Édességfesztivál, nem csak édesszájúaknak

Szürke felhők hömpölyögnek Debrecen egén szombat délben, de ez nem veszi el az emberek kedvét attól, hogy belevessék magukat egy édes forgatagba. Két napra mézeskalács házzá változott a pláza az Édességfesztivál jóvoltából.

A mázos rendezvényen már a bejáratnál tepsiméretű csokoládék fogadnak. Az életvidám eladóhölgy egy percre sem tud megállni, lelkesen töri, méri és csomagolja a kézműves édességeket.

Egy édességfesztiválon csupa nyalánkságra számít a látogató, ennek ellenére következőnek egy sajtpultba botlok, ahol sajtkülönlegességeket lehet kóstolni. E mögött tárul fel az, amit egy édességfesztiváltól várok: színes bonbonok egymás hegyén-hátán, mindenféle ízű, formájú, színű csokoládé, amit el lehet képzelni. Különleges édességeknek az ára is különleges, ennek ellenére sokan vannak, akik engednek a csábításnak és vásárolnak.

Bonbon hegyek Kép: Porkoláb Flóra
Bonbon hegyek
Kép: Porkoláb Flóra

Egy szinttel feljebb, rögtön a lépcső mellett a „Biobolt” felirat fogad. A pulton kis csokoládéhalmok tornyosodnak kóstolóra várva. Az ott álló lány széles mosollyal ajánlja a levendulás fehércsokit. Közben megérdeklődöm tőle, hogy kerül a levendula az édességbe. A megoldás a levendula esszencia, emellett még hozzáfűzi, hogy ezekben a csokikban nincs mesterséges adalékanyag és mindegyik kézzel készült.

A biobolt mellett képviseli magát a házi készítésű élelmiszerek trendje is. Továbbhaladva egy idősebb férfi kínálja a saját almalevét kóstolásra.

– Többet tessék belőle venni! – mondja a szárított almára mutatva. Az édességek helyett ő mindenben az almára esküdik. Almaecetét például főzés mellett gyógykúrára, gyomorproblémákra, szív és érrendszeri gondokkal küszködőknek is ajánlja. Előadása hatásos, ugyanis több arra járó is vásárol tőle.

– Nekem a torta a mindenem, nem a mignon meg a sós… – magyarázza egy kiállító hölgy két ismerősének, majd miután észreveszi, hogy érdeklődök a művei iránt, készséggel áll a rendelkezésemre. Büszkén meséli, hogy ezeket az alkotásokat saját kútfőből készítette, és mosolyogva mondja, hogy sokféle eseményre készít tortákat. A virággal díszítetteket könnyen össze lehetett téveszteni egy valódi cserepes növénnyel.

A tortaművészettel éles kontrasztot mutat az a sütis pult, ahol előre elkészített alapanyagokat árulnak.

– Minden hozzávaló elő van készítve a megfelelő mennyiségben, egy kis befőttesüvegben, csak folyadékkal kell összekeverni és már mehet is a sütőbe. Minden keverék glutén és cukormentes, teljesen egészséges – magyarázza lelkesen az eladó.

Érdekes megfigyelni, hogyan hódít teret a mostanában divatos mindenmentes és tudatos táplálkozás az édességek körében is. Ezt tükrözi az Édességfesztivál is, hiszen a mindenmentes süteményeken kívül vannak még a gyógyfüvek, sőt, mézárusító pult és vérplazmaadásra is lehet jelentkezni. Mintha az eddig egészségtelen csábító szerepét betöltő édességek egy egészséges, trendi vonalra tértek volna át.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás