Álom lesz ez a július! – beharangozó budapesti koncertek elé

Budapest-Park3-1024x683Lassan kijelenthető, hogy végérvényesen nyár van, így a fesztiválszezon is beindulhat. Azonban sokan – mint például én is – unalmasnak tartják a különböző hazai fesztiválok monoton felhozatalát: a legtöbb neves hazai előadó szinte az összes ilyen jellegű eseményen megfordul. Mások – mint például én is – arra panaszkodnak, hogy a híres külföldi fellépők a fiatalok számára megfizethetetlen kategóriába tartozó Sziget, illetve VOLT Fesztiválokon teszik tiszteletüket. Megint mások – mint például én is – pedig hiányolják az extrém, ám igényes metalt, vagy éppen a jazzt a kínálatból. Nos, utóbbiaknak van egy jó hírem: a budapesti zenei élet júliusban olyan fordulatszámon pörög majd, hogy alig győzzük követni! S bár most csak azt a három koncertet emelem ki, melyre magam is elmegyek, érdemes szétnézni a fővárosi helyek kínálatában. 

IMG_20140626_211258

Valami van a pesti levegőben. A helyi koncertszervezők is érzik ezt, és olyan üzemmódba kapcsoltak, melyre korábban még nem volt példa. Megannyi koncert lesz a fővárosban, ráadásul olyan változatos program várja a látogatókat, hogy csak pislogunk, mint az a bizonyos hal a szatyorban. Szinte minden műfaj képviselteti magát, rengeteg zenekarral, ám az én figyelmemet három koncert kötötte le. Ezeket fogom most beharangozni, dátum szerinti sorrendben.

Protest The Hero (CAN), Monuments (UK) @ Budapest Park, 2014. 07. 01.

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő és legsikeresebbnek mondható progresszív metal csapata, a kanadai Protest The Hero idén másodszor látogat el Magyarországra: januárban a Dürer Kert színpadán léptek fel európai turnéjuk során. Akkor a tavaly ősszel megjelent legújabb albumuk, a Volition néhány dalát mutatták meg élőben, a repertoár pedig a zenekarhoz köthető klasszikus darabokkal egészült ki. Budapest egyébként érezhetően a Protest szíve csücske: ahhoz képest, hogy előtte háromévente néztek el kis hazánkba (2008 – A38, 2011 – Dürer Kert), az újabb koncert mindenképpen hízelgő ránk nézve, hiszen azt bizonyítja, hogy Rody Walkerék jó emlékeket őriznek rólunk. Apropó Rody: a még mindig csak 28 éves énekes a műfajon belül az egyik, ha nem a legjobb, az évek alatt olyan tökéletesre fejlesztette a hörgést és az extrém módon magas tiszta éneket vegyítő technikáját, hogy joggal emlegethetjük a legnagyobbak között.

pth_1

Sajnos a zenekar egysége az utóbbi időben megbomlott: előbb tavaly nyáron, az új album felvételei előtt a dobos Moe Carlson, idén tavasszal pedig a basszusgitáros Arif Mirabdolbaghi (ez egy nem túl szerkesztőbarát név) döntött úgy, hogy elhagyja a zenekart. Helyükre a The Kindred dobosa, Mike Ieradi, valamint a banda producere, Cam MacLellan érkeztek. Az viszont már a januári koncerten is látszott, hogy bár a dalok élő minősége nem romlott, a zenekar egyedi varázsa valahogy megkopott. Mindenesetre bízzunk benne, hogy az új tagok hamarosan teljesen át tudják adni magukat a Protest The Hero életérzésnek, s ez a Budapest Parkban is érződni fog.

Az előzenekar a brit Monuments lesz, akik nem a szerencséjükről híresek. Történt ugyanis, hogy a djent zenekar 2012-es, Gnosis elnevezésű első albumának megjelenése után nem sokkal az énekes Matt Rose kilépett, majd törölte a Monuments teljes (!) YouTube-csatornáját. A banda azonban nem adta fel, s meg is találták az új frontembert Chris Barretto személyében. A hányattatott sorsú együttes most úgy néz ki, kezd kilábalni a gödörből, ezt bizonyítja legújabb albumuk, mely a The Amanuensis címet kapta, s négy napja jelent meg. Kíváncsian várom, milyen teljesítményt nyújtanak majd élőben a srácok, hiszen az eddigi dalok alapján az új nagylemez igazán ütősre sikeredett – jó lenne ezt élőben is hasonló minőséggel visszahallgatni.

monuments_1

Victor Wooten Band (US) @ A38, 2014. 07. 08.

Öt Grammy-díj, számtalan koncert, hihetetlen és innovatív megoldások, valamint egy magával ragadó személyiség: ez mind Victor Wooten. Az ötvenéves jazz-basszusgitáros forradalmasította a hangszerhez köthető szinte valamennyi szegmenst: a slap, valamint a double thumb technika megújítása és feltalálása mind hozzá köthető, emellett olyan páratlan zeneelméleti tudás birtokosa, melynek köszönhetően a koncertjei páratlan jazzélménynek minősülnek. Az afroamerikai zenész ezúttal az új tagokkal felálló Victor Wooten Band kíséretében érkezik Magyarországra, a zenekar gitárosa például Victor egyik bátyja, Regi lesz. A koncert programja főként a 2012-ben megjelent dupla album, a Swords And Stone / Words And Tones dalaira fog épülni, ám biztos vagyok benne, hogy némi improvizációt, egyéni produkciót is láthatunk majd ettől a nem mindennapi zenésztől.

Victor Wooten a koncert előtt egy különleges workshopot is tart vendégeinek, ezen is lesz szerencsém részt venni. Véleményem szerint, ha a koncert és a workshop együttesen csak fele olyan jó lesz, mint a Groove Workshop elnevezésű oktatóvideója, valamint a megannyi felvétel, melyet az interneten láttam, garantáltan fülig érő szájjal fogok kilépni az A38 hajó koncertterméből.

Victor_Wooten_2

Dream Theater (US) @ Budapest Park, 2014. 07. 26.

A progresszív metalt a Protest The Hero kapcsán már megemlítettem, ám a műfajt nem lehet úgy hallgatni vagy elemezni, hogy megkerüljük a Dream Theatert, hiszen minden idők egyik legkiemelkedőbb progresszív metal zenekara közel harminc éve töretlen sikerrel és egyre nagyobb népszerűséggel képviseli ezt a fajta zenét a nagyvilágban. A bandát az sem törte meg, hogy alapítója és dobosa, Mike Portnoy 2010-ben kilépett, így a DT a legnagyobb egyéniségét veszítette el. John Petrucciék azonban hamar megtalálták utódját, Mike Mangini pedig gyorsan beépült ebbe a semmihez sem hasonlítható zenei világba. Legutóbbi két albumuk, az A Dramatic Turn of Events, valamint a Dream Theater már szó szerint az ő keze (és lába) munkáját viselik magukon, zenekar és közönsége pedig közelebb került egymáshoz, mint valaha. Ezt jól tükrözi, hogy a DT az utóbbi években szinte állandóan koncertezik, és – legnagyobb megelégedésünkre – hazánkba is igen gyakran ellátogat: 2007 óta ez már az ötödik magyarországi fellépése lesz a zenekarnak.

Assorted Music Location Shoots

A csapat ezúttal viszont formabontó műsorral készül. Az Along For The Ride turné állomásain nincsenek vendégzenekarok, a Dream Theater ugyanis négyórás (!) koncertet ad – igaz, egy rövidke szünetet azért tartanak közben. A setlist jelentős része a jubileumait „ünneplő” Awake és Scenes From A Memory, valamint az új, Dream Theater albumokra épül majd, s tekintve, hogy a DT nem a rövid dalairól híres, valóban egy extra hosszú koncert várható. Emellett egy exkluzív VIP-jegy is váltható a koncert mellé, ezzel pedig bebocsátást nyerhetünk a backstage-be, körülbelül öt percet beszélgethetünk a zenekar tagjaival, valamint egy közös fotó is készül a zenekarral – potom 175.50 euróért! Az ár láttán letettem arról a „bakancslistás” vágyamról, hogy találkozni fogok a Dream Theater tagjaival, ellenben immár a negyedik koncertjükön vehetek részt. Aki pedig volt már DT-koncerten, pontosan tudja: ez az élmény felejthetetlen lesz.

Az tehát látható, hogy Budapest nem akármilyen zenei kínálattal várja az oda ellátogatókat. Ennek a különleges programsorozatnak az „élharcosa” a Budapest Park lesz, ám az A38 sem panaszkodhat. Októberben azonban éppen a Hajó veszi át a főszerepet. S hogy mi lesz akkor? Erre majd három hónap múlva visszatérünk.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás