„Ez nem csak egy papír…” – Kozáková Antónia, szalvétagyűjtő világrekorder

Az egri hős, Dobó István szülőfalujában, Dobóruszkán látott vendégül Kozáková Antónia, akit a helyiek csak Szalvétás Tonkának hívnak. A háromszoros szalvétagyűjtő Guinness-rekorder mesélt szenvedélyéről.

IMG_20171130_201849

Mikor és hogyan kezdődött?

Már gyermekkoromban is gyűjtöttem a szalvétákat, plakátokat, bélyegeket, viszont akkor még nem láttam bennük azt a szépséget, azt a varázst, nem csábítottak úgy, mint most. Mivel akkor nem érdekelt különösebben, a gyűjteményem odaajándékoztam az egyik barátnőmnek. Ezután, ahogy teltek az évek, ismét elkezdtem őket gyűjteni 1997-ben. 2004 volt az év, amikor megkaptam az első oklevelet Szlovákiában, ekkor 4000 darab volt.

Tudomásom szerint a 80 000-es határt már átlépte. Hány darabnál tart jelenleg?

Jelenleg 91 391 darab van, de ez hétről-hétre változik, mivel nagyon sokan küldenek nekem szalvétákat. Szlovákiában van körülbelül 30 ember, akikkel cserélgetek. De vannak Magyarországon, Norvégiában, Párizsban és Szerbiában is.
Meg lehet becsülni ezeknek az összértékét?
Minden egyes szalvéta egyedi, nincs két egyforma darab. Ezeknek hatalmas az értéke, becslések szerint körülbelül egy villa ára, úgyhogy ez egy kincs.

Ennek az elképesztően nagy mennyiségnek nem okoz gondot a tárolása?

Eleinte igen, mikor elkezdtem gyűjteni, csak kis dobozokba raktam. Volt egy szoba, de ott már nem fértek el, mert a dobozok egyre csak gyűltek, így kellett egy külön szoba. Tavaly megszületett a „szalvétás szoba”. Ez az elképzelésem szerint épült, a szalvéták dobozokban, kategóriák szerint – karácsonyi, húsvéti, állatos, virágos – vannak felcímkézve. Minden dobozban vannak illatosító anyagok molyok ellen. Egyszer egy hónapban pedig átnézem ezeket. Reggel elkezdem és este végzek. De nem szabad két egyforma darabnak előfordulnia!

IMG_20171218_180828

Hogyan lehetséges ezt számon tartani több mint 90 000 szalvéta esetében?

Most már nehezen. Gyakrabban kell nézegetni, hogy emlékezzek ezekre a szalvétákra. Az elején nem gondoltam, hogy nekem ennyi szalvétám lesz valaha, ezért elkövettem azt a hibát, hogy nem készítettem róluk képet. Ma már nagyon sok gyűjtő képeket készít. Már kétszer nekiindultam, hogy lefotózom az összes szalvétát, de végül egyszer sem sikerült.

Melyik a kedvenc darabja?

Számomra minden szalvéta szép. Az egyik kedvencem a leghosszabb szalvéta, ami 117 cm, a legkisebb 8 cm, és a legrégebbi az 1940-es és 60-as évekből. Amire szintén nagyon büszke vagyok, hogy tavaly aláírt nekem egy szalvétát a szlovák köztársasági elnök, Andrej Kiska, a kedvenc színészeim Nádasdi Péter, Juraj Loj, és egy felvidéki magyar politikus, Csáki Pál is.

Van most olyan darab, amit feltétlenül be akar szerezni?

A választék nagy. Még sok fajtát szeretnék, például autókról. Szeretnék egy 5 eurobankjegy szalvétát is, és Pozsonyról, mivel Prágáról és Budapestről is vannak szalvétáim, de Pozsonyról nincs.

Honnan szerzi be a legújabb darabokat?

Az internetről nagyon sokat rendelek, vannak speciális üzletek Kassán, ahol darabonként lehet venni. Vannak, akikkel cserélgetek és vannak olyanok is, akik elküldik a gyűjteményüket. A legutóbbi kiállításom óta, szinte minden második héten kapok csomagokat, például ma is kaptam 200-300 darabot. Ezeket köszönőlapokkal, illetve kis ajándékokkal viszonzom.
Van olyan darab, amit eladott? Vagy esetleg gondolt már arra, hogy eladja a teljes kollekciót?
Igen, most a kiállításon voltak darabok, amiket eladtam. Természetesen olyan darabokat, amikből kettő volt. Nem, ameddig élek, nem adom el. Sajnálnám. Mert ez nem csak papír… Nagyon nehezen jutottam hozzá néhány darabhoz. Ameddig csak lehet én ezzel szeretnék foglalkozni. Mindaddig, amíg örömöt lelek benne, varázst, addig gyűjtöm.

Mi az, ami motiválja a gyűjtésben?

Az állapotom miatt nem dolgozhatok, itthon kell lennem és ezért kezdtem el ezzel foglalkozni. Számomra a szalvétagyűjtés terápia is egyúttal. A családom az elejétől kezdve támogatott. Nekem ez a kis munkahelyem. Az újabb és újabb darabok inspirálnak, hogy ezt is szeretném még, és ezt is. Olyan emberekkel ismerkedhetek meg a kiállításokon, akikre felnézek, akikkel egyébként soha nem találkoznék, és hatalmas örömet okoz, hogy elismerik a munkám.

Már számos alkalommal rendezett tárlatot is, ahol közel 5000 darab lett kiállítva. Milyen koncepció alapján választotta ki ezeket a darabokat? Várható esetleg újabb kiállítás a jövőben?

Az első kiállításom Nagykaposon volt, ezután Királyhelmecen, Dobóruszkán, Besztercebányán és újra Királyhelmecen. Az összes szalvétát elvittük, de ezek közül választottuk ki a legszebbeket, 6500 darab lett kiállítva. Ebben két barátnőm segített. Modern stílusban szerettük volna kiállítani, különböző szalvétatechnikák segítségével, a csúcsa pedig egy szalvétából készített karácsonyfa volt, ami kb. 4500 szalvétából állt. Amióta a múzeum nyitva van, soha nem volt még ekkora érdeklődés egy-egy kiállítás iránt.

Milyen célt tűzhet ki, ha már háromszoros Guinness-rekorder? Esetleg egy újabb kiállítás? Meddig szeretné bővíteni a gyűjteményt?

Terveim, álmaim, vágyaim vannak. A célom most a 150 ezer, 2020-ban pedig szeretnék egy újabb kiállítást. Ha sikerül, szeretnék újra világrekorder lenni. Mikor elkezdtem gyűjteni, 12 pontban összefoglaltam, hogy mit szeretnék elérni évek múlva. Tavaly pedig megtaláltam ezt, és minden sikerült, ezért ismét összeírtam 12 pontban, hogy mit szeretnék még, remélem, sikerül ezeket is elérni.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás