Az utóbbi idők legnagyobb kollaboratív traplemeze – PP2 kritika

A PP2 megalkotásakor Szalai, Grasa, valamint gyuris egy új, de mégis jól bejáratott sémák alapján felépített albumot készítettek el. A hangsúly, mint megannyi hasonló műfajú lemeznél, a vibe-on, azaz a pillanatnyi hangulatátadáson van. A PP2 2022 októberében jelent meg, és mára már több mint egymilliós összmeghallgatottságnál jár a különböző streaming platformokon.

A hangzásvilágért legjobban a zenei alapok, vagyis a beatek felelnek. Egy trap album esetében kiemelkedő figyelmet kapnak a pörgős, kemény alapzenék, melyek megteremtik a kellő hangulatot a hallgató számára.

A beatek a mára már jól megszokott sötét, melankólikus hangzású trap zene világát idézik, mely az egész albumon át érezhető.

Ugyan műfajilag és hangulatilag is rendkívül hasonló alapokról beszélünk, a vokálokkal kiegészült kész zenék egyáltalán nem mondhatóak monotonnak vagy egyhangúnak. Ez többek között az alapzenékben található dobok változatos használatának köszönhető, melyek javarészt magyar producerek munkája, néhány külföldi beatmakertől (alapokat készítő, de a teljes zenekészítő folyamatban részt nem vevő producer) eltekintve.

Januar, illetve Babyboysal a fő prodok a lemez mögött, akiknek a nevéhez olyan zenék fűződnek, mint az egy évvel korábban szintén a Szalai, Grasa, gyuris trió által kiadott PowerPuff albumon szereplő PP, vagy ercsé fél millió Spotify lejátszásnál tartó Netflix című száma. Ha zenéről van szó, mindketten hasonlóan gondolkodnak: 140-170 körüli BPM (Beats Per Minute – percenkénti leütésszám), sötét hangzást keltő egyszerű, de hatásos moll hangnemben írt melódiák, valamint a zenei mixben kiemelkedő 808 basszus (trap/soul műfajokban használatos basszus fajta).

A zenék felépítésüket tekintve megfelelnek a műfaj jól bevált sémájának: nyolc sávos intro, tizenhat sávos refrén, melyet szintén egy tizenhat sávos verze követ.

A hallgató figyelmét a különböző hangsávok pillanatnyi megszakításával, dob elemek (például lábdob, zárt cin) megváltoztatásával, vagy akár egyetlen számon belül több fajta 808 basszus (rövidebb-hosszabb) váltakozásával tartják meg.

A PP2 az utolsó számig egy hangulat album. Mind élőben egy fellépés és több száz emberből álló közönség keretein belül, mind otthon a négy fal között hallgatva.

Aki világmegváltó gondolatokra, érzelmi hullámvasútakra, valamint sokszínű dalokra számít, az csalódni fog.

Ennek a lemeznek egyetlen célja van: a trap zene szerelmeseinek valami olyat nyújtani, amire egyre nagyobb igény van Magyarországon.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás