Ezektől a „szerektől” nem lesz semmi bajom?

Dietary-SupplementsEgy manapság meglehetősen felkapott témával fogok az első írásomban foglalkozni, amely nem lesz más, mint a táplálékkiegészítők világa. Ha nagyon részletesen belefolynánk a témába, akkor valószínűleg több száz oldalas tanulmányt lehetne róla írni, így most csak egy kétrészes, általános áttekintést, összegzést tudok nyújtani a tapasztalataimmal megfűszerezve. Az első részben bemutatom, hogy kinek és milyen esetben ajánlott használnia étrend-kiegészítőket.

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent maga a táplálékkiegészítő kifejezés. Olyan élelmiszereket értünk alatta, melyek segítségével gyorsabban, kényelmesebben és nem utolsó sorban gazdaságosabban pótolhatjuk az elmulasztott vagy az étkezésekből hiányzó vitaminok és más hasznos anyagok bevitelét. Ilyenek például az ásványi anyagok, fehérjék, növényi kivonatok, szénhidrátok. Ez különösen fontos a mai modern, felgyorsult világban, amelyben sok embernek normális étkezésekre sem jut ideje a rohanás közben.

Az ideális, egészséges életmód kialakításának egyik alapköve a kiegyensúlyozott, megfelelő étrend kialakítása. Ahogy a nevükben is benne van, ezek étrend-KIEGÉSZÍTŐK, amelyek nem helyettesítik a változatos, helyes táplálkozást, kizárólag azzal együtt tudnak jól együttműködni. Viszont, ha belegondolunk, olcsóbb és könnyebb bejuttatni néhány étkezés után a szervezetünkbe tegyük fel 100 gramm fehérje koncentrátum segítségével a tápanyagot, mint kb. fél kiló csirkemell elfogyasztásával.

8-b

Mielőtt valaki elkezdené használni ezeket a kiegészítőket, valószínűleg felmerülnek benne ezek a kérdések: Vajon én szedhetem ezt? Szükségem van rá? Nem lesz tőle valami bajom? A kérdező korától és nemétől függetlenül bátran válaszolhatunk az első két  kérdésre igennel, harmadikra nemmel. Az indok nagyon egyszerű, ha egy kicsit utána olvas az illető a témának, vagy egy konkrét szernek, és ezután a korának és az igényeinek megfelelően fogja azt használni, akkor pozitív hatással lesz a szervezetére és semmi baja nem lehet tőle.

Először nézzük a gyerekeket példaként. Elég vitatott terület, nyilván nekik nem egy izomtömeg-növelő kreatin-kúrára van szükségük, hanem mondjuk egy komplex multivitaminra, amely pótolni tudja azokat az anyagokat, amiket a teljes kiőrlésű gabonából, friss gyümölcsökből és zöldségekből kellene bevinniük a szervezetükbe. Ha valaki ennek megfelelően étkezik, még akkor sem árt az extra vitamin, arról nem beszélve, ha valakinek az étrendje 8 évesen hetente háromszor a McDonald’s Happy Meal menüje.

f_Multivitamin_for_women_60tabs_3D_20140117130603A második nagy csoport tagjai életünk értelmei, akik nélkül nem tudnánk versenyezni a tükör előtt az edzőteremben, vagy otthon a Facebook-üzenőfalon, hogy kinek nagyobb a karja; a kedves hölgyek. Egy nőnél, ha az edzés és az étrend kerül szóba, akkor ott már biztosan valamilyen fogyókúra az egész alapja. Ehhez „persze” szükség van a tv-hirdetésekben látott zsírégetőkre, és körülbelül a legtöbbjüknek sajnos itt elakad a tudása az étrend-kiegészítők palettáján. Pedig a nők is ugyanúgy sokat dolgoznak, ne adj’ isten még edzőterembe is járnak, ahol keményen edzenek, így a többletterhelés miatt megnövekedik a tápanyagigény is, amit pótolni kell, ezt pedig legegyszerűbben táplálékkiegészítőkkel lehet megtenni. Napjainkban ráadásul egyre több, külön nőknek készülő szer jelenik meg a polcokon, a tapasztalatok szerint ezeket ők is bátrabban megvásárolják.

Legvégül pedig a ,,legtapasztaltabb” körhöz jutottunk, ahol már lassan mindenki edz, mindenki szed is valamilyen szert, igaz össze-vissza, de nem az a lényeg, hanem, hogy lehessen vele dicsekedni. Ők, vagyis mi lennénk a férfiak. Nem kell félreérteni, nincs bajom azzal, hogy egyre több ember edz, az én véleményem is az, hogy egy magát valamire tartó úriembernek kötelessége fizikailag is megfelelő kondícióban lennie, a saját idejéből pedig meg kell próbálnia egy kicsit erre fordítani minden nap. Nem csak a súlyzós edzésre kell gondolni a konditeremben, bármilyen sport megfelel. Ha pedig sportolunk (mellette esetleg dolgozunk is), akkor szükségünk van étrend-kiegészítőkre. Ezek a teljesítményünket – fizikait és mentálisat egyaránt – közvetetten vagy közvetlenül javítják. A sportolás és a munka intenzitásának megfelelően nőhet a táplálékkiegészítők mennyisége, ha többet mozgunk, akkor több tápanyagra van szüksége a szervezetünknek is, amit ezekkel könnyebben tudunk pótolni.

Az első rész konklúziója az, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a kiegészítők nem veszélyesek, teljesítményfokozó hatásúak, segítenek a megnövekedett tápanyag-igény pótlásában és a mindennapi problémák kezelésében, valamint más gyógyszerek használata mellett elősegítik a megelőzést vagy a gyorsabb felépülést különböző betegségek esetében. Kiegyensúlyozott, változatos étrend mellett az utasításoknak megfelelően kell szedni mindent, és akkor nem lehet semmi probléma. A következő részben az étrend-kiegészítők fajtáiról és azok fontossági sorrendjéről lesz szó.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás