Dél-amerikai búcsú – Ecuador – Franciaország 0-0

ecu-fraRégi közhellyel élve a gól a futball sava-borsa. Franciaország és Ecuador ezzel nem örvendeztette meg a közönséget, ellenben láthattunk egy-két durva belépőt, egy piros lapot és rengeteg kaput elkerülő lövést. A gallok ezzel a döntetlennel elkerülték Argentínát a legjobb 16 között, míg Ecuador első dél-amerikai országként búcsúzni kényszerült a brazíliai világbajnokságtól.

Nehezen lehetett elképzelni, hogy az eddig két meccsen nyolc gólt szerző francia támadógépezet találat nélkül marad a továbbjutásra még matematikai eséllyel rendelkező ecuadoriak ellen. A gallok három csatárral és azzal a céllal vágtak neki a mérkőzésnek, hogy elkerüljék a Messi által repített Albicelestest. Tudni lehetett azt is, hogy nem feltétlenül kell győzelmet aratniuk ezen a meccsen ennek érdekében.

Ecuadornak az jelentette volna a továbbjutást, ha megverik a franciákat, s mindeközben Svájc nem tud megbirkózni a leggyengébbnek titulált közép-amerikai csapattal. Amíg a helvétek sikeresen abszolválták feladatukat, addig az Enner Valencia vezérelte ecuadori válogatott továbbjutási kísérlete kudarcba fulladt.

Az első félidő nem hozott látványos játékot, a közép-amerikaiak kétszer is szívükhöz kaphattak azonban: ügyeletes gólfelelősük és Noboa is kisebb sérülést szenvedett, de mindketten folytatni tudták a játékot. Noboa kapott a menzán ügyködő konyhásnénik hajhálóját idéző turbánt, s ezzel folytatta a harcot. Mert küzdelem azért volt, helyzetek csak alig. Az első félidőt megszakító bírói sípszó után a DEAC-pályán az óriási kivetítő előtt helyet foglaló csekély számú közönség csupán annak örülhetett, hogy a söre még nem fogyott el.

Az ecuadori türelem viszont annál inkább: a második félidő elején, a közép-amerikaiak legismertebb játékosa, a Manchester United középpályása, Antonio Valencia elégelte meg a tehetetlenséget, s lépett oda a kelleténél határozottabban a francia védőnek. A francia térfélen. Rövid intermezzo és bírói tanácskozás után megszületett az ecuadoriak halálos ítélete, villant a piros.

Látszólag mégis a dél-amerikaiakat tüzelte fel az emberhátrányos helyzet, két gólszerzési lehetőségük is akadt ezt követően. A mérkőzés utolsó harmadára a gallok átvették az irányítást, és több lövőhelyzetet is kialakítottak,  legtöbb azonban csúfos végeredménnyel zárult. Sergio Ramos földkörüli pályára állított labdáját legalább két játékszer követte. Aztán eljutottak egy kapufáig is, de láthatóan nem törekedtek minden áron a győzelem megszerzésére. Mindeközben Svájc már 3-0-ra vezetett a párhuzamosan zajló mérkőzésen, ami azt jelentette, Ecuador legalább két szerzett gólnyira távolodott a a továbbjutástól.

Ez persze már erőn felüli, lehetetlen feladatnak bizonyult. Így az E-csoport utolsó mérkőzésén megszületett a világbajnokság ötödik gól nélküli döntetlenje, aminek a franciákon kívül talán senki nem örül.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás