Idén is gyakoroltunk a DIN-en

Debreceni Irodalmi Napok (DIN) nemcsak Debrecen kulturális életének egyik jelentős eseménye, hanem a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók számára is remek gyakorlási lehetőséget nyújt.

A november 6. és 8. között megrendezett Irodalmi Napok fő témája idén a hitvallás és az irodalom volt a reformáció 500. évfordulójának alkalmából. A rendezvénysorozat – fesztiváljellegét megőrizve – négy helyszínen és megannyi érdekes programmal várta az érdeklődőket, ezzel külön kihívás elé állítva a szervezőket. Gyakorlatot szerezhettünk a rendezvénymenedzselésben, az eseménynépszerűsítésben, az archiválásában és az interjúkészítésében.

DIN sajtótájékoztató (fotó: Miskolczi János)
DIN sajtótájékoztató (fotó: Miskolczi János)

Az eseményt a Csokonai Színház színes programjai indították útnak, többek között az „Akikre nem volt méltó e világ” drámapályázaton első helyezést elért Menekülők című alkotás díszbemutatója. A látogatók az előadás után a szereplő színművészekkel és a szerzőpáros egyik tagjával, Győri L. Jánossal is beszélgethettek.  A rendezvény számunkra kiemelt jelentőségű eseménye a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárában megtartott Hitvallás és irodalom című est volt. Ennek keretében irodalmi előadásokat hallgathattunk meg Fazakas Gergely Tamástól és Visy Beatrixtól, ezt követően pedig figyelemmel követhettünk egy kerekasztal-beszélgetést, ahol a fentiek mellett Fekete Károly, Heidl György, Oláh Szabolcs, valamint Szirák Péter cserélt eszmét a hit és az irodalom kapcsolatáról. A napot az Alföld-díjasok estje zárta a Nagyerdei Víztoronyban, ahol az Alföld folyóirat idei díjazottait köszöntötték. Az Irodalmi Napok záró napján előbb Totth Benedek íróval, majd a Győrei Zsolt –  Schlachtovszky Csaba szerzőpárossal találkozhattak az érdeklődők. Az idei DIN a Méliusz Juhász Péter-emlékkiállítás megnyitójával zárult.

A sokszínű eseménysorozat sikeres lebonyolításából számos hallgató is kivette a részét. Az arculatot tanszékünk hallgatói tervezték egy projektmunka keretein belül. Ezen felül az Irodalmi Napok promotálását is csapatunk végezte: kreatív tartalmakat terveztünk és szerkesztettünk, majd tettünk közzé az esemény hivatalos Facebook-oldalán. A népszerűsítés mellett a közös órák keretein belül BA-s és MA-s hallgatók kijelölték maguk között az eseményen résztvevő csoportokat, amelyek tagjai különböző módokon örökíthették meg a történéseket. A hallgatók a helyszínekre ellátogatva gyakorolhatták a sajtófotózást, az operatőri és riporteri feladatok végrehajtását.

A szak hallgatói nem először segítették ennek a kulturális nagyrendezvénynek a munkálatait – már évek óta részt veszünk a DIN szervezésében. Továbbá a szemeszter elején az Európai Nyelvi Koktélbár promóciós és archiválási munkáját is csapatunk készítette. Azonban nincs megállás, hiszen hamarosan itt egy újabb kihívás: a DExpo!

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás