A tigris csak karmolt, a sivatagi róka harapott – Dél-Korea-Algéria 2-4

WM_2014_SKOxALG_Clean-620x347Nehéz teherrel a vállukon várták a sivatagi rókák becenévre hallgató algériaiak a Dél-Korea elleni találkozót, ugyanis vereség esetén semmiképp nem léphettek volna tovább az F-csoportból. Ennek megfelelően állva hagyták a 2002-es vb óta a világ unszimpátiáját „élvező” ázsiaiakat, akiknek rendesen elrontotta a gyomrát a félidőre megevett három gombóc. S bár később javult az állapotuk, teljesen nem jöttek rendbe a vacsora végére sem.

Egyfajta előételként szolgált a Portugália – Egyesült Államok rangadó előtt az észak-afrikai ázsiai vegyes vágott, s nyugodtan mondhatom, meghozta az étvágyam a főételhez. A statisztika nem ezt ígérte: Algéria a világbajnokságokon eltöltött legutóbbi 685 perce alatt mindössze két gólt szerzett, míg a koreai válogatott az oroszoknak is csak egy orosz segítségével talált be.

Valami lebegett azonban a Porto Alegre-i levegőben, mert a sivatagi rókák az első pillanattól kezdve haraptak, sorra dolgozták ki a lehetőségeket. A pálya felborult, szinte kellemetlenül lejtett az ázsiai kapu irányába. Ennek megfelelően az algériaiak a lejtőn lefelé rohanva előbb egy jogos tizenegyestől fosztattak meg, a félidő közepén pedig világbajnoki gólínségüktől is. Az életveszélyesen futballozó észak-afrikai csatár, Slimani egy hosszú indítás után hagyott faképnél két koreai védőt, majd passzolta a kapus mellett a hálóba a labdát, így az ázsiai hálóőr már csak őt védhette ki.

Az addig üsd a vasat, amíg meleg taktikát alkalmazva gyorsan megduplázták az előnyt a rókák, Halliche két emelettel ugrotta túl a sztereotípiákat nem igazoló, koránt sem alacsony koreai védelmet, és a lepkéket kergető kapus mellett elemi erővel fejelt a hálóba. Mindent elárul az első félidő erőviszonyairól, hogy a harmincadik percben 10-0 volt a kapura tartó lövések aránya az algériaiak javára.

Dél-Korea szenvedései itt azonban még nem értek véget. A félidő előtt Slimani rendkívül önzetlenül passzolta be a kóválygó koreai védők között üresen álló csapattársának a labdát, aki köszönte szépen, értékesítette a kihagyhatatlan helyzetet. Tízből kilenc csatár egészen biztos kapura zúzza, Slimani passzolt, s passza góllá érett.

Aztán a tigris feltámadni látszott. A második félidő első perceiben ugyanis hasonló irányba lejtett a pálya, mint az első játékrészben, úgy tűnt a csapatok a térfél helyett csupán mezt cseréltek. A koreai lendületet meglehetősen hamar gól koronázta: Son, a Leverkusen játékosa vette át a hátával a labdát, majd kötött kötényt az algériai kapusra.

A nagymacska felbátorodott, sőt karmolt, de a sivatagi rókát ezúttal nem tudta leteríteni. Már elhitték, hogy visszajönnek a mérkőzésbe, már érezték a vér szagát, amikor a mérkőzés legszebb támadása végén a Granada játékosa bebiztosította az algériai győzelmet. Ugyan Koo még szépített, de többre már nem futotta a koreaiak erejéből.

Algéria sosem rúgott még egy meccsen négy gólt világbajnokságon, és ez a négy gól most a csoport második, továbbjutó helyére repítette őket. S hogy maradjunk az állatoknál: az orosz medvének egyáltalán nem lesz könnyű dolga, ha át akar lépni a sivatagi rókákon az utolsó körben.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás