Okosváros, digitális Debrecen

A Debrecen Smart City május 13-án hétfőn nyílt találkozót szervezett a Simonffy utcai ifjúsági házba, ahol a város modernizálásával kapcsolatos stratégiai tervezeteket mutatták be.  Az eseményen felvetődött a digitális írástudás fejlesztése, az oktatásban való szerepvállalás, nyitottabb adatkezelés, illetve a közlekedési rendszer fejlesztése is.

Az interaktív táblák kezeléséhez fontos a megfelelő digitális tudás, ezért a Smart City jobban bevonná az oktatásba az elektronikai eszközöket. Nem tenné elengedhetetlenné (az iskolák eltérő anyagi helyzete miatt), azonban egy másik, könnyebb opciót kínálhat, ha tudnak pl. applikáción keresztül is gyakorolni a diákok a soron következő dolgozatukra.

Kiemelt szerepet kapott a beszélgetésben a közlekedésrendszer intelligenssé alakítása. Ha a csúcsforgalmi torlódásokról, a baleseti helyszínekről, vagy a kátyúkról széleskörű információval rendelkezne az illetékes szervezet, a város fejlődést érhetne el a közlekedés terén. Itt szóba kerültek korábban már kifejlesztett, intelligens eszközök, például a Waze applikáció live-timing (valós idejű) rendszere, ahol a közösség osztja meg az útinformációkat a többi utazóval.

Nem elhanyagolható az adatok megfelelő kezelésének kérdése. A tavaly májusában életbe lépett GDPR-rendeletet manapság is rosszul értelmezik a cégek, s inkább nem adnak ki információkat, hiába lenne legális, és eredményezne fejlődést a város számára. Ha a cégek több tájékoztatást kapnának arról, hogy milyen adatokat adhatnak ki, létre lehetne hozni egy open data rendszert.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás