Buszbérlet

4400 forint a DKV havi tanulóbérlete.* Mikor megvettem, fájt egy kicsit az ára, de aztán belegondoltam, hogy mennyi kalandot átéltem már egyetlen buszbérlettel. Gyerekkorom óta tömegközlekedéssel járok mindenhova. Kivéve, ha nem jön busz belátható időn belül. De ilyen általában csak éjszaka történik, vagy hétvégén, meg néha hétköznap 10 és 15 óra között, meg 18 után.

Szóval a havi bérlettel bármilyen debreceni helyi járatra felülhetünk, legyen az busz, villamos vagy troli. Mi több, magunkkal vihetünk többek között egy bedobozolt háziállatot, egy kisebb bőröndöt, egy köteg facsemetét vagy akár egy szánkót is. Nem tudom, hogy utóbbit az előtt vagy az után vették fel a listára, hogy egyszer 10 percig telefonált a sofőr a megállóban állva egy hócsúszkás úr miatt. Mindenesetre most már úgysincs hó télen, szóval mindegy.

Eső viszont van, a DKV pedig ki is használja az időjárás adta lehetőségeket. Némelyik régebbi buszon például szélsőséges körülmények között zuhanyozni is lehet, vízágy helyett pedig vízszékeik vannak. Egy kedves hölgy bele is ült a múltkor, nem tudom, aztán miért káromkodott olyan csúnyán, 4400 Ft-ért lassan már otthon sem fürödhet.

A késések és a ritkított járatok elsőre ugyan kellemetlennek hangzanak, de a kalandok mindig kárpótolnak. Egyszer például időutaztam, ugyanis akkora sor állt két megálló között, hogy elértem a buszt, amit lekéstem. Aztán volt 30 perces szabadulószoba is, amikor egy elromlott sorompó miatt állt a sor, és az utasok különböző taktikákkal próbálták rávenni a makacs sofőrt, hogy kinyissa az ajtót az út közepén. Mi több, a sportra is rengeteg alkalmam van, például mikor csúcsforgalomban a felüljáró előtt le kell szállnom, és átszaladnom rajta, hogy elérjek valamit, ami előrébb áll a lámpánál. Részegen meg tisztára, mint egy hullámvasút. Csak ne tévedne el időnként a 41Y a Létain. És ez csak a töredéke a DKV által nyújtott extra szolgáltatásoknak.

A sok izgalmat azonban nem mindenki tudja értékelni, gyakran meg is kérdezik, hogy miért nem csinálok inkább egy jogosítványt. Végülis… úgyis olyan kevés női buszsofőr van.

* A tanulóbérlet ára a glossza megírása óta 4800 forintra emelkedett. (A szerk).

Fotó: dehir.hu

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás