Hálózati fejlesztések Zsáka nagyközségben

Előzmények

Megoldódni látszik a húsz éve elhúzódó probléma Zsákán és környékén. 1994-ben épült ki a telefonközpont-hálózat. Helyi adottságoktól függően, volt ahol légkábellel ellátott telefonoszlopokra helyezték ki a vezetéket, volt ahol a földben futott. Ekkor még a vezetékes telefonhálózat manuális, kézi kapcsolással működött. Néhány évvel később digitalizálták azt, és feltehetőleg a központ korlátozott férőhelyei miatt felszedték az oszlopokat, velük együtt a légkábelek is eltűntek. Ezeken a helyeken helyhezkötött mobiltelefonok kihelyezésére nyílt csak lehetőség, amely megszűntette annak az esélyét, hogy az itt élő lakosság később internethez jusson. Az ügyben érintettek nem részesültek kellő tájékoztatásban. Amikor megjelent az internet lehetősége, kiderült, hogy ezeken a településrészeken nem lehet bevezetni azt a kábelek hiánya miatt. Így csak részben lett ellátva a település a szolgáltatással. Petíciókat, panaszleveleket nyújtottak be településen élők, de nem történt előrelépés az ügyben. Aztán 2005 körül, modernizálódott, fejlődött a technika, és a község víztornyának tetejére kihelyeztek egy adókészüléket, így gyenge minőségű, bizonytalan, időjárásfüggő vezeték nélküli internet vált elérhetővé. Majd 2017 őszén felröppent a hír, hogy Zsákán kiépül az annak idején félbehagyott hálózat.

Tervezet

A Zsáka, GPON optikai hálózat építésének tervét a Magyar Telekom Nyrt. Kábelhálózati üzemeltetési és beruházási központ megbízásából, a Huawei Technologies Kft megrendelésére, Ónodi József tervező készítette el. A GPON (Gigabit Passive Optical Network) többpontos összeköttetést jelent, amelyben az optikai jel passzív teljesítményosztókon jut el az előfizetőkig.  A hálózat kiépítése kétféleképpen valósul majd meg földalatti és földfeletti vezetékek kihelyezésével. Fontos szempont a meglévő távközlési hálózat alépítményeinek és oszlopainak felhasználása, de újakat is építenek. Azokon a területeken, ahol műszaki, műemléki, vagy egyéb okokból nem lehetséges ez a megoldás, ott földalatti hálózatépítés kiépítése fog megvalósulni.

Közműtulajdonosok és az önkormányzat hozzájárulása

A hálózattervezetet a közműtulajdonosokkal is egyeztetni kell, akik a projektre vonatkozóan, saját hálózatuk megóvása érdekében előírásokat fogalmaztak meg. Valamint munka-, környezet-, zaj- és tűzvédelmi tervezet is készült.  Az egyik közműtulajdonos, melynek a beleegyezésére szükség volt, az E.ON Tiszántúli Áramhálózat Zrt., mivel a tulajdonában lévő létesítményt érintenek a munkálatok. Nyilatkozatuk a kiadás napjától (2017. 09. 06.) számított 6 hónapig érvényes. Hasonlóképpen, a TIGÁZ-DSO Kft. nyilatkozatában foglaltak is ennyi időre szólnak (2017. 08. 30-tól számítva), az ő feltételük az, hogy az építési munkálatok megkezdését csak a társaságuk szakmai felügyelete mellett engedélyezik. Mivel a Tiszamenti Regionális Vízművek üzemeltetésében lévő vízmű rendszert is érintené az új létesítmény, ezért annak megvalósulására ők is feltételeket szabtak. A pontos nyomvonal meghatározásához kutatóárok-feltárás szükséges, a kivitelezés megkezdése előtt nyolc nappal pedig, a munkavégzés időtartamára a társaságtól kirendelt szakfelügyeletet megrendelése szükséges, anélkül ugyanis nem végezhetőek el a munkálatok. De a létesítmény létrejötte ellen nem emelnek kifogást a meghatározott feltételek betartása mellett.

Zsáka Nagyközségi Önkormányzat, a polgármester, Kovács Kálmán képviseletében tulajdonosi hozzájárulást adott ki szeptember 11-én, amelyben foglaltak szerint, a kivitelező, a HÍR-KER Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft köteles az érintett önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant eredeti állapotába visszaállítani, valamint az okozott károkért anyagi felelősséget vállalni. A Zsákai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője a kivitelező kérelmének megfelelően, mint Zsáka közútjainak kezelője, a közút nem közlekedési célú használatára, ugyanezen a napon, szeptember 11-én, a közútkezelői hozzájárulást megadta, ahogy a Magyar Közút is kibocsátotta azt, és megvan a szükséges Megyei Igazgatóság által jóváhagyott forgalomkorlátozási tervdokumentáció is. A kivitelezésre vonatkozóan műszaki, építési, és forgalomra vonatkozó feltételeket is szab a Közút. Ezen hozzájárulás kiadására 2017. október 3-án került sor, és a kiadás napjától számított két évig érvényes.

Polgármesteri nyilatkozat

A sok esetben megadott hat hónapos intervallumra vonatkozó kérdésemre válaszolva, október 30-án, Kovács Kálmán polgármester elmondta, hogy a jövő évben meg kell, hogy valósuljon a projekt. A Telekom által megbízott HÍR-KER Kft. ezt ígérte, de jelentheti azt is, hogy csak jövő nyáron valósul meg. A Berettyóújfalui járás területéhez tartozó települések fejlesztésére két szakaszban került sor, ezek beosztásáról november első hetében egyeztettek. A tárgyalások befejeztével a polgármester elmondta, hogy a kivitelező cég tájékoztatása szerint, Zsáka fejlesztése a 2018-as év első félévében, június 30-ig valósul meg.

Mit szól a lakosság?

Enikőt, egyetemista zsákai lakost kérdeztem az internet szolgáltatással kapcsolatos tapasztalatairól. Először arról, hogy hátráltatja-e a mindennapjaiban.  – A jelenlegi internet szolgáltatás egyáltalán nem megfelelő a ma elvárt telekommunikációs gyorsasághoz és megbízhatósághoz. Manapság már nem számít nagy elvárásnak a gyors és kiszámítható internet. Tapasztalataim alapján ez a két szempont a jelenlegi szolgáltatónknál nem teljesül. Teljes mértékben hátránynak érzem, mert akár munka, akár szórakozás miatt böngésznék a világhálón, a lassú internet miatt nem lehet haladni, boldogulni. – Enikő válaszát tekintve, megállapítható, hogy nem megfelelő a mostani helyzet. Ezután arra kértem, mondja el milyen hátrányokat jelent számára a lassú, szakadozó internet. – Említettem a munkát, melyhez manapság elengedhetetlen az internet. Az akadozó email-ezés, banki átutalás, lassú feltöltés idegőrlő. Szórakozás terén pedig nem csak a filmek, de már a rövidebb videók lejátszása is feladja olykor a leckét. Jelenleg egyetemista vagyok, ebből adódóan számos dolgomat interneten keresztül kell elintéznem, ez az esti vagy délután „csúcshasználat” idején külön kihívást jelent. – Tehát a vidéki lakosságnak ilyen problémákkal is szembe kell néznie. Ezután megosztottam vele a hírt, hogy húsz év után, végre kiépítik a településen a szélessávú internetet, várhatóan 2018 júniusára, kérdeztem, mit szól ehhez az új információhoz. – Nagy reményeket fűzök hozzá, de nemcsak én, hanem a környéken lakók is.

A tervek megvalósulása

Bár egy generáció felnőtt az idő alatt, amíg a Zsákán lakók a fejlesztésekre vártak, a rendelkezésre álló adatok, tervek és állásfoglalások szerint a projekt megvalósulni látszik. Mindenképpen nagy előrelépésnek számít, hogy a felek, a kivitelezők és az önkormányzat tárgyalnak az üggyel kapcsolatban, és határidőket, előírásokat fogalmaznak meg. A lakosság tájékoztatásával kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy tervben van egy szórólap elkészítése, ezen már valószínűleg a fejlesztés időpontja is szerepelni fog. Emellett pedig körlevélben is értesítik majd a település lakosságát arról a lehetőségről, hogy rá lehet kapcsolódni erre a hálózatra, amelynek kiépítése az ún. Szupergyors Internet Projekt (SZIP) keretében valósul meg.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás