Szilárd Leóról kapja nevét az új szuperszámítógép

A NIIFI pályázatára beérkezett javaslatok alapján Szilárd Leóról nevezik el a hamarosan Debrecenbe költöző szuperszámítógépet.

niifi-magyar-szuperszamitogep-bitport-huA Debrecenbe költöző szuperszámítógép elnevezésére még november elején írt ki pályázatot a NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet). A pályázatra több mint 700 névjavaslatot küldtek be a jelentkezők. A névvel kapcsolatban egyetlen megkötés volt: természettudomány, vagy informatikai területhez köthető legyen. A beküldött javaslatok között több Nobel-díjas személy neve is szerepelt. Sőt, még a Mézga család tagjai is a szerepeltek az elküldött ötletek közt.

A debreceni szuperszámítógépet Szilárd Leóról nevezték el. A bizottság ezt a nevet találta a még fejlesztés alatt álló szupergép elnevezésére. Szilárd Leó (1898 – 1964) magyar származású fizikus, az merte fel elsőként, hogy a nukleáris láncreakció (és ezzel az atombomba) létrehozható. Az ő kezdeményezésére indult a Manhattan terv, melynek keretén belül egy kutatócsoport Los Alamosban kifejlesztette az atombombát.

Magyarországon jelenleg három városban található szupergép: Debrecenben, Pécsett és Szegeden. Tavaly jelentették be, hogy a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt keretén belül négyszeresére bővítik a hazai kapacitásokat. A Magyar Állam és az Európai Unió által 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A Debreceni Egyetem Kassai úti campusán már felépítették azt az az új létesítmény, ami hamarosan otthont ad az új szuperszámítógépnek.

Dehir.hu // kép: bitport.hu

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás