FIFA 19 Ultimate Team kritika

Ez a kritika nem csupán a FIFA 19-ről szól, hanem annak a legjelentősebb és évről évre hatalmas bevételt hozó játékmódjáról, az Ultimate Teamről (UT). Az UT a FIFA játéksorozat 2008-ban megjelent 09-es részében debütált. A 2018-ban megjelent 19-es résszel ünnepelte tízéves fennállását. Nem nehéz kitalálni, hogy tíz év alatt rengeteg változás történt a videójáték-gyártás területén, így a FIFA esetében is.

Kezdjük a játékmód bemutatásával. Az UT leegyszerűsítve egy online menedzser-játék. A lényeg, hogy egy év alatt, amíg meg nem jelenik a játék új része és mindent elölről kell kezdeni, megépítsük a legerősebb, legjobb csapatot, amit csak tudunk. A játékban lévő összes bajnokság csapatainak játékosai szerepelnek az UT-ben. Ezen játékosokat megvásárolhatjuk játékbeli pénzből (coin), a piacon lévő más játékosoktól, vagy vehetünk csomagokat, amelyekből szintén nyithatunk játékosokat. A játékosokhoz szintén nyithatunk, és vásárolhatunk szerződéseket, fitness-eket (azért, hogy a játékosaink ne fáradjanak el a sokadik mérkőzés után sem), chemistry style-okat (a játékosok képességeinek növelésére), trainingeket (szintén a játékosok képességeit növelhetjük vele, de ez csak egy mérkőzés erejéig tart), healingeket (a meccseken megsérülő játékosok gyógyítására) és pozíció módosítókat, amelyekkel a játékosok posztjai változtathatók. Ezek mellett vásárolhatunk címert a csapatunknak, mezeket, stadionokat és labdát is. Az idei UT leglényegesebb játékmódja a Division Rivals és Weekend League, de több más, kevésbé játszott mód van még. Ezek közül idén mutatkozott be a Division Rivals (DR), kezdjük is ezzel. Egy hetünk van más játékosok ellen pontokat szerezni, és minél több szintet előrelépni, hogy nagyobb jutalomban részesüljünk. Emellett ezen pontokból kvalifikálhatjuk magunkat a Weekend Leaguebe (WL). A WL is hasonló, csak nívósabb sorozat, és itt csak három napunk van a minél jobb eredmény elérésére, maximum 30 mérkőzésen. Tehát a hétvégénk egyik teljes napját igényli ez a mód, ha szeretnénk értékes jutalmakban részesülni. Különleges játékosok minimum hetente jelennek meg, ilyen például a Team Of The Week (amelyben az adott hét legjobb teljesítményét nyújtó játékosai vannak valós futball eredmények alapján). Ezek mellett rengeteg naptári ünnepre kapunk újfajta játékosokat más értékkel és játéktudással. Vannak még a legendák (Iconok): régen vagy a közelmúltban visszavonult futballistákkal játszhatunk, de ezek megszerzése igen drága mulatság. Az EA számára a legnagyobb bevételt a FIFA pontok vásárlása hozza. FIFA pontokból kizárólag csomagokat vásárolhatunk. Röviden így lehet bemutatni a FIFA 19 Ultimate Team játékmódját.

Az eddigiek alapján változatosnak, izgalmasnak tűnhet a játék, de akkor miért fogyatkozik szinte napról napra a játékosok száma? Mert frissítésről frissítésre egyre jobban tönkreteszik a játékmenetet. Nyilvánvalóan el vannak csalva a mérkőzések, a gyengébb csapat kap támogatást a meccseken. Mi ezzel a cél? Soha ne érezzük, hogy elég erős a csapatunk, így remélik a játék készítői, hogy újra és újra költünk valódi pénzt a játékra. De nem csak a gyengébb csapat támogatásáról van szó. Nem kevés esetben a virtuális játékvezető is részt vesz a csalásban. Rengeteg szabálytalanság esetében néma marad a síp. Lesek, büntetők, szabadrúgások, sárga és piros lapok maradnak el. Mindezekről képi és videós bizonyítékok vannak Facebookos UT csoportokban, YouTube-on és bárhol az interneten. Ezek az első módszerek, amelyekkel pénzt próbálnak kicsalni a játékosoktól.

A második módszer a lassan heti rendszerességgel megjelenő jobb képességekkel bíró játékosok. Ahogyan írtam, ezen képességeket általában a valódi játékosok valódi teljesítménye után kapják. De az idei FIFA játékban rengeteg alkalommal érdemtelenül jelennek meg a játékosok új változatai. Erre a legjobb példák a Future Stars kártyák.

maxresdefault

Ennek az a lényege, hogy ígéretes fiatal tehetségek szinte minden ok nélkül kapnak olyan lapot, amelyen az értékeik többszörösükre növekednek, csak azért, mert egyszer lehet, hogy nagy játékosok lesznek. Ehhez hasonló lapok pedig egyre sűrűbben jelennek meg. A cél ezekkel az, hogy a játékosok valódi pénzből vegyék a FIFA pontot, és azt remélve nyissák a csomagokat, hogy kapnak egy új, sok coint érő kártyát.

Összegzésként el lehet mondani, hogy a játéksorozat valószínűleg sohasem lesz népszerűtlen, akármennyire is pénzéhessé válik: a futballt túl sokan szeretik ahhoz, hogy így legyen. Mindig lesznek új játékosok, akiket beszippant a játék és vele együtt az Ultimate Team is. Akiknek kikészíti az idegrendszerét, azok is vissza fognak ülni a játszani, hiszen egyelőre nincs igazi konkurenciája a játéknak.

A képek forrása: Google

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás