A csoda sem segített a helléneken – Costa Rica – Görögország 5-3 (b.u.)

cos-greA közép-amerikai és az európai válogatott is történelmi tettre készült a nyolcaddöntő előtt, ugyanis egyik ország nemzeti tizenegye sem kvalifikálta még magát soha a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé. Ennek megfelelően a tét némileg rányomta a bélyegét a csapatok első félidei játékára, alig-alig jutottak el az ellenfél tizenhatosáig. Hárítani csak a vb legjobb százalékával védő Keylor Navasnak kellett egy Salpingidis lövés után. Ott vibrált a levegőben azonban a dráma lehetősége, s a második félidőben elkezdődött az előadás.

Az amerikai profi ligákban (NFL, NBA, NHL) a momentum szóval jelölik azt a sorsfordító, mérkőzést befolyásoló, lelkiállapotot megváltoztató pontját egy mérkőzésnek, amelyet valamilyen lényeges, kisebb-nagyobb esemény vagy történés idéz elő. A momentum vesztesekből győztest farag, a győztesekből pedig veszteseket. Halandó játékosokból sztárokat, leírt, kutyaütő alakulatokból csodacsapatokat. Nem látni előre mikor következik be, nem is mindig észleljük rögtön a bekövetkezés pillanatában. Costa Rica és Görögország a második félidőben nemes egyszerűséggel pingpongozott a momentummal.

A rutinos csapatkapitány Bryan Ruiz szerezte meg a vezetést Costa Ricának egy szép támadás után: teljesen üresen állva guríthatta a labdát a görög kapu jobb sarkába. Nem találta el tökéletesen, így lett az. Gyorsan kialakítottak még egy-két veszélyes lehetőséget, s a vezetés megszerzése után láthatóan padlóra akarták küldeni a szédelgő ökölvívó benyomását keltő Görögországot. Sőt! Egy teljesen egyértelmű büntetőtől is megfosztotta őket az ausztrál játékvezető, aki mintha a hírhedt PAOK-tábor nyomása alatt fújna Szalonikiben: valahogy sosem a Costa Rica-i csapatnak kedvezett az ítélete. A momentum így is a közép-amerikaiaknál volt.

Egészen a 66. percig. Óscar Duarte egy rendkívül ütemtelen belépő után megkapta második sárga kártyáját, így mehetett zuhanyozni, csapatára pedig spártai feladatot hárított: tíz emberrel kellett kihúzniuk kapott gól nélkül a rendes játékidő végéig. A görögök ennek megfelelően átvették az irányítást, de igazi gólhelyzeteket nem tudtak kidolgozni. Majd a 91. percben jött a jól megszokott görög csoda. Egy kapu előtti kavarodás után a kimondhatatlan nevű Socratis Papastathopoulos törte ketté a labdát, gólt idézve ezzel elő. A negyedik nyolcaddöntőn már második alkalommal következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

Ahogy fogytak a percek, úgy váltak a Costa Rica-iak egyre fáradtabbá, ugyanakkor magabiztosabbá is. A kivédekezett hosszabbítás végére ismét náluk volt a lélektani előny. A görög istenek pedig ezúttal más sorsot szántak csapatuknak, mint a csoportkör végén. A közép-amerikaiak hallatlan magabiztossággal értékesítették az összes tizenegyest, míg a görög oldalon az egyik legrutinosabb csatár, Gekas hibázott, Keylor Navas kiütötte lövését. Így egy maratoni csata végén a helléneknek meg kellett hajolniuk Costa Rica előtt.

A „Los Ticos” maga mögé utasított a csoportban három korábbi világbajnokot, most pedig egy Európa-bajnokot küldött haza. S hogy mi vár a torna meglepetéscsapatára? Egy újabb Európa-bajnok, Hollandia személyében…

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás