Kényszerköltözés

kattonakEgyre nyugtalanítóbb a Kárpátalján élő kettős állampolgárságú fiatalok helyzete. Már harmadik hullámban küldik ki a katonai behívókat, a fiatalemberek ezért átszöknek Magyarországra és a határ menti kis településeken felvásárolják az olcsóbb házakat, hogy legyen magyarországi lakcímük.

 Ma már világszerte közismert Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktust.

De hogy is kezdődött ez az egész?

Az ukrán kormány 2013. november 21-én leállította az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás aláírása érdekében folytatott felkészülési folyamatot. Az ukrán kormány nemzetbiztonsági megfontolásokkal indokolta a döntést és arról is döntött, hogy a gazdasági kapcsolatok fellendítésének érdekében folytatja a tárgyalásokat Oroszországgal, a Moszkva irányította vámszövetség tagjaival, valamint a Független Államok Közösségével. Továbbá kiderült az is, hogy Viktor Janukovics ukrán államfő két alkalommal is titkos tárgyalásokat folytatott Putyin orosz elnökkel. Az események hatására előbb Kijevben, majd országszerte zavargások és tüntetések kezdődtek. A fővárosi Majdan téren az ellenzéket támogató tömeg és a rendőrség összetűzései száznál is több áldozatott követeltek. A politikai válság egyre mélyült.

Míg mára a magyar sajtóban lenyugodni látszik ez a téma, Ukrajnában korántsem ez a helyzet. Egy kint élő kettős állampolgárságú fiatal mesélt az ott uralkodó körülményekről. Így megtudhattuk, hogy minden 18. életévét betöltő férfinek kötelessége megvédeni hazáját és bevonulni katonának.

A fiatal fiú azt is elmesélte, hogy ez a hír sokakat megrémített és aki csak tehette Magyarországra szökött, hogy itt éljen, míg el nem csendesül a háború szele. Rengetek család pakolt össze, beleértve riportalanyunkat is és a határ menti településeken kezdték le ideiglenes életüket. Személyes okmányaikat, papírjaikat honosították.

A beszélgetés közbe az érintett több ukrán cikket is mutatott, ahol fel van vázolva a jelenlegi ukrán-orosz helyzet, és ezeket elemezve egy dolog biztosnak tűnik; az ukrajnai válságnak még nem lehet látni a végét.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás