Ünnepi gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapján

dbA harmadik gyertyát is meggyújtották Debrecen közös adventi koszorúján vasárnap, a Kossuth téren. Köszöntőt mondott Széles Diána alpolgármester, Pető Albert baptista és Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész.

A karácsonyt megelőző négy hétben sokakat vonzanak a Kossuth tér kékes fényei, az árusok portékái vagy éppen a hangszórókból kiszűrődő halk ünnepi dallamok. Advent harmadik vasárnapján sem volt ez másként; már a kora délutáni órákban hömpölygött a tömeg Debrecen főterén. Volt, aki csak sétálni jött ki, volt, akit a mézeskalács és a forralt bor illata vonzott, míg mások az ünnepi gyertyagyújtásra voltak kíváncsiak.

Délután négy órakor indult el a hagyományőrzők menete a Városházától. A ködmönt és süveget viselő pásztorok, a bárány, az éneklő asszonyok mind a bibliai sokaságot jelképezték. A menet énekszóval és gyertyával vonult végig Debrecen karácsonyfájához, ahol megkezdődött a harmadik ünnepi gyertyagyújtás.

A menettel együtt több százan vettek részt az ünnepségen, amelyet Bíró Gergő éneke nyitott meg. Ezután beszédet mondott Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, aki kiemelte, hogy az adventi időszakban, a vasárnapi ünnepségek fontos szerepet játszanak mindannyiunk életében. Ezek a közös élmények kiszakíthatnak a karácsonyi készülődés okozta stresszes helyzetekből és segíthetnek, hogy lelkileg is felkészüljünk az ünnepekre.

Ezt követően Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész szavai töltötték be a főteret, aki ugyancsak az ünnepi lelkület kialakításának fontosságát hangsúlyozta. Végül Pető Albert baptista lelkész ünnepi köszöntőjét hallgathatták meg az érdeklődők, aki szerint a karácsonyhoz nem lehet mit hozzátenni, mert a világ legjobb híre az, hogy megszületett az üdvözítő és ehhez a mondathoz nem kell továbbiakat hozzáfűzni.

Az ünnepséget a közös gyertyagyújtás és a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának adventi műsora zárta.

kép forrása: indafoto.hu

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás