A humorista, aki minden korosztályt megnevettet

Kiss Ádám 1985-ben született Miskolcon. Óvodás és általános iskolás éveit Németországban töltötte, általánosságban gyermekkorát többször is „amerikai filmes idillként” emlegette, utalva arra, hogy pedagógus szülők gyermekeként nővérével polgári családhoz méltóan élték a hétköznapjaikat, többnyire felhőtlenül.

Édesapja halála törte meg ezt az idillt, ekkor Ádám még csak 17 éves volt. A traumáról kb. 10 évig nem is beszélt a humorista, stand-upjaiban pedig azóta sem említi fel egyszer sem a traumát. Ez annak is betudható, hogy Ádám teljes mértékben azt a vallja, hogy a magán és a szakmai életet el kell tudni választani egymástól – gyermekeit nem mutatja meg a médiában, illetve feleségének is nyugodt életet szeretne biztosítani, így ő sem gyakran szerepel oldalain. Egy beszélgetés során a témában úgy nyilatkozott, hogy szerinte „pont azok hakniznak a magánéletükkel, akiknek nincsen szakmai”.

Rajongói, kedvelői, követői számára ez a fajta őszinteség is megnyerő lehet, bár egyesek akár nyersnek is tarthatják az ilyen megjegyzéseit. Ettől függetlenül mégsem nevezhető kifejezetten egy megosztó személyiségnek.

Apja halálának feldolgozásában az is segített neki, hogy 2003-ban Budapestre költözött, ahol senki nem úgy ismerte őt, mint „Attila kisfia”. A humor az életében már viszonylag korán szerepet kapott – 13 évesen már minden csütörtökön hallgatta a Rádiókabarét. Egy nyilatkozatában elhangzott, hogy Fábry Sándort tartja jelensége „casus bellijének”, ugyanis mindig nagyon csodálta őt, esti műsorait felvette VHS-re, majd megtanulta őket – sokan emiatt „kisFábrynak” hívták. Amikor a HVG-ben meglátta, hogy a Fábry Showban gyakornokokat keresnek, nem volt kérdés számára, hogy jelentkezik. Karrierje is ekkor indult, 2006-ban megnyerte a Humorfesztivált, ekkor figyelt fel rá maga Fábry is – Kiss Ádám az esti showműsor bemelegítőjévé, majd írójává vált.

A Showder Klubban éppen ezért volt már az első perctől kezdve gyakorlott, és napjainkig is az egyik legnépszerűbb humoristaként tartjuk őt számon. Ő maga is úgy gondolja, népszerűségét a hitelességének köszönheti, illetve annak, hogy közönsége vele együtt nőtt fel, továbbá mert nagyon tudatosan figyel a self-brandingre – pl. időnként 1-2 hónapra eltűnik, hogy aztán még nagyobb érdeklődés lebegje őt körül.

Kiss Ádám az a humorista, akire számíthatunk, ha olyan szórakozásra vágyunk, mellyel legtöbb esetben a hétköznapi emberek is tudnak azonosulni, egyszerű témákat boncolgat, mégis igazán sokszínű és persze humoros.

Felhasznált források:
Kiss Ádám: pont azok hakniznak a magánéletükkel, akiknek nincs szakmai | egyetem tv [online]. Youtube. 2021. szept. 27. https://www.youtube.com/watch?v=kBevCdsKPu0 (Utolsó letöltés: 2022. április 28.)
Egyszóval Kiss Ádám [online]. Youtube. 2019. dec. 10. https://www.youtube.com/watch?v=GR-EtQjGWow&t=1355s (Utolsó letöltés: 2022. április 28.)
DTK: Elviszlek magammal – Kiss Ádám [online]. Youtube. 2018. júl. 18. https://www.youtube.com/watch?v=Oho_-zDAv9U&t=1961s  (Utolsó letöltés: 2022. április 28.)
Gyurika: Kiss Ádám (humorista) [online]. 2010. november 15. Wikipédia.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiss_%C3%81d%C3%A1m_(humorista) (Utolsó letöltés: 2022. április 28.)

Szöveg: Mátyás Lili

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás