megismerjük, a mítoszának és egyediségének végleg búcsút mondhatunk. A főszereplőt pontosan olyan képességekkel ruházzák fel, mint a mai szuperhősöket: kiélesednek az érzékei, gyorsan tud futni, denevérrajjá tud változni, valamint kerülnie kell a fényt és az ezüstöt.

A mű egyáltalán nem horrorisztikus, a 300 és az Alkonyat keverékéből született akciófilmnek mondható. Ami a csatajeleneteket illeti, szintén bagatellre sikeredtek. A legtöbb jelenetben Vlad egyedül küzd meg a török szultán seregeivel, de ezek a jelenetek nincsenek kiemelve a filmben. Hiába az előzetes alapján grandiózusnak belengetett látványelemek, a szélesvásznon minden másképpen fest: a kép túl sötét, elvégre a vámpírok éjjel vadásznak vagy elmosódott, a nagy kavargásban alig venni ki valamit.

i0CSnNzlAmi a szereplőgárda alakítását illeti, Luke Evans-nek jól állt a karakter, de a feleségét alakító Sarah Gadon borzalmasan játszotta a naiv hercegnőcskét. A szultánt alakító Dominic Cooper egyszerűen túl kevés jelenetben látható, így szerepe semmilyennek mondható.

A vámpírkultusz furcsa, kifordított felhasználása által nem egy marandó mű született, hanem egy látványosnak, de mégis unalmasnak tekinthető film. Ettől függetlenül lesz folytatása, hiszen itt már a profitérdekek dominálnak. 

képes forrása: filmek.s9.hu

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás