Eseménydús hajdúsági rangadó

A Magyar futsalbajnokság 14. fordulójában a DEAC a megyei rivális MVFC Berettyóújfalut látta vendégül november 20. hétfő este a DESOK csarnokában. Izgalmas mérkőzésnek ígérkezett – mindkét fél számára fontos téttel. A hazaiak a felsőházba szerették volna beverekedni magukat, míg ellenfelük a bajnokságban elfoglalt második helyét igyekezett bebiztosítani.

A tabella állása szerint a mérkőzést mindenképpen vendégcsapat várhatta esélyesebbként, viszont a közelmúltbeli forma alapján a debreceniek is magabiztosak lehettek. Legutóbb augusztusban találkoztak egymással a felek a Pálfi István Sportcsarnokban. Akkor pontosztozkodással kellett beérniük, 4-4 lett a végeredmény. Vérpezsdítő összecsapást várhatott a közönség, nem csak azért, mert két, rendre a felsőházban tanyázó együttesről van szó, de ez a párharc a körülményektől függetlenül is mindig presztízsmeccs a két csapat számára.

Extra pikantériaként szolgált a két vezetőedző közös története is, ugyanis Tihanyi Csaba (DEAC) és Trencsényi János (MVFC) másfél évtizedig játszottak együtt a vendégcsapat színeiben, és két évet edzősködtek is közösen.

A hazaiak trénere kiemelte, hogy a közös múlt ellenére ez a mérkőzés is csak egy a sok közül, és különösebb jelentőséget nem tulajdonít ennek. A DEAC-nak az előző szezon eredményei alapján elvárás a felsőházba jutás, a Berettyóújfalu pedig a tavalyi ezüstérem után letaszítaná a magyar futsal trónjáról a háromszoros címvédő Haladást.

Megtelt lelátók, remek hangulat. Rengetegen érkeztek szurkolni a fehér mezes hazaiaknak. Akadtak szép számban vendég szimpatizánsok is, akik ugyan mennyiségben nem is, de hangerőben mindenképp felvették a versenyt a rivális drukkerekkel. Az összecsapást a pirosban felálló vendégek kezdték, de a kezdő rúgást egy villámgyors sípszó követte. A játékmegszakítást az eredményjelző meghibásodása okozta, pontosabban az óráé, ami a játékidőt jelezte. Hasonló problémával már az előző, Maglód elleni hazai meccsen is találkozhattak a nézők, akkor közel 10 percig állt a játék emiatt, most szerencsére néhány másodperc után újra útjára indulhatott a labda. 

Az első két perc eseménytelenül telt, egyik fél sem volt képes hosszabb ideig megtartani a labdát. A harmadik perc legelején érkezett az első próbálkozás a vendégek részéről, de Faragó Ádámnak itt még nem kellet játékba avatkoznia hiszen a kiszorított szögből érkező lövés jócskán elkerülte a kapuját. A meccs első hazai helyzetére se kellett sokáig várni, 4 perc után Franchu egy ügyes csellel csinált magának helyet és fordult kapura, de erőteljes lövését Sándor Máté, a vendégek hálóőre magabiztosan fogta. Ezt követően a túloldalon a 6-os számú, magyar válogatott Nagy Imre lódult meg a pálya jobb szélén, de az ő lövése is pontatlannak bizonyult. Az első 5 percben többnyire az MVFC indított támadásokat, villámgyorsan jutottak el Faragó kapujáig, ott azonban vagy pontatlannak bizonyultak, vagy a hazai védelem lépett közbe az utolsó pillanatban. Amikor viszont a DEAC előrébb merészkedett, többször is sikerült megzavarniuk az éppen labdát birtokló újfalui védőket, amelynek bedobás vagy szöglet lett az eredménye.

Az áttörés a 7. percben érkezett, Vass Ottó szabadrúgását még sikerült blokkolnia a vendégeknek, ami után az oldalvonalról jöhetett a DEAC. Ott egy ügyes kombináció után Faragó Lajos került lövőhelyzetbe, aki nem tétovázott, hajszálpontosan a hosszú felsőbe bombázta a labdát (1-0).

A hátrány fényében Berettyóújfalu igyekezett növelni a tempót, de ez még több pontatlansághoz vezetett. A vendégek első kapura tartó lövése a 9. percben érkezett, újból a jobb oldalt jutottak a védők mögé, de Szabó Péter lövését sikerült szögletre tolnia Faragónak. A félidő derekán már a hazaiak növelhették volna előnyüket, amikor egy kedvezően pattanó labda után kettő az egy ellen kontrázhatott a DEAC, de Tóth Attila elhibázta a ziccert. Ezt követően egyre feszültebbé vált a mérkőzés, durvább megmozdulások és heves szócsaták alakultak ki a játékosok között, amit a bírók igyekeztek kézben tartani. A 14. percben egy újabb nagy lehetőség a vendégek előtt, Iszák Dominik egalizálhatott volna, de a kapuson túljutó lövését a léc hárította. 

A meccs ezen szakaszában sokkal frissebbnek tűnt az MVFC, célratörőbben játszottak, és többet birtokolták a labdát is. Ez hamar meghozta a gyümölcsét, egy szépen felépített támadást követően Nagy Imre kapta meg középen a labdát, aki egy magabiztos cselt követően a kapu bal oldalába emelte a labdát, a kitámadó Faragó is tehetetlen volt (1-1).

A szünetig mindkét félnek adódtak lehetőségei, de itt már látványosan kimerültek voltak a fiúk, így egyik csapat se került igazán közel a vezetéshez. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, helyenként igazán szép megmozdulásokkal. Sajnos akadt bőven játékmegszakítás is, némelyik szabálytalanság miatt sárga lapok is villantak.

A második játékrészt a fehér-feketék kezdhették, de nem maradt sokáig náluk a labda, így az első próbálkozást ismét a pirosmezesekhez írhattuk fel, amikor egy ívelés után Nagy Kevin fejelhetett közvetlen közelről, de Faragó remek reflexeket felvillantva hárított. Alig fél perccel később ismét veszélyeztettek a vendégek, Szatmári lerántja a berettyóújfalui támadót, ezt a játékvezetők is észreveszik, így szabadrúgás következhet.

Az MVFC játékosai körbevették a labdát és roppant hosszú ideig tanácskoztak, gyaníthatóan arról, melyikük végezze el a pontrúgást. Végül Nagy Imre állt oda, aki az egész csarnokot meglepve, nem a kaput vette célba, hiszen csapattársa, Rafinha, a baloldalon védő nélkül ácsorgott, és egy hajszálpontos passz után kapásból a jobb felsőbe helyezte a labdát (1-2). Gyönyörű begyakorolt kombináció, de azért a hazai védelem helyezkedése is kifogásolható volt.

A hátrány fényében látványosan magasabb fokozatra kapcsolt a DEAC, és jött is az újabb fordulat, meglehetősen hamar, a 24. percben, amikor Vass kapta középen a labdát és kapura is fordulhatott volna, de nagyon szemfülesen észrevette az érkező Thiagót akinek lapos lövése a bal alsóban kötött ki, ezzel 2-2 az állás.

A gólváltás után sem unatkozhattak a nézők, mindkét csapat keményen hajtott a három pont megszerzéséért. A mérkőzés hajrájához közeledve a hazaiak elsősorban felívelt labdákból és kontrákból igyekeztek helyzeteket kialakítani, míg az újfaluiak inkább lassan hátulról építkeztek. Ahogy peregtek  a másodpercek, egyre nőtt a szabálytalanságok száma is, Vass és Rafinha is ápolásra szorultak, de rövid pihenő után szerencsére mindketten visszatértek a pályára.

Az összecsapás eldöntéséhez Harmati Tamás és Matheus álltak legközelebb, mindkét lövésnél a lécen csattant a labda. A DEAC pontszerzéséhez Faragó teljesítménye is kellett, aki – a bravúros védései mellett –  remekül olvasta a játékot is és jött ki a kapujából, ezzel ígéretes helyzeteket hatástalanítva. Az utolsó percben Matheus ismét főszerepben volt, egy hazai kontránál egy az egy elleni szituációban buktatta Franchut, ezzel megszerezve a második sárgáját. Az MVFC idegenlégiósa nem reklamált, elfogadta bírói döntést. Ezzel emberelőnyben a hazaiak, de ekkor mindössze 49 másodperc volt hátra a játékidőből. Ez ugyan elég volt a fehér-feketéknek ahhoz, hogy ziccert alakítsanak ki, de Tóth Attila lövését Sándor Máté hárította 12 másodperccel a lefújás előtt. 

A végeredmény tehát 2-2, ez az 1 pont és a közvetlen rivális Nyírbátor veresége elég volt ahhoz, hogy a DEAC felugorjon a tabella 6. helyére; a Berettyóújfalu viszont visszaesett egy pozíciót, így már csak harmadik helyen találta magát a forduló után a Haladás és a Veszprém mögött. 

Fotók: https://www.facebook.com/DEACFutsal

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás