Szekszárd a Balatontól délre elhelyezkedő bortermelő vidék, itt található a Vida Családi Birtok. Hajdúszoboszló, az Alföld északkeleti részén terül el. Ez a kettő hogyan köthető össze? A 16. alkalommal megrendezett Bioétel és Borfesztiválnak köszönhetően.
Mint minden év szeptember közepén, idén is a bor és az egészséges ételek kerültek középpontba Hajdúszoboszlón. Az előző évekhez hasonlóan ismét sikerült egy bortermelőt vendégül látni a háromnapos rendezvénysorozaton, ahol az egyik program egy pódiumbeszélgetés volt Vida Péter borásszal, aki 2011-ben az év borásza volt. A baráti hangulatú eszmecsere másik résztvevője Zsolnay Gábor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagja volt.
A beszélgetést követő koncert miatt kissé rövidre sikerült beszélgetés olyan témákat érintett, mint Szekszárd és a bor történelme, Vida Péter személyes múltja, sikerei és a La Vida megszületése. Sajnálhatja, aki nem vett részt a beszélgetésen, hiszen nagyon sok érdekes információt és történetet megosztott Vida Péter a közönséggel. Míg a fiatalok körében is egyre nagyobb divatja van a bor-, illetve fröccsfogyasztásnak, a közönség javarészt középkorúakból állt.
Szekszárd és környéke a vörösboráról híres. Azt valószínűleg már kevesebben tudják, hogy bizonyos fehérboroknak is kedvező ez a terület, például olaszrizlinget és savignon blanc-t is találhatunk, ha arra járunk. Viszont a belső, meleg völgyek mikroklímája kimondottan a vörös fajtáknak megfelelő. Nem véletlenül lett többszörösen díjnyertes a Vida Péter által készített világosabb színű kadarka és a francia gyökerekkel rendelkező merlot is.
A beszélgetés során Vida Péter felidézte, hogy már a Német-Római Császárság idején is felismerték a Pannónia adta lehetőségeket, és több császár is szőlőt termesztett ezen a területen. De a szőlőtermesztés még ősibb múltra tekint vissza. Ugyanis a szénizotópos kormeghatározásnak köszönhetően tudjuk, hogy a szőlő a Tigris és Eufrátesz vidékéről származik és innen terjedt először nyugat felé, majd vissza keletre.
A történeti áttekintés után, arra a kérdésre is választ kaphattak az érdeklődők, hogyan is lett Vida Péter borász. Eredetileg Győr-Moson-Sopron megyéből származik a család. Az édesapa azért vett szőlőföldet, hogy mindhárom gyermekének megtanítsa, mit is jelent az igazi munka. A szőlész középiskola ellenére nem szeretett ezzel foglalkozni, hiszen fiatalként még tehernek érezte a föld művelését. A fordulat akkor következett, mikor kihirdették, hogy magántermelő is részt vehet borversenyen. Édesapja tudta nélkül, de az ő nevén, három palack kadarkával jelentkezett élete első versenyére. A helyi sajtó a megye legjobb kadarkájának nevezte, miután az övé lett első hely.
Ezt követően folyamatosan nyerte a hazai és a külföldi borversenyeket. Fontosnak tartotta elmondani, hogy hiába nyert Franciaországban egy merlot-val, neki sokkal többet jelent a díjaknál és a papíroknál, ha látja, hogy ízlik a bora az embereknek. Szerinte a bor az emberi csoda, ami a mennyeket súrolja. Nem véletlen, hogy az utolsó vacsorán is bort ittak, mint Jézus vérét.
A La Vida név létrejöttéről elmesélt egy nagyon érdekes történetet. Egy spanyol borvidéken járt, ahol megismerkedett egy öreg borásszal. A kóstolók után Vida Péter ajándékként adni akart egy üveggel a saját borából, aminek a címkéjén csak a saját neve szerepelt. Tolmács segítségével a spanyol elmagyarázta, hogy a La Vida spanyolul magát az életet jelenti. Ezért a La Vida nevet csak különleges évjáratokban készült borok kapják meg, legelőször a 2003-as viselhette ezt.