A Facebook-megosztások veszélyei

fbsMa már jóval fölötte jár az egymilliárdnak azok száma, akik regisztrált felhasználóként a mindennapok során csevegésre, üzenetek, fényképek küldésére és információk megosztására igénybe veszik a Facebook szolgáltatásait. Ugyanakkor az emberek nagy része nincsen tisztában a megosztások esetleges veszélyeivel, ártalmaival.

A közösségi oldalak térnyerése óta egyre több dolgot tudhatunk meg arról, mi történik mások magánszférájában. Jóformán alig találni ma már olyan személyes témát, amelyet igyekszünk megőrizni magunknak. Napról-napra vagy akár percről-percre megoszthatjuk közeli és távoli ismerőseinkkel, de akár idegenekkel is apró-cseprő napi ügyeinket vagy egy nem várt történést. Persze a nyilvánosság tere a felhasználói fiók biztonsági beállításaitól függ. Ha gyenge a védelem, akkor idegenek is hozzáférhetnek olyan fontos információkhoz, amelyekkel könnyedén visszaélhetnek, legyen szó például egy bankkártyaszámról, amit gondatlanságból osztottunk meg egy fényképen.

Íme egy videó, ami rávilágít arra, hogy mennyi mindent osztunk meg magunkról az interneten.

A másik végletet pedig azok a felhasználók jelentik, akik naplót írnak a saját Facebook-idővonalukra. Egyik verzió sem jobb a másiknál. Nem arról van szó, hogy bosszant, ha valaki megosztja velem egy bejegyzésen keresztül, hogy végre találkozott valamelyik rég nem látott ismerősével és megisznak egy kávét. Az olyanok esetekre utalok inkább, mint amikor valaki szakít a párjával és ezt követően a Facebookon alaposan kiteregeti a szennyest vagy a másikra nézve sértő információt, képet tesz közzé. Fontos, hogy kétszer is gondoljuk meg, hogy mit osztunk meg, hiszen félreérthető bejegyzéseinkkel nem csak másokat, hanem magunkat is kínos helyzetbe hozhatjuk.

fb

Ne tegyünk tehát közzé olyan személyes információkat, amelyekkel mások visszaélhetnek és figyeljünk oda biztonsági beállításainkra!

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás