Nem való(s) világ

PrintA Való Világ névre méltatlanul keresztelt showműsor első szériája 2002. szeptember 11-én indult, tehát több, mint 11 éve él a köztudatban kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Csodával határos módon sikere mégis töretlen, Magyarország legnépszerűbb realityje lett. Sok ezer lelkes nézőt fáraszt napról napra még úgy is, hogy a 6. széria már csak az RTL II-n követhető nyomon. Számomra hihetetlen ez a siker, hiszen a tömegkultúra legalantasabb vonatkozásaira épít, a cél az, hogy minél nagyobb botrányokkal és minél több erotikával fűszerezve csalogassanak jelentős közönséget a képernyő elé. Idén például különösen érdekes volt, hogy a nézők már nem szólhattak bele abba, hogy kik legyenek azok a szerencsések, akik beköltözhettek a villába. Ezért hát, a VV 6 csapata az eddigiektől is műveltebb, kifinomultabb személyekből állt össze, hogy ők aztán elszórakoztassák a napi hajtás után butulni vágyó nézőközönséget. Botrányokból és erotikából hála a jó égnek nincs hiány. A Való Világ tipikusan olyan műsor, ami heves érzelmeket válthat ki a kitartó publikumból, és azokból is, akik csak egy röpke pillantást vetettek az adásra. Tehát szinte mindenkinek van valamilyen véleménye róla, legyen az elkötelezett rajongás vagy abszolút lenézés.

vv6

Eddig ötféle nézőtípussal találkoztam.

  1. A rajongó: Minden kétséget kizáróan ez a legsúlyosabb attitűd. Ő már a kezdetektől nyomon követi a show-t, rögtön a beszavazásnál/beköltözésnél kiválasztja kedvenc szereplőit, akikkel remekül tud azonosulni. Abszolút magáénak érzi a bent zajló problémákat, konfliktusokat. Valóban szórakozik, amikor nézi a villában nyűglődő emberek életfoszlányait.
  2. A kritikus: Határozottan állítja, hogy ő pusztán társadalomkritikai szemmel nézi a villalakók válságos életét, ha éppen odakapcsol este a kanapén pihenve. Néha kifejezetten szórakoztatónak találja a szereplők meglepően primitív problémáit. Persze nyilvánvalóan csak azért, mert önigazolást nyer azáltal, hogy ő mennyivel szebb/műveltebb/szórakoztatóbb náluk.
  3. Az álszent: Két esetben jöhet létre ez a típus. Amikor egy adott közösségben mindenki ellenez valamit, az illető belekényszerül ebbe a helyzetbe, és nem kíván kilógni a sorból. Ezért heves ellenérveket igyekszik felhozni a műsor ellen. A másik eset, amikor csak hangosabb akar lenni valaki a többinél, vagy csak megrögzött ellentmondó személyiség. Amikor eszmecserét folytat másokkal, igyekszik minél jobban leminősíteni a VV-t, de amikor este leül a televízió elé, alig várja, hogy megtudja, mi történt tegnap kedvenc lakóival.
  4. A gyűlölködő: Amikor csak szóba kerül a Való Világ, hevesen győzköd mindenkit, hogy mennyire alantas a műsor és nem normális, aki nézi. Továbbá mindenféle lekicsinylő jelzővel illeti a bent tartózkodó egyének szellemi képességeit is. Nos, ha valóban így is gondolja az illető, akkor nincs baj. Viszont nehéz felismerni a valódi gyűlölködőt, mivel a legtöbb álszent. Nem hinném, hogy barátságokat tehet tönkre az ellentétes vélemény egy semmitmondó műsorról, de azért jobb tisztázni a dolgokat négyszemközt, hogy kiderüljön a valóság.
  5. A közömbös: Volt pár adás, amit látott, de semmilyen reakciót nem váltott ki belőle. Nem szereti, de nem utálja. Sajnos ritka ez az eset, főleg az idősebb generáció kiváltsága ez, hogy képes kivonni magát a médiából ömlő szenny alól.

Nem kívánok senkit elítélni médiafogyasztási szokásai miatt, de úgy hiszem, érdemes lenne valami értelmesebb műsort, sőt esetleg más elfoglaltságot keresni a Való Világ 6 adásai helyett. Hiszen rövid az élet, miért kell arra pazarolni, hogy más emberek mesterkélt valóságán csüngjünk? A másik ok, ami miatt szükséges lenne csökkenteni a nézettséget, az az, hogy elkerüljük a Való Világ hetedik szériáját.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás