Együtt az Állatokért

Kulcsár Sándorné

A kiszolgáltatott, éhező, szenvedő állatok jobb életéért küzd Debrecenben az Együtt az Állatokért  Állatvédő Közhasznú Egyesület. A szervezet egyik alapító tagját, Kulcsár Sándornét kérdeztem az egyesületről, az örökbefogadásokról és tapasztalatairól.

Mit lehet tudni az egyesületről? Hogy indult ez a kezdeményezés?

2004-ben tizenhatan alapítottuk az Együtt az Állatokért Egyesületet, amikor rá kellett jönnünk, hogy több állatot az ismerőseinknél és a saját portáinkon már nem tudunk elhelyezni.  A betegségben szenvedő állatoknak viszont szükségük volt helyre, ezért kerestünk  további lehetőségeket. Ekkor döntöttünk úgy, hogy megalapítjuk az egyesületet.

Nagyon nehéz volt az indulás. Nem volt se telephelyünk, se pénzünk. A saját tőkénket fektettük sz egyesületbe. Aztán szívességből megkaptuk egy tanya egy részét, ott tudtunk berendezkedni, ellátni a sérült állatokat és onnan tudtuk örökbe adni őket.

Hogy tudja fenntartani magát az egyesület?

Mi közhasznú egyesület vagyunk. Az első három évben „koldulásból” és saját pénzből tudtuk a szükséges dolgokat beszerezni. A harmadik évtől viszont megkaphattuk az adófizetők által felajánlott egy százalékokat. Nagy köszönettel tartozunk a környék és a város lakóinak, hiszen ezekből idén 12 millió forint gyűlt össze. Ez nagyon nagy segítség, mivel a havi rezsiköltségünk az állatorvosi kezelésekkel, gyógyszerekkel és oltásokkal együtt hét-nyolcszázezer forint.

Említette az oltásokat. Csak veszettség elleni, vagy más védelemre is szükség van?

A veszettség elleni oltás mindegyik kutyánál kötelező. A kombinált oltásokat is megpróbáljuk beadni, féregtelenítünk, illetve ivartalanítunk, amíg csak a pénzünk engedi a rezsiből. Az összegbe ráadásul nem számoltam bele annak kiadásait, hogyha sérülten kerül be egy állat és műteni kell.

Hogyan kerülnek be az állatok a menhelyre?

Eleinte csak bejelentésekre mentünk ki, azaz olyankor, ha valaki betelefonált, hogy talált egy sérült, kóbor állatot. Ma már sokan kihozzák a saját állataikat is, amit soha nem tudok megérteni. Ha valaki már egyszer együtt élt egy ilyen társsal, hogyan hagyhatja ott egy menhelyen az egykori kedvencét? Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor nem tudja valaki tovább vállalni a tartását, de ilyenkor az ő felelőssége lenne, hogy megfelelő gazdát találjon az állatának, és tudja, hogy jó helyre került. Ha beadja egy állatotthonba, szegény állat nem tudja, miért hozták be ide, mi rosszat tett. Egy-két hétbe is beletelik, mire az utcáról, de főként a családoktól behozott kutyákat a menhelyhez szoktatjuk.

Vannak itt különösen rossz körülmények között talált állatok is?

Többször szelektív hulladéktárolókból szedtünk ki zacskóba helyezett kiscicákat, kiskutyákat. Ezzel a legnagyobb kínhalálra ítélik őket, hasonlóképpen, mintha vízbe akarnák fojtani szegényeket. Arra is volt példa, hogy egy kislány élve elásta a macskáját. Amikor kimentettük, még élt, de az állatorvosi rendelőben elpusztult. A lány és a szülei sem tanúsítottak semmilyen megbánást az eset kapcsán.

Lett valami következménye a lány tettének?

Igen, megtettük a feljelentést. Végül ötvenezer forintra büntették meg a szülőket, ami elhanyagolható. Ellenben a gyereket pszichiátriai kezelésre kötelezték, és ez a fontosabb.

Van valami információja arról, hogy hány kóbor kutya mászkálhat a városban?

Nincs. Azt tudjuk, hogy nagyon sok, és főleg bizonyos helyeken. Sok kóborol a szeméttelep környékén, a Lencz telepen, Józsán és Pallagon az erdőben.

Van valamilyen kapcsolatuk a gyepmesterekkel?

Megpróbáltunk a gyepmesterekkel olyan kapcsolatot kiépíteni, hogy ha kölyökkutyát találnak, akkor ők szólnak nekünk és mi átvesszük tőlük. Az a baj, hogy a gyepmesteri telepre válogatatlanul, karantén nélkül kerülnek be egymáshoz a kutyák, és velük együtt a különböző kiskutyákra halálos vírusok. Gyakorlatilag a halálba viszik be őket, ha odakerülnek. Ha van olyan kutya, amit nekünk és a gyepmestereknek is bejelentenek, akkor azt igyekszünk átvenni tőlük.

Mekkora az állatotthon kapacitása?

Jelenleg hetven férőhelyen százhatvannyolc kutyát helyeztünk el. Hiába van teltház, ha egy sérült, elütött kutyát találunk, annak, ha a padláson is, de helyet kell találnunk.

Minden kutya gazdára találhat? Mi erről a tapasztalat?

Vannak olyan kutyák, akiknek szinte biztos, hogy ez lesz a végleges otthonuk. Az a legnagyobb boldogság nekünk, ha olyan állatot is örökbe tudunk adni, aki öreg és valamilyen fogyatékkal él. Nekik van a legnagyobb szükségük arra, hogy egy saját szerető gazdájuk legyen. Erre időről időre van is példa. Tehát nem csak a fiatal kutyáknak van meg a lehetősége a boldogságra.

Milyen formai követelményei vannak az örökbefogadásnak?

Egy örökbefogadási nyilatkozatot szoktunk kitölteni. Ebben az új gazdi vállalja, hogy az állatvédelmi törvényeknek megfelelően fogja tartani az állatot. Az adataikat minden esetben felírjuk.

Mi a garancia arra, hogy jó gazdához kerül a kutya?

Megpróbáljuk szűrni az örökbefogadókat. Amennyire tőlünk telik, utánajárunk azoknak az örökbefogadásoknak, ahol kérdéses marad számunkra, hogy valóban jó helyre került-e az állat. Azt az örökbefogadási nyilatkozatban vállalniuk is kell, hogy amennyiben nem az előírtak szerint tartják az állatot, visszavehetjük tőlük.

Az egyesület honlapján olvastam a virtuális örökbefogadásról. Mit takar ez pontosan?

Akadnak olyanok, akik nem tudnak valósan örökbe fogadni, mert nincs meg rá a lehetőségük. Nem kell mindenkinek állatot magához vennie, hogy aztán később derüljön ki, hogy mégsem tud gondoskodni róla. Akinek megtetszik valamelyik cica vagy kutya a honlapon, és segíteni szeretne rajta, az virtuálisan is örökbe fogadhatja. Ők a választott állat nevére pénzt,utalnak  illetve kijárnak hozzá, sétáltatják, simogatják és kiemelten foglalkoznak vele.

Hogyan védekeznek a menhelyen az időjárás viszontagságai ellen?

Télre be szoktuk szalmázni az ólakat. Ez a legcélszerűbb, mert bele tudnak bújni az állatok. A kutyáknak ilyenkor nincs meg a megfelelő mozgástere, ezért a komfortérzetük se olyan, mint amilyennek lennie kellene. Vannak aktivisták, akik heti vagy havi rendszerességgel idejönnek megmozgatni és sétáltatni a kutyákat. Ez a legnagyobb segítség.

Milyen jövőbeli tervei vannak az egyesületnek?

Kaptunk egy területet a szennyvízülepítő mellett. Most megpályáztunk egy Európai Uniós kiírást és nagyon reméljük, hogy sikerül megnyernünk, mert az 40 millió forintot jelentene. Egy EU-s szabványnak megfelelő állatotthont szeretnénk építeni, ahol egy vendégszobát is kialakítanánk, és tanulócsoportokat is tudnánk fogadni. Célunk, hogy egy olyan generáció nőjön fel, akiknek fontos, hogy empátiával viseltessenek az állatok iránt.

Kapás Mónika

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás