A jövő sportága: e-sport

Napjainkban az e-sport egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Míg Magyarországon sokan felfigyelnek, ha meghallják ezt a szót, mert nem igazán tudják hova tenni, addig külföldön már elfogadottabb. Mivel aktívan részt veszek ebben a szubkultúrában, érdekelt, hogy a fiatalok mit gondolnak az e-sportról.

Az e-sport ma ismert formája a ’90-es évek végén, a világhálón keresztül játszható videójátékok terjedésével kezdett kialakulni, méghozzá Dél-Koreában, ahol az állam a világon elsőként ismerte fel a rengeteg fiatal érdeklődését lekötő, akkor még pusztán szórakoztató elfoglaltság fontosságát. Később Koreában hivatalos szervezetet is létrehoztak, így a 2000-es évek végére már több mint 10 játékban mérhették össze a tudásukat a játékosok.

– Azt hiszem, egyre jobban fejlődik Magyarországon is az e-sport, ugye már hivatalos nagy versenyt is tartottak az országban, a V4 Future Sport Festival-t ahol több játékban versenyezhettek nagy pénznyereményekért – válaszolta nekem Áron, a Debreceni Egyetem hallgatója, aki maga is benne van ebben a szubkultúrában. – Ha továbbra is foglalkozik az ország az e-sport fejlesztésével és támogatásával, akkor akár nagyhatalom is lehetünk itt Európában.

Forrás: eu.lolesports.com/
Forrás: eu.lolesports.com/

Európában sokkal kevesebb versenyt rendeznek, mint például Amerikában, Dél-Koreában vagy éppen Kínában. Megértettem, miért lehetünk mi is nagyágyúk az e-sport világában, első nagyobb lépésnek megfelelő volt már a fentebb említett esemény megrendezése, amit idén már második alkalommal tartották meg, és még nagyobb sikere volt, mint a legelsőnek.

A profi e-sportolókat már most is jó pár ország elismeri hivatalos atlétaként. A versenyeken induló játékosok ugyanúgy készülnek egy-egy megmérettetésre, mint a hivatalosan elismert sportolók, a különböző bajnokságokon pedig olyan dolgokat visznek véghez, amire egy átlagember egyáltalán nem lenne képes. Napi 8-12 órás edzéseket tartanak, az élsportolókhoz hasonlóan szigorú napirendhez kell tartaniuk magukat a versenyek előtt, és olyan készségeket kell fejleszteniük, mint a gyorsaság, a szem-kéz koordináció, és döntések meghozatala, mindezt ráadásul csapatban, összedolgozva.

Kíváncsi voltam, hogy vélekednek a hallgatók arról, hogy egyre több ország hivatalosan elfogadja sportolóknak ezeket az embereket. – Nem tartom sportnak azt, amit ők űznek. Szerintem az, hogy valaki a gép előtt tölti az idejét és egész nap a billentyűzetet nyomkodja, az nem tekinthető igazi sportolásnak – válaszolja érdeklődésemre Anna, aki amúgy versenyszerűen űzi a kézilabdát.

Habár a magyar versenyzők és csapatok száma folyamatosan bővül, és akadnak kifejezetten jó eredmények, a hazai piac azért még koránt sem olyan jelentős. A törekvések szemmel láthatóak, indított e-sport szakosztályt a DVTK, az MTK, a Honvéd és nem utolsó sorban a Debreceni Egyetemi Atlétikai Klub is.

Forrás: DEAC Facebook
Forrás: DEAC Facebook

Ezzel kapcsolatban beszélgettem Márkkal, aki korábban tagja is volt egy nagyobb e-sport szervezetnek. – Nagyon sokat kellet játszanunk, minden egyes nap, ami az egyetemi tanulmányok mellett eléggé megterhelő volt, délelőtt órákra jártunk, délután a gyakorlás kezdése, különböző reflexfejlesztő feladatokkal ment a bemelegítés, csak hogy felvedd a tempót, aztán taktikai dolgok átvétele és hajnalig folyamatosan gyakorló meccsek játszása, ebből állt egy napom sok hónapon keresztül.

Habár külső szemlélőként egyszerű azt gondolni, hogy egész nap videójátékozni csak móka és kacagás, erről valójában szó sincs: a játékosokat komoly mentális terhelés éri a felkészülés és a versenyek során, és csak nagyon kevesen képesek arra, hogy hosszú évekig versenyben maradjanak. Ezeket a versenyeket általában netes platformokon tudják nyomon követni az érdeklődők. Az egyik legnagyobb ilyen platform a Twitch.tv. A közvetítések minden évben nagyobb nézettségi számokat érnek el, elég csak megnézni a Dota 2 nevezetű játéknak a nyári világbajnokságát. 2019-ben a döntőt élőben, egy időben 1 968 497 érdeklődő tekintette meg.

Megkérdeztem, hogy mennyire elterjedt Magyarországon a streamek nézése. – Igen, gyakran van, hogy már csak streameket nézek, a tévénézés az teljesen kiesett már az életemből, maximum arra használom, hogy oda vetítem ki azt, amit amúgy a gépen néznék meg.

Az e-sport fejlődik és megállíthatatlan ütemben, egyre több ember kezdi elfogadni. Ez a jövő, pár év múlva lehet már többen fognak megnézni egy e-sport döntőt, mint egy bajnokok ligája döntőt bármilyen más sportágban.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás