A törvény nevében – ezért érdemes sorozatot nézni

true-detective-poster-artAki otthonosan mozog a sorozatok világában, az tudhatja, hogy az utóbbi években az HBO magas színvonalú szériákat készített. Elég csak a Drótra, a Maffiózókra, a Gengszterkorzóra vagy a Trónok harcára gondolni. Az biztos, hogy ez a folyamat nem akad meg A törvény nevében (True Detective) című legújabb krimivel sem, amivel ismét sikerült nagyot alkotniuk a készítőknek.

Annak ellenére, hogy már vége a első évadnak, nem fogok ellőni semmilyen poént, nem kell tartani a spoilerektől. Kezdjük az alapsztorival. Igazából a sorozat két szálon fut. Van egy 1995-ös dátumunk, amikor történik egy különös gyilkosság, az áldozattal valamilyen rituálé során végeznek a semmi közepén, ezen kezd a két főszereplő – Martin Hart (Woody Harrelson) és Rust Cohle (Matthew McConaughey) – dolgozni. A másik szál 2012-ben játszódik, amikor az előbb említett nyomozókat a rendőrség valamilyen oknál fogva kihallgatja. Természetesen majd kiderül, hogy miért, a nyolc rész alatt folyamatosan ugrálunk a két dátum között, a néző fejében pedig ennek hatására egyre jobban tisztulhat a kép.

A sorozat hangulata már az elején megfogja az embert, az író és egyben producer Nic Pizzolatto és a rendező, Cary Fukunaga nagyszerű munkát végeztek. Ki kell emelni, hogy ez nem egy számítógépes trükkökkel teletűzdelt sorozat, hanem rendkívül realisztikus hatást kelt, folyamatos feszültség érezhető a nézése közben. Nagyon jók a drámai és sokszor humoros párbeszédek Martin és Rust között, valamint találkozhatunk például a negyedik epizódban olyan ütős technikai megoldással, amikor hosszú percekig vágás nélkül pörög a jelenet.

ustv_true-detective-2

Ha minden igaz, akkor antológiának tervezik a sorozatot, ami azt jelenti, hogy minden évadban van egy sztori, ami hasonló az előzőkhöz, viszont a színészek változnak. Hasonló felépítésű sorozat az American Horror Story is. Tehát valószínű, hogy elbúcsúzhatunk az első évadban megkedvelt két főhősünktől. Woody Harrelson egyébként ismerős lehet a Nem vénnek való vidékből, a Zombielandből vagy az Éhezők viadalából, Matthew McConaughey tarsolyában pedig többek között olyan filmek szerepelnek, mint Az igazság ára, a Mielőtt meghaltam és A Wall Street farkasa.

Egy biztos: a True Detective nem egy megszokott, átlagos krimisorozat, hanem egy sokoldalú, rendkívül profin megalkotott, kiváló alakításokkal megfűszerezett zseniális alkotás. Bátran ajánlom mindenkinek, nem fog csalódást okozni.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás