Az animés szubkultúra a fiataloké

A japán rajzfilmek több mint tíz éve vannak jelen Magyarországon. Ugyan a piac szűkül, de továbbra is sokan vagyunk rajongók, úgy hazánkban, mint világszerte. Az animés közösség számos rendezvényt szervez országszerte, ahol még az is jól érezheti magát, aki nem mozog otthonosan ebben a világban. Elég csak a mindig a programok részét képező videójátékokra gondolni.

Hogy kiderítsem, kik érdeklődnek manapság a szubkultúra által rendezett vidéki események iránt, ellátogattam október 27-én délelőtt az idén már 8. alkalommal megrendezett Milloween helyszíneként szolgáló Földes Ferenc Gimnáziumba. Eleinte nem nagy az érdeklődés, de ez a kedvezőtlen időjárásnak is betudható. – Hát nem egy budapesti MondoCon, de legalább nincs nagy tömeg – jellemzi a helyzetet Róbert, aki már tavaly is itt volt. Nem tesz jót az előbb említett országos esemény közelsége sem, általában 2-3 hét telik el a két rendezvény között, jelen esetben csak egy. A többnyire tinédzser látogatók közül csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy mindkettőre elmenjenek. Az átlagéletkor kb. 15 év. – Azért szeretem, mert sokkal pozitívabbak az emberek, mint például a buszon búskomoran magába forduló tömeg. Legszívesebben a budapestire és a miskolcira is  elmennék – fejti ki véleményét egy másik fiú.

45541160_1988163951229614_4431715584371064832_o
Fénykép: Balogh Miklós

A portásnéni fürkésző tekintetétől övezve bejutunk. Amennyire kevesen vagyunk, annyira sokára érünk be. A bejárattal szemben egy apró folyosó vezet a ruhatárhoz és a cosplayesek, vagyis jelmezesek számára kijelölt öltözőhöz. A cudar időjárás miatt kevesen jönnek beöltözve, inkább bent öltik magukra a jelmezeiket. Mint az a versenynél kiderül, sokan csak rajongásuk tárgyát megjelenítendő öltöznek be egy-egy videójáték, film vagy rajzfilm karakterének, és járnak el ilyen rendezvényekre mondhatni rituáléként. A 21 beöltözöttből csak heten vesznek részt a cosplay versenyen. – Nem érdemes cosplay versenyen indulni, mert úgyis belekötnek a ruhába – árulja el Viktória, az egyik jelmezes, hogy miért nem indult a megmérettetésen, egyben meg is magyarázza, miért volt ennyire szerény a résztvevők száma.

Pintér Tamás
Fénykép: Pintér Tamás

De jelmezversenyen kívül van még kvíz és előadások is. Délben kezdődik Bánsági Andor előadása Tippek és trükkök a tökéletes cosplay photoshootért címmel. Bemutatja csapatát, a Black Fox Teamet, majd elmondja, hogy kevés képet csinálnak, de azokat a lehető legszebben. Aztán Emese videókkal tarkított Gamescom 2018 élménybeszámolóját nézzük. Az előadások közben egy kis hangzavar van az aulából átszűrődő zene miatt, ami nem segíti az egyébként sem hangos előadókat.

ShiroNeko koncertje jön, aki magával ragadja a közönséget. Az énekesnő híres animék főcímdalait énekli el japánul, a közönségnek pedig nincs szüksége a szöveg megértésére, ahhoz, hogy élvezze az előadást. A végén az egyik szervezővel zajló beszélgetéséből kiderül, hogy tavaly kezdte a Youtube-ozást és soha nem járt énektanárhoz.

Fénykép: Balogh Miklós
Fénykép: Balogh Miklós

Az ehhez hasonló rendezvények is azt mutatják, hogy nem kell nagy rajongónak lenni ahhoz, hogy bekapcsolódhasson valaki, elég, ha csak egy kicsit érdeklődik a téma iránt. Az animés szubkultúra még mindig a fiataloké, akik pedig ebben nőnek fel, ilyen összejöveteleket szerveznek, ahol a tinédzserek együtt tölthetik az idejüket.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás