E, mint Európa csoportja – Svájc – Honduras 3-0

1266070-27313019-2560-1440Bizony, az első csoport az idei világbajnokságon, ahol nem jutott tovább dél-amerikai csapat. Franciaország a tegnapi döntetlen ellenére is első helyről várhatja a folytatást, míg Svájcnak Honduras ellen bravúros játékkal sikerült kiharcolni a továbbjutást. Mi ennek különösen örülünk, hiszen idén több európai csapat elvérzett már a csoportmérkőzéseken. De mielőtt belekezdenénk a mérkőzés értékelésébe, ugorjunk kicsit vissza az időben! 

A koszovói származású Xherdan Shaqiri mindössze 22 éves, a válogatott húzóembere és a Bayern München játékosa. Tehetségét már korán felismerték Svájcban, 17 évesen profi szerződéssel a zsebében rúgta a bőrt Bázelben, a St. Jakob stadionban. A fiatal futballista hamar a csapat motorjává vált, az FC Basel Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményére és a fiatal játékos tehetségére a legnagyobb klubok menedzserei is felfigyeltek. Hosszas licitálás után vásárolta ki szerződéséből a Bayern München Shaqirit, akiért olyan nagy klubok versengtek még mint a Manchester United, Liverpool és az Arsenal. A fiatal játékos 2010-ben debütált a válogatottban, egy Uruguay elleni barátságos mérkőzésen, emellett már a dél-afrikai világbajnokságon is kint volt a csapattal, ahol összesen 12 percnyi játékidő jutott neki, a sors fintora hogy éppen Honduras ellen. Azóta kirobbanthatatlan a svájci csapatból, Alex Frei visszavonulásával pedig ő lett a csapat legnagyobb sztárja.

“Több fantáziával” – olvasható a Zürcher Zeitung címlapján. Az újságíró elégedett volt a csapat játékával, és sajnálta hogy a franciák ellen nem sikerült megmutatnia a csapatnak ezt az arcát. Svájcnak ahhoz hogy továbbjusson a csoportból, győznie kellett, és ennek fényében léptek pályára, ahol már a 6. percben megszületett az első svájci találat, ami Shaqiri magánakciója nyomán került a kapuba, és a vb eddig egyik legszebb találatának vélik a szakértők. Az első találat után sem állt meg a svájci gépezet, továbbra is nyomás alatt tartották az ellenfelet, aki nem tudott kikecmeregni a szorult helyzetből. Sorsukat megpecsételte a 31. percben bekövetkezett második gól, amit Drmic hosszú indításából ismét Shaqiri szerzett.

A második játékrészre felszívták magukat a hondurasi játékosok, és minden erőtartalékukat felemésztve rohamozták az alpesiek kapuját. Legnagyobb helyzetüket azonban Bengtson kihagyta a 52. percben, amire Shaqiri a túloldalon válaszolt és a 71. percben megszerezte harmadik találatát is a svájci futballista. Mindkét csapatot dicséret illeti, sportszerűek voltak, a mérkőzés során összesen egy sárga lapos figyelmeztetésre volt szükség.

A hondurasi válogatott ennek ellenére Chiellinibe fűbe harapott, és elbúcsúzott a világbajnokságtól, Svájcra pedig a legjobb 16 között Argentína vár Messivel az élen, aki legutolsó meccsén bizonyította miért is tartják őt a világ legjobbjának. Ami a svájciak mellett szólhat, hogy az argentinok védelme rendezetlen, több komoly hibát vétettek a csoportmérkőzések során, amit a gyengébb képességű válogatottak is megbüntettek.

A kérdés az, hogy tud-e rendeződni a védelmük, és ha nem, meddig lesznek képesek kompenzálni azt kiváló támadójátékukkal?

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás