Emberkísérlet Margareten

tech-savvy-grandma-at-the-computerMargaret egy a hetvenes évei közepén járó nyugdíjas hölgy, aki egy ideig a turizmusban, majd az egészségügyben dolgozott. Margaret egyszerű körülmények között, munkáscsaládban nőtt fel. Soha nem érdekelte különösebben a politika, a gazdaság, de még a magyarokat titokban mérgező világkormány miatt sem aggódott az átlagosnál jobban. Így élt közel 80 évet egészen addig, ameddig a családja meg nem lepte egy számítógéppel és egy internet-előfizetéssel.

Margaret számítógépet azelőtt már használt, de internetet még soha, ezért az ő böngészési szokásain keresztül képet kaphatunk arról, hogy egy újonnan belépő felhasználóra milyen hatással van a világháló.

Margaret vs. Windows

A legkönnyebb talán a kezdet volt, hiszen a bekapcsolástól a böngésző elindításáig minden úgy volt kialakítva, hogy el se tudjon tévedni az ember. Ráadásul a Windows 7 nem tartozik a legbonyolultabb operációs rendszerek közé.

Ami viszont még az elején gondot jelentett, az maga az internet és a számítógép megkülönböztetése volt. Rengetegszer előfordult, hogy miután Margaret kiposztolt egy zenét tartalmazó YouTube-linket a Facebookra, utána arra úgy hivatkozott, hogy azt ő letöltötte a számítógépére. Hasonló gond volt a Skype, Facebook Chat, email hármas körül, sokszor előfordult ugyanis, hogy a megkapott üzenetek más-más programban kerültek megválaszolásra.

Azonban az alapok tisztázása után a levelezés, a képek, videók küldése és fogadása már semmilyen gondot nem jelentett, sőt, a telefonálást lassan felváltotta a Skype használata.

Margaret vs. Facebook

A Facebookot egy kis idő elteltével már tökéletesen tudta használni Margaret . Régi ismerősöket, munkatársakat talált meg, akiket később felvett Skype-on is. A közösségi oldalon tapasztalható aktivitása először nagyrészt megosztásokból és kommentekből állt. Leginkább állatos képek és idézetek érdekelték Margaretet, na meg az utcában lakók frissen feltöltött képei. Miután már ment a linkelés és megtanulta a YouTube használatát, ő maga is osztott meg zenéket, majd töltött fel fotókat kutyáiról, családtagjairól.

Facebookozás közben – bár nagyrészt nem erre használta – informálódott is. A megosztott linkek közül a leghangzatosabbakra kattintott, amelyek rendszerint összeesküvés-elméletekről, vagy csodás gyógyulásokról számoltak be. Mivel ezeknél az írásoknál rendkívül alacsony a befogadási küszöb, rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tudnak szert tenni. Ezek a szövegek a jól informáltság látszatát keltik, így az olvasó a beavatottak között érezheti magát. Ebbe a környezetbe lép be a hangzatossága okán hasonlóan működő politikai propaganda.

Margaretet elkezdte foglalkoztatni a gyógyszeripar, illetve a mögötte álló lobbi. A multikra és gázszolgáltatókra is máshogy néz, mint azelőtt. Az internet tehát az addig apolitikus személyből, egy közepesen informált, propagandára fogékony, szociálisan érzékeny befogadót csinált.

Vigyázzunk Margaretjeinkre, készítsük fel őket, hogy az interneten szerkesztés nélkül, bármi megjelenhet!

A cikk valós információk alapján íródott

 

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás