Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat – A jelentkezés módja és feltételei

A Bursa Hungarica egy ösztöndíjrendszer, amely a felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű, szociálisan rászorolú diákok tanulmányait támogatja. Sajnos csak nagyon kevesen tudnak róla és nem a helyi önkormányzatoktól, hanem a már pályázott hallgatótársaiktól tudnak meg pár információt. Miről is szól ez pontosan, és mégis mennyi a támogatás?

 

rabakozszive.hu
forrás: rabakozszive.hu


Ez az ösztöndíjrendszer nem különösebben ismert a hallgatók körében, noha valószínűleg sokan igényelhetnék és jogosultak is lennének rá. Évente alig több mint 22 000 pályázó kapja meg, ez éves szinten 2 milliárd forintnyi ösztöndíj kifizetését jelenti. Az ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

A támogatás összegét három forrás biztosítja: egy részét az egyetem, a többit pedig a megyei és a települési önkormányzatok adják. Az elbírálást pedig a két utóbbi végzi. Egyre több helyi önkormányzat csatlakozik a pályázathoz, természetesen azt is figyelembe kell venni a pályázat benyújtásakor, hogy a mi településünk ott van-e a listában. A felület, ahol ki lehet tölteni a papírokat, az EPER-Bursa oldala (https://bursa.emet.hu/paly/palybelep.aspx). Ezen az oldalon lehet regisztrálni és benyújtani a pályázatunkat.
Szükségünk lesz az ott megadott dokumentumokra, amelyek igazolják a jogosultságunkat, melyek lehetnek: árvaság, egyedül nevelő szülő, rokkant szülő, fogyatékosság, alacsony jövedelem stb.. Továbbá a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás a 2019/2020. tanév első félévéről.

forrás: youtube.com
forrás: youtube.com

Könnyen kezelhető felület, mert ott helyben beírhatjuk az adatainkat, majd ki kell azokat nyomtatni és a megadott határidőig leadni azt településünk önkormányzatánál. A dokumentumok fogják meghatározni az ösztöndíj összegét. Alap esetben 3000 forintot jelent 10 hónapon keresztül. Az utalásokat ellenőrizhetjük a Neptun rendszeren belül a Pénzügyek/ Kifizetések menüpont alatt.
Nem részesülhet a pályázatban, aki a Magyar Honvédség és rendvédelmi feladatokat ellátó hivatásos szerződéses állományú hallgatója, vagy PhD képzésben vesz részt, illetve az a tanuló sem, aki kizárólag külföldön tanul és vendéghallgatói képzésben vesz részt! Aki a pályázati űrlapon és mellékleteiben nem a valóságnak megfelelő adatokat tüntet fel, annak pályázata a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerből kizárható, a megítélt támogatás visszavonható és vissza kell fizetni a már kiutalt összeget.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás