FIFA 11

Ismét eljött az ősz, ilyenkor menetrend szerint érkeznek a focis játékok legfrissebb változatai. Szeptember végén a FIFA-sorozat legújabb tagja is megjelent, lássuk mennyit fejlődött az előző verziókhoz képest.

A játék a szokásos módon indul, első indításkor ellenőrzi, játszottunk-e már egy korábbi verzióval, majd ehhez mérten állítja be a nehézségi szintet, irányítást és a kedvenc csapatot. Ha nem ez az első FIFA az életünkben, spórolhatunk öt percet, ellenkező esetben pár dolgot be kell állítanunk a játék elején.

Ezután a főmenübe jutunk, ahol máris tapasztalhatunk változásokat. Na, nem a menürendszerben, az hellyel-közel a megszokott, viszont most elhelyeztek egy „dicsőségfalat” is a menüben. Ezen láthatjuk, hány meccset játszottunk eddig, hány gólt lőttünk és kaptunk összesen, milyen formában vagyunk (az utolsó öt meccsünkből hányat nyertünk meg, vagy veszítettünk el), illetve a legnagyobb arányú hazai és idegenbeli győzelmünkről is informálódhatunk. Remek ötletnek találtam, nagyon feldobja az utóbbi időkben egyre unalmasabbá váló menüt. Érdekes informálódni arról, mikor érjük el például a száz lőtt gólt, hisz eddig ilyesmikről fogalmunk sem lehetett.

A játékmenet ismét fejlődött, szerencsére sok hasznos dolog került az új kiadásba. Ilyen például a Personality Plus, amely segítségével végre tényleg érződik a különbség egy másodosztályú és egy világklasszis játékos között. Előbbivel is összejöhetnek a szép cselek (bizonyos szintig) vagy a nagy gólok, de sokkal ritkábban, és sokkal több gyakorlást igényelnek, mint eddig. Szerencsére a csapattársaink is okosabbak lettek idén, sokkal tudatosabban helyezkednek védekező és támadó szituációknál is. A kapusintelligenciához viszont körülbelül tíz éve nyúlhattak utoljára a fejlesztők, ami azért problémás, mert már akkoriban is csak a buta szó jutott róla az ember eszébe.

A választható csapatok száma bőséges, bár érthetetlen módon több válogatott ismét kimaradt a játékból. Érthetetlen, mert a nyáron megjelent 2010 FIFA World Cup-ban majdnem az összes nemzet szerepelt, így a játékosok és a keretek adottak voltak a készítők számára,  mégsem lehet például a szerb válogatottal játszani. Helyette viszont van angol hatod, vagy koreai első osztály. Nyilván ezek több vásárlót vonzanak majd.

A zenékre idén is ügyeltek az Electronic Artsnál: többek között a Groove Armada, a Linkin Park, a Scissors Sisters, a Massive Attack és a Gorillaz zenéi csendülnek fel a játékban. A szoftver ezen részére tehát most sem lehet panaszunk.

Mindent egybevetve minőségi játékot készített az EA Sports. Ezt azonban majdnem minden évben elmondhatjuk, ha csak az adott játékot nézzük. Ha azonban összehasonlítjuk az előző verziókkal, mindig inkább csak ráncfelvarrásnak, hibajavításnak tűnik az új kiadás: olyan, mintha a PR részleg többet foglalkozna a reklámozással, mint a fejlesztők a fejlesztéssel. Ez persze nem von le a játék értékéből, viszont azon érdemes elgondolkozni, megéri-e minden évben majdnem ugyanazt megvenni.

Ladányi László

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás