David Attenborough megmutatja, miért érdemes tenni a bolygónkért

David Attenborough neve elég sok ember számára ismerős lehet, talán a munkássága is, ám legújabb dokumentumfilmje kihagyhatatlan alkotás. Egy olyan ember, aki nemrég töltötte be 94. életévét, valószínűleg nem azon fáradozik, hogy az emberek szemét felnyissa, és bemutassa, hogy milyen szép a világunk, miért lenne érdemes odafigyelni a környezetre. Ebben különbözik Sir David Attenborough másoktól.

Az Egy élet a bolygónkon című film már márciusban debütált volna, ha a vírus nem szól közbe, de a második hullám már nem akadályozta meg a megjelenést, így idén ősszel a Netflix kínálatában elérhetővé vált. David Attenborough ezt a filmet a saját tanúvallomásának tartja, és nála talán nem is tudja senki hitelesebben előadni, hiszen több mint 70 éve járja a világot, és vizsgálja a természetet. Azt a természetet, ami lassan pusztul, és erre az elmúlt tíz évben fokozatosan próbálja rávilágítani az embereket.

David Attenborough narrátori hangja a természetfilmek alatt talán annyira jellegzetes, mint Morgan Freeman hangja és szereplése Istenként. A film keresztülmegy a hét kontinensen, láthatjuk az olvadó gleccsereket, a száraz sivatagban sétáló zebrákat, az éneklő amazonasi madarakat és még sorolhatnánk az egyszerre borzasztó és csodálatos képeket.

Kinek készült a film?

Nekünk, nekem, neked, pontosabban fogalmazva az emberi fajnak teljes egészében. Attenborough célja ezzel a filmmel az volt, hogy szembesítse az embert saját tettei súlyával, és közben megmutassa mindenkinek, hogy milyen szép a Föld, ahol élünk. A film nézése közben az embernek folyamatosan az a gondolat járhat az eszében, hogy mindez nem is lehet igaz, ilyen nincs is a Földön. A világunk bemutatása mellett egy másik nagyon fontos üzenete is van a filmnek: még nem késő tenni azért, hogy Földünk megmeneküljön és az utókor is megcsodálhassa.

Olyan dolgokat mutat be a kamerán keresztül, amit egy átlagember valószínűleg soha nem láthat életében. Saját elmondása szerint ez a legkiemelkedőbb alkotása, ha lehet úgy nevezni, „életem filmje”. Ha valaki több mint hét évtizedet szentel a világunk felfedezésére, akkor nyugodtan elhihetjük, hogy van tapasztalata, és valós, amit állít. Minden ember azt hiszi, hogy pont nem miatta fog kihalni egy faj, ez valóban igaz, de többmilliárdan vagyunk a bolygón, és mindnyájan felelősek vagyunk azért, hogy mit teszünk és mit hagyunk az utókornak. David Attenborough sem dühösen adja tudtunkra a mondandóját, hanem öreguras nyugalommal felvázolja a jelenlegi állás szerinti jövőképet, hogy milyen hatással van bolygónkra az esőerdők ritkítása vagy a gleccserek olvadása.

Hét évtized

Ennyi ideje járja a földet David Attenborough, és a legnagyobb félelme, hogy a napjainkban születő generáció milyen világot fog örökölni, hiszen ennyi idő alatt olyan mértékű változások következtek be, amik manapság pár év alatt lezajlanak, és ha ezt nem állítjuk meg, akkor az élet egyet fog jelenteni a szenvedéssel minden ember számára. Tiszteljük meg a munkásságát annyival, hogy megnézzük a filmet, és elgondolkozunk egy kicsit azon, hogy milyen jövő vár ránk.

A film elérhető a Netflix tartalmai közt, ezen a linken pedig az egész szövegkönyv angol nyelven olvasható.

Fotók: Netflix.com

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás