Garland, a filozófus?

A hazai mozikban ugyan Alex Garland legújabb rendezését, az Expedíciót nem láthatja, de a The Cloverfield Paradoxhoz hasonlóan a Netflixen juthat hozzá a publikum.

A film eredeti címe Annihiliation (Megsemmisítés), mely címet a két órás mű megtekintése után sem értettem volna. A történet sok részével együtt.

Főszereplőnk, Lena (Natalie Portman) biológus, exkatona, aki férje (Oscar Isaac) legutolsó, titkos küldetése utáni különös visszatérésére szeretne fényt deríteni. A film idősíkokban való ugrálással kezd, ezzel összezavarva a nézőt, ez a zavar persze később kitisztul. A szupertitkos küldetésről kiderül, hogy nemzetbiztonsági ügy, Lena pedig egy főhadiszálláson találja magát, tudósok között. Valami különös természeti jelenséget próbálnak megfejteni, mely a bolygót fenyegeti. Több felderítő csapatot küldtek már be, de senki sem jutott ki. Lena férjét kivéve.

Történetünkben öt nő, köztük Lena dönt úgy, hogy bemennek és pontot tesznek a kérdő mondat végére. Itt egy kicsit megcsapott a feminizmus szele… Ezután pedig elkezdődik az expedíció. Odabenn furcsa dolgok történnek, furcsa élőlényeket látni, csapatunk tagjainak elméje is mintha furcsán elkezdene bomlani. Éreztem egy kis zavart ebben is. Volt, aki megőrült, volt, aki nem. Volt, aki azonosult a természettel és fává változott? A csapat vezetője meg átalakult, de aztán meg mégse? Lena meg kijutott, ha az egyáltalán ő volt?

Nem mondom, hogy nem volt olyan a két óra alatt, hogy látványosan elkezdtem unni magam, főleg az elhúzott végjátéknál, viszont a látvány kompenzált. Gyönyörű természeti jelenségek hada vonta el a figyelmemet a gyenge történetről. Talán emiatt pont megérte volna ezt moziban látni. Széles vásznon ezek a színek, ez az elképzelt világ megannyi érdekes virággal, fával, állattal és a prizmával megszűrt fénnyel biztosan lenyűgöző látvány lehetne.

A film végén megpróbáltam eltávolodni kicsit attól, ami ért, és egy fonalszál maradt a kezemben, amit érdemesnek tartottam kibogozni. Saját értelmet adtam ennek. Öt nőből négy azért ment be, önszántából, mert mind valamilyen szinten sérültek voltak lelkileg (ez el is hangzik a filmben). Lena volt az egyetlen, akit igazán a kíváncsiság hajtott, és ő volt az egyetlen, aki ki is akart jutni ebből (mondjuk mikor az öt nő belépett a „Vibrálásba”, is tudtam, hogy egy fogja túlélni, és ki lesz az az egy…). Azonban arra is rá kellett jönnöm, hogy hiába mélázom el ezen. A történet ugyanolyan befejezetlen és értelmetlen marad. Így hát marad a látvány, amire ebből a filmből emlékszem. És pont.

Az Expedíció egyébként adaptáció. Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiájának első regénye alapján készült. Ez persze felveti azt a kérdést, hogy lesz-e folytatása. A fáma szerint Garland nem tervezi.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás