Gru, a holdító

A mozi univerzumában, az animációs filmek galaxisán belül, Gru bolygóján a gonosztevők átlagon felüli anyagi körülmények között és átlagon felüli tervekkel élik mindennapjaikat. Utóbbinak katalizátora a versenyszellem: ha egyikőjük ellopja a gízai nagy piramist, a másiknak rögtön felül kell múlnia. Vagyis moon-nia. Gru terve ugyanis nem más, mint ellopni a Holdat. Ehhez szükséges vetélytársa, a bank támogatását élvező Vektor zsugorító-pisztolya, amihez viszont szükséges három kislány. Az örökbefogadással azonban nem csak a gyerekeket, hanem némi bonyodalmat is sikerül adoptálnia főhősünknek.

A történet eredetinek hangzik, ám probléma, hogy az egész kiderül a trailerből. Sőt, a happy end mikéntje is sejthető. Még sőtebb, szinte az összes nevetésre ingerlő poént is sikeresen lelőtték abban a két és fél percben. Igaz, azokat, akik nem böngészik a videomegosztó portálokat, érhetnek meglepetések, valamint a 3D-ben száguldó hullámvasút adrenalin-ugrasztó hatása is elég váratlan lehet.

A rajzolók nem fogták vissza ceruzájuk lendületét a karakterek tervezésénél, aminek eredményeképp jópofa, karikatúraszerű figurák elevenednek meg előttünk. Ennek előnye, hogy a dizájn a jellemábrázolás mankójává válik. Szinte mindegyik karakter szerethető, Agnes, a legkisebb lány a legjobb női mellékszereplő díját is elnyerhetné naiv megnyilvánulásaival, ha nem a technika szülte volna. Még maga Gru is gyanúsan hamar ellágyul, és Hold-lopási terve csak egy gyerekkori komplexus föloldási kísérletének tűnik. Ezt a sok flachback nem egyszerűen jelzi, hanem egyenesen megmagyarázni akarja nekünk.

Az átlagos magasságú lécet erőteljesen megrezegtető, de még átugró film kellemes kilencvenöt perces kikapcsolódást nyújt. A túlexponált szentimentalitást feloldja a film végi vidám jelenet, és nyugodt szívvel vonhatjuk le a tanulságot, miszerint sokkal értékesebb a Hold helyett három kislány szívét meghódítani. Már csak azt nem tudjuk: az űrbe is kiszivárgó, minionnak nevezett, furcsa, sárga lények mégis honnan, miért?!

Gru (Despicable Me)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 95 perc, 2010

Tóth Laura

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás