Több nyilvános könyvtár van Amerikában, mint McDonald’s

Ronald_McDonald_0És mi a helyzet Magyarországgal? Egy 2009-es adat szerint a főiskolások és egyetemisták azok, akik leginkább látogatják a könyvtárakat, de ők is a tanulmányaik miatt, és nem azért, hogy a maguk örömére keressenek olvasvasmányokat. A kérdés, hogyan motiválhatnánk egyes rétegeket, hogy kihasználják a lehetőséget az ingyenes kölcsönzésre és látókörük szélesítésére.

A korszakváltást az olvasási szokásokban az e-book hozhatja meg, ugyanis hozzáférhetősége kulcstényező a könyvkedvelők számára. Magyarországon még nincs széles körben elterjedve, de külföldön nemcsak hogy egyre többen választják az olvasásnak ezt a formáját, hanem fizetni is hajlandóak érte, elvégre az internetes áruházakban olcsóbb letölteni, mint nyomtatott formátumban megvásárolni egy szaküzletben. További motivációs tényező lehet az is, hogy sok fiatal időhiányra hivatkozva nem vesz a kezébe könyvet, az e-bookot azonban vonzóvá teszi számukra az, hogy a képernyő előtt ülve is elolvashatja a feladott kötelező olvasmányt két Facebook-bejegyzés közben.

Hivatkozhatunk arra, hogy internetes portálokon megtalálhatjuk a számunkra fontos információkat, de könyvtárakra mindig szükség lesz. Ha másért nem, a régi papírok megnyugtató illatára, ami csalogatóbb lehet, mint akármennyi McDonald’s Amerikában.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás